Blu-ray i stuePCen?

Frittstående spiller eller spiller i stuePCen?

For halvannet år siden var vi ferdige med å bygge stuePCen vår. Artiklene om byggingen finner du her, del 2 her og den siste oppsummeringen her. I ettertid har vi imidlertid byttet ut skjermkortet med et ATI Radeon HD2600 XT.

StuePCen har hatt en vanlig DVD-brenner innebygd, som etter hvert fikk selskap av en HD-DVD spiller fra Microsoft. Dette er en USB-enhet, så det må kunne sies å ha vært et avstandsforhold.

Som kjent ble HD DVD taperen i kampen om filmindustriens gunst, selv om formatet på mange måter var mer brukervennlig og i utgangspunktet rimeligere å produsere. Derfor har vårt repertoar av HD-filmer på plate vært svært beskjedent for å si det mildt. Det finnes jo andre måter å se film på. Kino er også et hyggelig alternativ...

Men Blu-ray er altså det formatet vi sitter igjen med for optisk lagring og distribusjon av film.

Vi har tidligere testet en Blu-ray brenner fra Plextor, artikkelen finner du her

Gratis program for Blu-ray brenning har vi omtalt her

Vi har også skrevet om hva som må til for å spille av Blu-ray på PC, denne artikkelen finner du her

Altså er det på tide å installere Blu-ray spiller i stuePCen - alternativt kjøpe en frittstående spiller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedre med frittstående spiller?

Vi har en frittstående DVD-spiller, det kan være greit å slippe å slå på PCen i blant, så vi har vurdert å erstatte denne med en frittstående Blu-ray spiller. Men etter å ha lest og tildels kikket over skulderen til kollega Paulsen på testene av Blu-ray spillere bestemte vi oss for å droppe dette.

Det var for oss to grunner til å ikke velge frittstående spiller: Pris og brukervennlighet.

Vi har allerede betalt for maskinvaren som trengs for å dekode dataene og sende disse til TV-skjerm og surroundanlegg. Derfor slipper vi unna med mindre enn en tusenlapp for en intern Blu-ray spiller. Vi valgte en fra LiteOn med SATA for intern montering, siden DVD-brenneren som satt i stuePCen fra før hadde samme tilkobling var det et stykke kake å bytte ut denne.

Den andre grunnen er at frittstående spillere bruker et hav av tid for å bli klar for avspilling når du setter i en plate. Dette skyldes beskjeden prosessorkraft for all tyggingen av Java-koden i Blu-ray standarden.

Selv om det var tilbud på Sony BDP-S350 til 1995 kroner hos Elkjøp for kort tid siden så valgte vi å stå over. Nå har dessuten prisen gått opp igjen.

Blu-ray på stuePCen i praksis

Vi kjøpte retail-versjonen av Blu-ray spilleren, og der følger det med en versjon av PowerDVD som håndterer Blu-Ray avspilling. Siden vi allerede hadde PowerDVD 7 Ultimate med støtte både for HD DVD og Blu-ray installert på PCen regnet vi med at det skulle være grei skuring å bare bytte spiller. Skuring ble det, men om den var helt grei kan diskuteres.

Blu-ray i stuePCen?


Vi ble sittende nesten en times tid med nedlastninger og oppdateriner av både det ene og det andre, installasjoner og omstarter - men til slutt var alt oppe å kjøre.

Og resultatet var faktisk helt utmerket!

Bilde og lyd er upåklagelig på vår Panasonic plasma og surroundlyden er helt utmerket. Dolby TrueHD eller DTS-HD Master Audio har vi ikke behov for, siden verken den eventuelle ekstra dynamikken eller eksta frekvensområdet har særlig relevans hos oss.

Blu-ray i stuePCen?


StuePCen starter på 10 sek fra dvale, oppstart av PowerDVD tar et par-tre skunder og det tar godt under minuttet for å starte opp en film. At vi må lide oss gjennom de evindelige advarslene biter vi i oss.

Konklusjon: Har du en stuePC med maskinvare som er i stand til å håndtere avspilling av HD video, så er en intern Blu-ray spiller et mye billigere og i praksis like godt alternativ som en stasjonær spiller.