Boligens krisepunkter

Brukte boliger kan inneholde flere feller for deg som er uerfaren boligkjøper. Derfor kan det være nyttig å vite hva man skal se etter for å avsløre problemområdene før man kjøper boligen. En av de viktigste kriseårsakene er vann på avveier. Vann er en av boligens verste fiender, og koster fort mye tid og penger å rette opp.

Ta en titt under oppvaskbenken. Foto: Karoline Brubæk
Ta en titt under oppvaskbenken. Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Takstmann Bjørn Øhre fra Asker anbefaler kjøper å spesielt undersøke det han kaller krisepunkter i boligen.Dette er steder der feil koster mye å rette, men som samtidig kan avsløres dersom du vet hva du skal se etter.

Er badet for vått?

På våtrom finnes de største problemene. Her forårsaker dårlig grunnarbeid lett store fuktskader. Dersom det er fukt i vegger og gulv kan det utvikle seg til råteskader.

Da risikerer du å måtte bygge opp hele våtrommet fra grunnen av for å bøte skaden. Dette kan fort bli kostbart. Med en fuktmåler kan fuktigheten måles, og det er vanlig at takstmenn utstyrer seg med slike når de skal foreta tilstandsrapport.

Det er enkelt å kontrollere at gulvet heller mot sluken. Dersom vannet ikke går i sluken forårsaker det snart skader i vegger og gulv. Ellers kan du regne med problemer dersom det lukter mugg eller "kjeller" på baderommet.

Noen av de største baderomsbombene finnes i følge takstmann Øhre i hus og baderom bygget på 80-tallet. I denne perioden ble nye metoder og materialer tatt i bruk for tetting av våtrom. Disse har senere vist seg å fungere svært dårlig.

Bak bøtter og flasker i oppvaskbenken

I oppvaskbenken kan du lett se om det har vært lekkasjer. Skjolder, mugg og sopp er tegn som tilsier at du bør undersøke rør og grunnarbeid nærmere. Fuktskader her kan indikere at vedlikeholdet av boligen ikke har vært som det burde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjellerlukt

Dersom boligen har kjeller, bør du også der se etter tegn til fukt. Se etter sprekker i grunnmuren, hvite skjolder og mugg. Ofte kan du også kjenne det på lukten dersom det er fuktproblemer i et rom.

Fukt i kjelleren skyldes sannsynligvis manglende eller feil drenering utvendig og kan på sikt skade grunnmuren og gjøre inneklimaet ubehagelig og usunt. Fukt i mur kan også gi grobunn for hussopp. Denne organismen kan regelrett spise opp huset fra innsiden.

Farlige verandaer

I mange gamle bygårder er loftsrommene gjort om til leiligheter. Dersom det også er inntrukne verandaer i slike leiligheter er faren stor for vannskader. Takstmann Øhre forteller at det er nesten umulig å få slike verandaer tette, og at resultatet blir vann- og råteskader både i loftsleiligheten og i etasjen under.

Kaldloft skal være kaldt

Loftet må du alltid undersøke grundig. Kalde loft skal være kalde og ha god lufting. Men husk at slike loft selvfølgelig er varme når det er sol og varmt ute. Kikk etter tegn på fuktskader og skjolder i treverket, spesielt rundt luftekanaler og pipe.

Dersom det er mulig bør du også sjekke taktekkingen. Å bytte et tak er kostbart. I tillegg kan dårlig taktekking gi skader i isolasjon og bjelkelag. Dersom loftet er utbygget med boligrom skal isolasjonen i følge byggeforskriftene være minst 25 cm tykk. Norsk Byggtjeneste AS opplyser også at det skal være luftespalter mellom isolasjon og tak for å unngå kondensproblemer og råteskader.

Vær spesielt oppmerksom på dette i bygg der gamle kaldloft er gjort om til beboelsesrom.