Installere boligalarm

Boligalarm? Det finnes mange andre måter å sikre boligen på

– Vær skeptisk til reklame og lokketilbud fra alarmselskapene, advarer Forbrukerrådet.

<strong>ALARM ELLER IKKE ALARM - DET ER SPØRSMÅLET:</strong> En boligalarm kan skremme potensielle tyver, men du bør også kjenne til en del andre triks. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX&nbsp;
ALARM ELLER IKKE ALARM - DET ER SPØRSMÅLET: En boligalarm kan skremme potensielle tyver, men du bør også kjenne til en del andre triks. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX  Vis mer
Publisert

Mørketiden er her, juleferien nærmer seg, mange reiser bort og husene fylles med nye, verdifulle ting. Et gullmarked for innbruddstyver, kanskje?

Dette er i alle fall noe salgsaktører for ulike alarmselskaper vet å utnytte, ifølge Forbrukerrådet.

Her bør du derfor være skeptisk til lokketilbud, mener Thomas Bartholdsen, fagsjef for bolig hos Forbrukerrådet.

– Ta hensyn til at de som ønsker å selge noe fremhever alle fordelene ved boligalarm. Vi er kjent med eksempler på at alarmselskaper har kommet med informasjon om at det har vært mye innbrudd i området man bor i, mens realiteten er at det har vært ganske få eller ingen innbrudd i området, forteller Bartholdsen.

– Dårligere marked for tyvene

I dag er det mange aktører som tilbyr boligalarm til forbrukere, og terskelen hos aktørene som anbefaler dette er lav, mener Bartholdsen.

– Det blir da et spørsmål om nødvendighet. Det er åpenbart at aktørerene som selger alarmer har en egeninteresse i å spre dette budskapet om fare for innbrudd, sier han.

<strong>SKEPTISK:</strong> Thomas Bartholdsen ved Forbrukerrådet ber folk om å være obs på lokketilbud fra alarmselskapene. FOTO: Kjell Håkon Larsen.
SKEPTISK: Thomas Bartholdsen ved Forbrukerrådet ber folk om å være obs på lokketilbud fra alarmselskapene. FOTO: Kjell Håkon Larsen. Vis mer

Bartholdsen mener for eksempel at sannsynligheten for innbrudd er lav dersom du bor høyt oppe i en etasje i en boligblokk eller bygård.

– Folk bør tenke gjennom det reelle behovet de har, og ta innover seg at det er færre innbrudd enn før. Bor du i første etasje eller i en villa er det noe høyere risiko for innbrudd, men da er det blant annet viktig å se på utviklingen når det gjelder innbrudd i hjem, og særlig i området du bor i, sier fagsjefen videre.

Politiets råd

Her er Politiets råd for hvordan du kan sikre boligen mot innbrudd:

Når du reiser bort:

 • La lys og radio stå på, gjerne i kombinasjon med tidsbryter. Ikke forlat hjemmet mørkt og med gardinene trukket for.
 • Ikke la planter visne i vinduene, unngå at søppelkassen er helt tom og ikke la posten hope seg opp.
 • Få noen til å klippe gresset når du er borte, og noen til å måke snøen om vinteren. Samarbeid med naboer og sørg for tilsyn når du er borte.
 • Viderekoble hustelefonen.
 • Lukk og lås den tomme garasjen.

Politiets oversikt fra 2016 viser en nedgang i antall innbrudd i norske hjem de siste årene.

Bartholdsen mener at nedgangen av boliginnbrudd først og fremst skyldes et dårligere marked for tyver som ønsker å selge tyvegodset videre.

– Bakgrunnen for færre innbrudd er åpenbar: markedet for å selge brukte stereoanlegg, tv og lignende er ikke til stedet slik det en gang var. I dag koster det ikke en månedslønn å kjøpe nytt, og dermed er bruktmarkedet mindre attraktivt for de fleste, hevder han.

Stor kostnad

Samtidig utelukker ikke Bartholdsen at noe av nedgangen kan skyldes at flere har installert alarm i boligen, og at alarmen i seg selv kan ha en viss avskrekkende effekt på tyvene.

Men han råder folk å tenke gjennom risikoen for innbrudd, hvilken kostnad man binder seg til, og heller skaffe seg informasjon om andre ting man kan gjøre for å redusere sjansen for innbrudd i hjemmet.

– Standarden er at vektere eller politiet kommer til boligen etter at tyven har dratt dersom alarmen går. I tillegg er en alarm en stor kostnad, det kan fort koste 8000 kroner eller mer i året. Dette er penger du aldri får tilbake, og penger du har betalt skatt av, sier han.

– God effekt av boligalarm

Andre tiltak mot innbrudd

 • Ikke oppbevar verktøy, redskap eller stiger lett tilgjengelig.
 • Sett opp sensorstyrt utelampe som slår seg på/av ved bevegelse.
 • Ytterdører bør ha to låser. Minst en av dem bør være F-godkjent.
 • Monter FG-godkjent lås på utsatte vinduer og sikre glasslistene med enveisskruer.
 • Dørkarmer og hengsler bør være forsterket med beslag.
 • Utsatte kjellervinduer bør sikres med innvendig gitter, såfremt vinduer ikke er rømningsvei for brann.
 • Merk, fotografer og registrer det du eier. Det er vanskelig å huske alt man eier. Har du hatt innbrudd, er det til stor hjelp å ha fotografi og videofilm av eiendelene. Oppbevar verdisaker i bankboks.
 • Monter et FG-godkjent brannskap.
 • Installer FG-godkjent alarm tilknyttet alarmsentral. Etter montasje, merk tydelig på dører og vinduer at boligen er sikret med alarm. Ikke glem at det fysiske vernet er den grunnleggende sikringen. Når alarmen går, har skaden allerede skjedd.

Kilde: Politiet.

Runar Karlsen, fagsjef for sikkerhetsbransjen i NHO Service, forteller at Norge er det landet i Europa som har høyest dekning på boligalarm, og at det betyr at dette er en tjeneste nordmenn ønsker, og at de er fornøyd med produktet.

– Smarte hus er i vekst, og her vil boligalarm både være en driver og en naturlig del av utviklingen, mener han.

Ifølge Karlsen har dagens boligalarmer utviklet seg til å bli en pakke av funksjoner. Det er innbrudds,- brann og panikkalarm. I tillegg velger mange å vært knyttet til døgnbemannede alarmstasjon.

<strong>POPULÆRT I NORGE:</strong> Runar Karlsen, fagsjef for sikkerhetsbransjen i NHO Service, forteller at Norge er det landet i Europa som har høyest dekning på boligalarm. FOTO: NHO Service.
POPULÆRT I NORGE: Runar Karlsen, fagsjef for sikkerhetsbransjen i NHO Service, forteller at Norge er det landet i Europa som har høyest dekning på boligalarm. FOTO: NHO Service. Vis mer

– Leverandører av boligalarmtjenester har også ofte tjenester som nøkkelservice, utrykninger, indre og ytre kontroll av boligen, temperatursensor med mer. En ny løsning er husdyrstilpasning som gjør at kjæledyr kan bevege seg fritt uten at alarmen går. Man kan også kjøpe vanndeteksjon som varsler vannlekkasjer, forklarer han.

En boligalarm er ofte koblet til døgnbemannede alarmstasjon der dette er avtalt. Alarmen kobler på en operatøren som verifiserer ved hjelp av bildene hvilken type utrykningstjeneste som skal settes inn. Ser man røyk eller innbrudd på bildene går det et varsel til redningstjeneste, ifølge Karlsen.

– Erfaringen vår er at boligalarm har en god effekt i forhold til reduksjon av antall innbrudd. Dette bekreftes av politi og selskaper i bransjen. Kriminelle fortrekker hus uten alarm. Cirka 7000 innbrudd kunne vært avverget hvert år dersom man hadde hatt alarm i boligen, viser tall fra NHO Service. Det betyr at en fjerdedel av alle innbrudd i boliger uten alarm kunne vært unngått ved å installere boligalarm, hevder han.

– Boligalarm skremmer tyvene

Arvid Steen, pressekontakt hos Tryg Forsikring, forteller at deres erfaring er at boligalarm virker forebyggende.

<strong>VIRKER FOREBYGGENDE:</strong> – Med en ulende alarm får tyven mindre tid på seg til å romstere rundt og lete etter verdisaker der, for er det ikke alltid vaktselskap rekker å komme fram, sier Arvid Steen, pressekontakt hos Tryg forsikring. FOTO: Tryg forsikring.
VIRKER FOREBYGGENDE: – Med en ulende alarm får tyven mindre tid på seg til å romstere rundt og lete etter verdisaker der, for er det ikke alltid vaktselskap rekker å komme fram, sier Arvid Steen, pressekontakt hos Tryg forsikring. FOTO: Tryg forsikring. Vis mer

– Vi anbefaler alarm både til private og bedrifter. Om det er nødvendig eller ikke, er det mange meninger om. Men de fleste innbrudd er unnagjort på under ti minutter, og med en ulende alarm får tyven mindre tid på seg til å romstere rundt og lete etter verdisaker, for er det ikke alltid vaktselskap rekker å komme fram, sier Steen.

Han mener at en ulende alarm også vekker naboer og omgivelsene som kan komme til utsetting, noe som kan virke stressende for en innbruddstyv.

– Verdiene som blir stjålet får man tilbake på forsikringen, og en alarm kan bidra til lavere forsikringspremie fra forsikringsselskapet. Så blir det opp til folk om alarm er verdt pengene, eller ikke, sier han.

Sikre bolig uten alarm

Du kan spare penger på å ikke installere boligalarm i hjemmet. Det finnes mange andre måter å sikre boligen mot innbrudd.

Her er Bartholdsens og Steens tips:

 • Sørg for å ha gode låser på alle dører, inkludert terrassedører, kjellerdører og dører til boder. Og ikke glem vinduene.
 • Ikke skap inntrykk av verdifulle gjenstander i hjemmet slik at folk som går forbi utenfor kan se inn at det ligger moderne utsyr og store smykkeskrin i rom med innsyn.
 • Unngå å trekke for gardiner og forlate huset helt mørkt når du drar på ferie.
 • Gjør innbruddstyver bekymret ved å tro at du er hjemme, la huset se bebodd ut ved å ha tidsbryter i boligen som slår på lyset automatisk til fastsatt klokkeslett på kvelden.
 • Avtal med naboene om at de tar inn avisen, vanner plantene som står på terrassen, plasserer søppelpose i søppeldunken din slik at den ikke ser tom ut, eller måke snø mens du er borte.
 • Det kan hjelpe å holde inngangspartiet mest mulig åpent, fritt for busker og kratt som tyvene kan gjemme seg i.
 • Ikke publiser hyppig på Facebook at du er borte på ferie.
 • Hvis du har fasttelefon, sørg for å viderekoble denne til feriestedet slik at tyver ikke kan ringe til hustelefonen og oppdage at ingen tar den flere dager på rad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer