90pxl Foto: Karoline
90pxl Foto: KarolineVis mer

Bolig med IQ

Systemer som kobler sammen strømnettet, datautstyr og telenettet vil gjøre huset ditt "smartere”.

En bolig der kjøleskapet sier i fra om det er tomt for melk, der komfyren forteller når du bør snu steken, der følere styrer strømforbruket slik at regningen blir lavest mulig, og der du får melding til mobiltelefonen om det er innbrudd eller vannskade. Dette er ikke science fiction lenger. Systemene finnes, og nå går produsenter av husholdnings- og elektronikkutstyr inn for å gjøre det tilgjengelig for forbrukeren.

I nettverk

Produsentene ønsker å knyte sammen alt elektronisk utstyr i boligen til et nettverk. Det smarte huset skal bli resultatet, og flere systemer ser nå ut til å bli tilgjengelig for den vanlige bruker. Målet er at du skal kunne fjernstyre og overvåke hva som skjer i boligen når du ikke er der, og forenkle praktiske gjøremål når du er der. Ved å integrere disse systemene med Internett og mobiltelefonen din, er mulighetene bokstavelig talt grenseløse.

Styr hjemmet med Siemens

Siemens har utviklet et Home Electronic System (HES) for private boliger. Systemet kan styre funksjoner i huset som varme, lys, alarm, solskjerming og husholdningsapparater. Også TV og telefon kan kobles til systemet.

- Vi forventer en stor interesse for HES-konseptet i tiden fremover, sier Torgrim Haaberg, markedssjef i Siemens Husholdningsapparater.

Styringen foretar du via PCen. Kobles det opp mot Internett, er det lett å se for seg at du kan sitte på kontoret og slå på varmen i stekeovnen før du drar hjemover. Så er det bare å lempe inn steiken i en ferdigvarmet ovn, sette seg ned i en varm stue der panelovnene ikke har fyrt for kråkene hele dagen, drikke nytrukket kaffe som du satte igang via mobiltelefonen da du var ti minutter hjemmefra. Så kommer du hjem rimelig trygg på at boligen verken er oversvømt eller robbet mens du borte. For da hadde du jo fått melding om det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Best for nye boliger

- Systemet er allerede tilgjengelig, men er uhensiktsmessig å montere i "gamle" boliger, forteller informasjonskonsulent i Siemens, Stein Bjørnbekk, til DinSide. - I en allerede ferdig bolig er det tilnærmet umulig å få utnyttet alle funksjonene og mulighetene i systemet, men i en ny bolig eller leilighet er det svært aktuelt.

For å kunne benytte systemet kreves at du installerer det Siemens kaller en instabus (en installasjonsbuss). Den knyter ledninger og apparater sammen, og danner basis for HES. Den vil koste omkring 3.000 kroner når den er tilpasset en leilighet. For en stor enebolig blir kostnaden noe høyere. I tillegg må du ha PC. Der legger du inn styringsprogrammet som koster 7-10.000 kroner.

- Kostnaden skal du kunne spare inn i løpet av få år, selv du har en enebolig. Dette skyldes først og fremst at strømutgiftene blir redusert på grunn av mer effektiv bruk av elektrisk kraft til oppvarming. Ønsker du deg et HES-system i ditt nye hus, kan du ta kontakt med Siemens.

Fritiden

Haukka3000 er navnet på et lignende (om enn noe enklere) system som markedsføres for bruk på hytte eller i båt, men som forsåvidt også kan benyttes i boligen. Det er designet slik at du skal kunne fjernstyre og overvåke funksjoner via GSM900-nettet. Du benytter altså vanlige mobiltelefoner (eller personsøker/faks) og tekstmeldinger til å sende og motta informasjon.

Du kan få melding om at temperaturen er under laveste grense, du kan styre varmeovnene slik at hytta er varm når du kommer frem, du kan få beskjed om inntrengere som er avslørt av bevegelsesdetektorer og du kan varsles om brann- og vannskader. Systemet er tilpasset 12 voltsanlegg. Det vil si at et solcellepanel kan drive systemet. Med adapter kan du også benytte 220 volt anlegg.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

For en pakke med styringsenhet, inkludert en GSM-modul og to bevegelsesdetektorer, må du betale i underkant av 6.000 kroner. Utstyr som avslører fukt, røyk og temperaturnivå må du kjøpe i tillegg. Utstyret selges over hele landet.