Helene Hansen (21) og Espen Hilsen (21) pusser opp leiligheten sin selv. De sparer flere tusen kroner. Foto: Nina Fredrikke Lehne
Helene Hansen (21) og Espen Hilsen (21) pusser opp leiligheten sin selv. De sparer flere tusen kroner. Foto: Nina Fredrikke LehneVis mer

Bolig på budsjett

Pusse opp selv? Styr unna oppussingsfellene som gjør at boligen faller i verdi.

«Det vi ikke tenkte på før vi begynte å pusse opp var alle pengene som går til utstyr og verktøy. Vi hadde ikke hammer engang da vi startet opp.»


- Det er veldig mye planlegging som må gjøres i forveien når du skal pusse opp en leilighet i den grad vi gjør, sier Helene Hansen (21) til DinSide.

Helene Hansen (21) og samboer Espen Hilsen (21) har nylig kjøpt en leilighet. Paret har valgt å pusse opp selv. Med hjelp fra foreldre og venner. De skal flislegge bad, rive ned vegger, legge gulv, male vegger og tak og montere kjøkkenet. Ingen av dem har noen som helst utdanning i forhold til oppgavene de skal utføre.

- Det er smart å ha en kjæreste som er flink med hendene og verktøy, og en haug med venner og familie som er villige til å trå til. Det skal sies at det er han som har kjøpt leiligheten, men jeg føler at den er vår. Vi pusser den jo opp sammen, sier Hansen.

Men alt kunne de ikke gjøre selv. Til de mest kompliserte oppgavene ansatte de en rørlegger og en elektriker.

Les mer: Ikke tull med boligen min!

Spart penger

- Vi har spart mange tusenlapper på å selv utføre alt arbeidet vi behersker, sier Hansen.

Paret regner med å ha spart 200.000 kroner på å pusse opp selv. For eksempel skulle en fagperson paret kontaktet ha 350 kroner per time for å legge laminat på gulvet i stue, kjøkken, gang og på soverom. De valgte derfor å ta saken i egne hender.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi legger gulvet selv og det er snart ferdig. Jeg synes det ser kjempefint ut, sier Hansen.

Les mer: Rørleggere boikotter Ikea og er skeptiske til billigprodukter

Du sparer flere tusenlapper på å male leiligheten din selv. Foto: colourbox.com
Du sparer flere tusenlapper på å male leiligheten din selv. Foto: colourbox.com Vis mer


Kjøkkeninnredningen har paret bestilt fra Ikea. Baderomsinnredningen er fra Maxbo og den er noe dyrere, men fortsatt rimelig. Det meste av møblene har de fra før eller har fått fra foreldre. Så alt er lagt til rette for en relativt rimelig prosess. Men det har jo dukket opp noen uforutsette utgifter underveis.

- Det vi ikke tenkte på før vi begynte å pusse opp var alle pengene som går til utstyr og verktøy. Vi hadde ikke hammer engang da vi startet opp, forteller Hansen.

Les mer: Dette bør du IKKE kjøpe på Clas Ohlson

Spesielt å gjøre det selv

Selv et godt stykke inn i prosessen angrer ikke det unge paret på at de selv skal stå for store deler av oppussingen.

- Det er så koselig når du gjør alt selv. Det blir ditt eget, og da kan du jo heller ikke skylde på noen andre om noe har gått galt. Kjæresten min slipper meg nesten ikke til, han sørger for at alt går riktig for seg. Selv om det blir litt småkrangling, tar mye tid og er veldig stressende er det verdt det, sier hun.

Tror dere det at dere har pusset opp selv vil ha noe å si når dere en gang skal selge boligen?

- Vi har ingen planer om å selge huset i første omgang, men vi har ordnet oss garantipapirer og tatt bilder hele veien. Jeg tror ikke det blir noe problem å selge leiligheten, mener Hansen.

Les mer: Nordmenn leker elektrikere

Er det så lett som det høres ut?

- Det er viktig å dokumentere alt du gjør, sier Vidar R. Gammelli. Foto: Elin Brodal
- Det er viktig å dokumentere alt du gjør, sier Vidar R. Gammelli. Foto: Elin Brodal Vis mer


Vidar R. Gammelli, eiendomsmegler i Parade Eiendomsmegling, vet hva du burde passe på ved salg av boligen.

- Dokumentér alt du gjør. Det er det viktigste når du pusser opp selv, sier Gammelli til DinSide.

Han forteller at det er viktig å filme og ta bilder av hvert steg hvis du velger å ikke bruke fageksperter. Dette gjelder spesielt for bad og legging av membran og fliser.

Les mer: Hva bør du overlate til fagfolk?

- Dokumentasjon styrker deg som selger. Kjøperen får tillit til at du har utført en riktig jobb. Det vil være lettere å selge huset. Med film og bilder kan du forsvare at jobben er riktig utført, sier Gammelli.

Når du pusser opp selv, vil du ikke få garantipapirer fra fagfolk.

- Jeg anbefaler på det sterkeste å bruke fagpersonell, da har du garantipapirer, noe som mange kjøpere synes er viktig å ha. Folk liker ikke å gamble og stole blindt på selger. De vil vite at de får det de er ute etter og at det ikke ligger noen skjulte lekkasjer på badet som kan koste dyrt i senere tid, sier han.

- Men om du har utført jobben riktig og kan dokumentere dette vil nok ikke leiligheten synke noe i pris, mener Gammelli.

Les mer: Hva bør du overlate til håndverkeren?

Om jobben er dårlig utført

- Ser flisene på badet skjeve ut får du skeptiske kjøpere. Tilliten svekkes og det kan hende du må selge boligen til en billigere penge, fordi ingen vil betale full pris for noe som er halvt gjort, råder han.

Gammelli forteller at om flisene er skjeve hjelper det ikke engang om det er en fagperson har utført jobben. De fleste kjøpere vil flytte inn uten å måtte pusse opp og bruke mye penger på det.

Ved salg av bolig er det ofte baderomskvaliteten kjøperne er interesserte i. Kjøkkenets kvalitet er ofte ikke etterspurt, sier Gammelli.

Bedre med fagpersonell

Det kan være lurt å overlate legging av baderomsgulv til fagfolk. Foto: colourbox.com
Det kan være lurt å overlate legging av baderomsgulv til fagfolk. Foto: colourbox.com Vis mer


Takstmann Torbjørn Hjellvik ved AAA-takst AS synes også det beste er å bruke fagpersonell. Spesielt på baderom.

Les mer: Sjekk opp håndverkeren

- Det vil være negativt om noen legger membran og slikt selv. Du får en bedre pris ved salg av bolig ved å kontakte fagpersonell. Dette har med garantier å gjøre.

Han mener det skumle er at du ikke kan se hva de har gjort under flisene på badet. Membranen kan være dårlig lagt, noe som igjen kan føre til ødeleggelser på badet.

- Det er oftest problemer i forhold til arbeid som har blitt gjort på baderommet, sier han.