Boligen din skal energimerkes

Snart skal alle boliger energimerkes, akkurat som hvitevarer. Men ikke en gang dagens mest energieffektive boliger vil stå til toppkarakter med det nye energidirektivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Energimerking av alle boliger

Omtrent 40 prosent av alt energibruket vårt går til bygninger, ifølge Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE). Det er med andre ord penger å spare - og positivt for miljøet - å redusere dette energiforbruket. Derfor innfører nå myndighetene en norsk versjon av det europeiske energidirektivet, som ble vedtatt i Brussel i 2003.

Energimerking startet med hvitevarer, og nå er det altså hele bygg som står for tur. Målet er å øke bevisstheten om energibruk og få energiforbruket ned.

- Alle nye bygg, både næringsbygg og boliger, skal energimerkes, sier Knut Bøhagen, overingeniør i NVE, seksjon for energibruk, til DinSide.

Men det er ikke alt. - Alle bygg som går gjennom store rehabiliteringer, samt bygg som skal selges eller leies ut, skal også energimerkes, sier Bøhagen.

Det er med andre ord svært få som slipper unna, når det nye energidirektivet trår i kraft om noen år.

- Det er ganske omfattende, bekrefter Bøhagen.

Men det skjer ikke over natten. - Energimerking av bygg er under utredning, og svært lite er avgjort enda, sier Bøhagen, som forklarer at utredningsarbeidet er i gang, men tidsplanen fremover er ikke fastsatt. Loven og bygningsforskriftene skal endres, og dette tar sin tid.

NVEs nettsider kan vi lese at, ifølge den tentative tidsplanen som er satt opp til nå, vil ikke den fulle gjennomføringen av energimerking av bygg trå i kraft før i 2009.

Snart må boligen din få karakter etter hvor energieffektiv den er. Foto: Tory Byrne. Foto: Tory Byrne
Snart må boligen din få karakter etter hvor energieffektiv den er. Foto: Tory Byrne. Foto: Tory Byrne Vis mer


Lite avklart

Både planleggingen og gjennomføringen av direktivet er fremdeles under avklaring.

Planen er at alle bygg skal få et såkalt energisertifikat, og at denne sertifiseringen skal bli utført av "uavhengig sakkyndige", ifølge det europeiske energidirektivet.

- Det er ikke avklart enda hvem som skal være ansvarlig for selve energimerkingen, sier Bøhagen.

Noen av mulighetene det snakkes om er enten å ha egne energirådgivere som tar seg av sertifiseringen, eller at energimerkingen blir samkjørt med takst, og at takstmennene får ansvaret, slik at sertifiseringskostnadene blir holdt nede.

Det er heller ikke avklart hva slags form energimerkingen vil ta, men det snakkes om å innføre et system lignende det for energimerking av hvitevarer, det vil si fra A til G, hvor G er ekstremt dårlig.

Denne boligen er i hvert fall energieffektiv. Foto: Maciek Pelc.
Denne boligen er i hvert fall energieffektiv. Foto: Maciek Pelc.
Vis mer

- Med dagens byggeforskrifter vil ikke et nybygg, som er bygget etter forskriftene, oppnå en A, sier Bøhagen. - I beste fall en B eller C, kanskje.

Skal boligen din bli en stjerneelev og oppnå en A, må den ha en god del ekstra i retning av energibesparende tiltak. Varmepumper, god isolering av både tak og vegger, vannbåren varme og nye vinduer er eksempler på dette, ifølge Enova.

- Boligen må ha en energimessig standard som er bedre enn dagens byggeforskrifter, sier Bøhagen.

Disse vil forøvrig bli skjerpet. - Det vil bli stilt strengere krav til energibesparende tiltak, forklarer Bøhagen.

Bøhagen er redd for at folk flest overser de positive sidene av energidirektivet, og kun fokuserer på kostnadene.

- Det vil selvfølgelig representere en merkostnad å innføre disse tiltakene, sier Bøhagen. - Men de vil bli spart inn på relativt moderat tid, påpeker han.

For det er klart at det vil koste mer penger å bygge energibesparende boliger. Ifølge Bøhagen jobbes det med å gjøre det minst mulig kostbart. - Selv om det blir en merkostnad å få boligen energimerket, vil det også representere en trygghet for kjøperen, sier han.

- På sikt kommer det til å bli økonomisk interessant med boliger som bruker mindre energi. Man skal være forsiktig med å spå, men det ser ut som om energiprisene bare går én vei, spår han. - Energiprisene i Norge nærmer seg mer og mer et europeisk nivå.

Sjekk strømprisene her - med DinSides strømkalkulator.

Insentiv

Den nye energimerkingen av boliger er et kjempeinsentiv til å investere i gode energiløsninger, ifølge Enova.

- Når du kjøper en bil er du interessert i å vite hvor mye bensin den bruker, påpeker Øistein Nilssen i Enovas Svartjeneste. - Med energimerking av hus kan du gjøre en vurdering av hvor mye energi huset bruker.

Investeringene du gjør i energibesparende tiltak er skjulte investeringer - det synes jo ikke akkurat på huset ditt at du har brukt masse penger på å etterisolere det, mens alle ser om du har satt opp tapet på en vegg.
- Markedet verdsetter synliggjøring, sier Nilssen. - Gjennom energimerkeordningen som kommer, får du antagelig mer betalt for å ha gjort gode energivalg.

>> Alt om strøm på DinSide.

Eksterne lenker:

  • Les mer om det nye energidirektivet på NVEs nettsider om energimerking av bygg.
  • Les mer om lavenergibygg på Enovas nettsider.
  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!