Blu-Ray overtar for DVD

Blå eller rød laser. Det blir teknologien bak arvtakeren til DVD-formatet. Men foreløpig krangler elektronikkbransjen om hva som blir det nye formatet.

Publisert
Sist oppdatert

Blu-Ray overtar for DVD

  1. Blu-Ray
  2. Red-Laser
  3. Blue-Laser


Bransjen ser ikke ut til å enes om ett format for Super-DVD.

Det hele skyldes selvsagt at de som "vinner" formatkrigen, tjener seg søkkrike på det.

Krever mer plass

- Om noen år kan vi få en liknende formatkrig som for DVD-brennere, sier Erik Andersen, informasjonssjef i stiftelsen EE-bransjen.

Blu-Ray overtar for DVD


Innen video er nøkkelen utviklingen av en ny TV-teknologi. High Definition Televisions (HD-TV) lanseres i Europa om to - fem år. Da øker oppløsningen på apparatene fra 625 til 1.080 linjer.

Det vil forbedre bildekvaliteten drastisk, men filmer i HD-format eller Super-DVD vil ta større plass enn dagens filmer.

Firedoblet

Nåtidas DVD-plater med inntil 19 GB lagringsplass vil ikke være store nok.

Slik oppstår behovet for et nytt videoformat. Super-DVD vil ikke bruke grønn laser, som i dag, men blå eller rød laser. Sporene i platene blir tynnere, og platene kan ta opptil 100 GB data.

Erik Andersen.
Erik Andersen. Vis mer


- Etter mye arbeid har man nå fått blå laser til å fungere skikkelig. Med dette blir informasjonsmengden på platene mer enn firedoblet, sier Erik Andersen.

Mulige endringer

Foreløpig er tre nye videoformater under utvikling. Fordelen med alle er at de vil være kompatible bakover. Du vil kunne se DVD-filmene dine på de nye spillerne.

Erik Andersen skisserer andre mulige utviklingstrekk i kjølvannet av nyvinningene. Han mener Super-DVD-platene også kan brukes til vanlig lagring av data.

- Det kan tid før HD-TV tas i bruk for alvor. Derfor har vi inntil videre ikke behov for 100 GB på hver plate. Resultatet kan bli plater som tar rundt 20 GB og er mindre enn dagens 12 centimeter, sier Andersen.

Les mer om de nye formatene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer