Bolig og mobil har samme reklamasjonsfrist

- Regjeringen svikter norske boligkjøpere, mener Forbrukerrådet.

Du får ikke lenger garanti når du kjøper ny bolig, enn om du kjøper brukt.  Foto: Per Ervland
Du får ikke lenger garanti når du kjøper ny bolig, enn om du kjøper brukt. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor lenge skal du kunne forvente at en ny bolig varer? Hvor lang skal reklamasjonsfristen være? Lovverket er kanskje ikke enig med deg, for det sier lenger enn et par joggesko, men ikke lenger en mobiltelefon.

Fem års reklamasjonsrett på mobil

- Regjeringspartiene svikter norske boligkjøpere, og viser ingen vilje til å løse mange av de utfordringene de møter, skriver Forbrukerrådet i et innlegg før debatten i Stortinget torsdag om boligkjøperes rettigheter.

Fagdirektør Torgeir Øines mener det er uforståelig at man ikke en gang kan be regjeringen utrede muligheten for 10 års reklamasjonsfrist og byggefeilforsikring allerede nå.

Slurv og byggefeil gir skader på rundt 13 milliarder i året

Vil byggeslurv til livs

Det mangler ikke på tiltak mot byggeslurv. I sitt forslag til ny plan- og bygningslov i 2008 gikk daværende kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) hardt ut mot slurvete utbyggere.

- Hvert år blir det gjort byggefeil for flere milliarder kroner i Norge. Svaret vårt er både bedre kontroll og mer tilsyn. Den nye loven vil sikre forbrukerne og husbyggerne bedre rettigheter, sa Meltveit Kleppa den gang.

Og siden har reglene gradvis blitt strammet inn. 1. august 2009 trådte nye forskrifter om mer isolasjon i boliger i kraft, og fordyret hytter med 100.000- 150.000 kroner. Og fra 1. juli i år, ble reglene ytterligere strammet inn, både i forhold til isolasjon og energieffektivitet, radonsperre, samt krav til universell utforming og handikapbad i alle boliger på over 46 kvadratmeter. I tillegg må alle som skal pusse opp bad først søke om tillatelse, og, som DinSide kunne melde i helgen: Du har ikke en gang lov til å rive badet ditt, uten først å ha fått tillatelse.

Men noen utvidelse av reklamasjonsfristen er ennå ikke vurdert.

Fikk hjelp til å klage: - De gjorde i bunn og grunn hele jobben

- Vil fortsatt avvente


Ifølge Forbrukerrådet ba Høyres representanter regjeringen om å legge frem en sak for Stortinget om å innføre 10 års reklamasjonsfrist og obligatorisk byggeforsikring eller garantistillelse ved kjøp av ny bolig. Dette ble nedstemt av flertallet i komiteen, som vil avvente virkningene av de nylig vedtatte endringene i garantiordningen.

Komiteen er likevel enig i Forbrukerrådets høringsuttalelse, der det påpekes at det fremstår som uforklarlig at reklamasjonsfristen på en bolig, som skal vare i 50–100 år, er like lang som for en mobiltelefon, som skal vare i 3–4 år.

- Regjeringspartiene svikter norske boligkjøpere, og viser ingen vilje til å løse mange av de utfordringene kjøpere av nybygde boliger møter, sier Øines til Forbrukerportalen.no. - Også i saken om utvidet garanti for boligkjøperne sviktet regjeringen, og fulgte ikke opp anbefalingene fra bygningslovutvalget.

Forbrukerrådet har helt siden bustadoppføringslova ble innført, tatt til orde for at den absolutte reklamasjonsfristen for kjøp av nye boliger bør være 10 år.

Alt om garanti og reklamasjon på DinSide

Utsetter uavhengig kontroll

I tillegg til at reklamasjonsfristen står urørt, utsettes innføringen av den uavhengige bygningskontrollen, som ble foreslått i 2009. Og kun et mindretall stemte for å innføre obligatorisk byggefeilforsikring for utbyggere.

- Mens regjeringen ser at deres løsning med kontroll og byråkrati er kostnadsdrivende og vanskelig å gjennomføre, og at den vil gi usikre resultater i forhold til byggefeil, er man likevel ikke interessert i å utrede byggfeilforsikringen som alternativ løsning for å redusere tallet på byggefeil, sier Øines.

- I stedet kom de med marginale forbedringer i garantiordningen som har liten eller ingen virkning i de alvorligste tilfellene.

Les hele innlegget på Forbrukerrådets nettsider: Svikter norske boligkjøpere

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!