Det finnes en rekke boliger til salgs på Finn til under millionen. Men ikke glem å sjekke fellesgjelden. Foto: Finn.no
Det finnes en rekke boliger til salgs på Finn til under millionen. Men ikke glem å sjekke fellesgjelden. Foto: Finn.noVis mer

Boligene (nesten) alle har råd til

Se hvor mye du får for en million.

Finanstilsynets forslag til ytterligere innstramminger av bankenes utlånspraksis skremmer førstegangskjøperne, og medier har i det siste presentert flerfoldige historier om studenter som frykter de ikke har råd til å kjøpe treromsleiligheter i Oslo sentrum etter endt utdannelse.

Vi har tatt utgangspunkt i en relativt beskjeden prisklasse; rundt én million kroner, som burde være en oppnåelig prisklasse for de aller fleste, også for dem som skal kjøpe alene. Og vi fant langt mer enn vi hadde våget å håpe. Bare se her:

I Drammen fant vi denne sentrale lille hybelleiligheten til godt under en million. Foto: Finn.no
Ikke overraskende er de fleste rimelige leilighetene med flere rom i de litt mindre sentrale strøk. Like fullt: På Mysen får du 50 kvadratmeter for godt under en million. Foto: Finn.no
Også i Lillehammer er det rimelig. Foto: Finn.no
Foto: Finn.no
Foto: Finn.no
Foto: Finn.no
Foto: Finn.no
Foto: Finn.no
Foto: Finn.no


Lavinnskudd

Merk at en rekke av boligene i de nedre prisklassene er ute til en pris langt under en million; såkalte lavinnskuddsboliger. Har du spart i BSU er sjansen stor for at du kanskje til og med kan kjøpe boligen kontant, og kun forholde deg til borettslagets fellesgjeld, i stedet for å ta opp lån alene. Her bør du imidlertid passe litt på, da dette kan være litt risikabelt.

Du bør derfor passe på å sette deg godt inn i borettslagets økonomi, at det er veldrevet og at det ikke venter store økonomiske utgifter rundt neste sving.

Umulig for enslige i storbyene?

Det aller største problemet er for dem som skal alene på boligjakt i storbyene, selv om vi fant noen boliger til rundt millionen også her. Problemet kommer gjerne i budrunden, at disse boligene går langt over prisantydning - og derfor sprenger ditt budsjett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du ikke råd til å kjøpe bolig selv i relativt sentrale områder eller et område med god kommunikasjon, og ønsker du ikke å sitte alene i egen leilighet langt ute på landet er tiden kommet for å tenke kreativt. Hvorfor ikke kjøpe med noen andre?

Du trenger ikke ha kjæreste for å kjøpe bolig sammen med noen, og på en måte kan det nesten være enklere, så lenge dere sørger for å avtalefeste kjøp, eierbrøk og ikke minst tidsperspektiv og hva dere skal gjøre dersom den ene har lyst til å selge seg ut før den avtalte tiden er omme.

Les mer om hvordan tre Oslo-studenter gikk frem da de kjøpte bolig sammen