<b>HUSET FLYTTET KOMMUNE:</b> Huset ble ikke solgt da den var avertert til salgs i Rælingen kommune på slutten av 2011. Nå er den samme boligen lagt ut for salg med adresse Lillestrøm, i Skedsmo kommune. Foto: Kristin Sørdal
HUSET FLYTTET KOMMUNE: Huset ble ikke solgt da den var avertert til salgs i Rælingen kommune på slutten av 2011. Nå er den samme boligen lagt ut for salg med adresse Lillestrøm, i Skedsmo kommune. Foto: Kristin SørdalVis mer

Boligen flyttet kommune

Huset "flyttet" til nabokommunen.

Ta en titt på annonsene ovenfor. Den øverste, til høyre, plasserer huset i Rælingen kommune. Det er korrekt. Som du også kan lese av annonsen, er ikke boligen tilgjengelig lenger. Ifølge informasjonen på boligannonsesiden, fantes annonsen sist hos megleren 1. desember 2011.

Nå er imidlertid den samme boligen dukket opp til salgs igjen, men denne gang befinner den seg ikke i Rælingen lenger, den har åpenbart flyttet kommune, fra Rælingen til Lillestrøm i Skedsmo kommune.

Tipset om annonsen kommer fra en leser som spekulerer i om megler har byttet ut postnummer fordi Skedsmo er en mer attraktiv kommune med noe høyere prisnivå enn Rælingen.

– Dette er en misforståelse, det er ikke noe bevisst vi har gjort, grunnen til det er at Rælingen tidligere var postnummer 2000, og Finn kobler annonsen etter postnmummer, forklarer Tom-Richard Seim, megler i Privatmegleren på Lillestrøm.

– Dette er ikke noe vi praktiserer, vi må bare beklage det. Det er korrigert for nå, og vi har ikke til hensikt å villede noen, sier Seim videre.

Ført ble boligen annonsert til salgs i Rælingen kommune. Dette er det korrekte. Foto: Kristin Sørdal
Nå annonseres boligen til salgs i Lillestrøm, Skedsmo kommune, med postnummer 2000. Foto: Kristin Sørdal


Har vært tilfeller hvor man har strukket grensen langt

– Markedsføring av boliger er blant annet regulert av markedsføringsloven og Bransjenorm for markedsføring av bolig, sier Morten Grandal, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerombudet til DinSide. Forbrukerombudet kan ikke uttale seg om denne spesifikke saken, da de ikke har hatt den til behandling, men at de kan uttale seg om spørsmålet på generelt grunnlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan være at man vil bruke et finere stedsnavn i markedsføringen, og det har vært noen tilfeller hvor man har strukket disse grensene vel langt, sier Grandal til DinSide.

Gjengs oppfatning

Grandal understreker at det må være samsvar mellom oppgitt stedsnavn og det som er gjengs oppfatning av grensene for stedsnavnet.

– I slike tilfeller vil det i utgangspunktet være brudd på bransjenormen og markedsføringsloven. Dersom det i markedsføringen opplyses feil kommune, vil det også kunne være villedende, sier Morten Grandal til DinSide, som følges på dette av direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund.

«- Jeg kjenner ikke saken godt nok til å slå fast at dette er brudd på normen, men det vil det altså være hvis boligen er annonsert som liggende på et stedsnavn som ikke faller sammen med gjengs oppfatning.»


Tveter sier i likhet med Grandal i Forbrukerombudet at han ikke kan si om denne spesifikke saken er et brudd på bransjenormen.

– Jeg kjenner ikke saken godt nok til å slå fast at dette er brudd på normen, men det vil det altså være hvis boligen er annonsert som liggende på et stedsnavn som ikke faller sammen med gjengs oppfatning, sier Tveter til DinSide, og understreker at all markedsføring selvfølgelig skal være korrekt.

– Bransjenormen stiller krav til at markedsføringen skal være korrekt og etterrettelig, og at markedsføringen ikke skal være villedende overfor forbrukerne, sier Grandal videre.