Sony satser også tungt på 3D, med flere 3DTV-er, spillere, hjemmekinosystemer og ikke minst Playstation 3. PS3 vil forøvrig komme med svært mange 3D-spill framover. Foto: Øyvind Paulsen
Sony satser også tungt på 3D, med flere 3DTV-er, spillere, hjemmekinosystemer og ikke minst Playstation 3. PS3 vil forøvrig komme med svært mange 3D-spill framover. Foto: Øyvind PaulsenVis mer

Blu-ray bølgen fortsetter

Nordmenn har allerede kastet seg på Blu-ray toget, neste trinn i de tusen hjem er 3D. Det var i hvert fall konklusjonen på Blu-ray forums pressekonferanse i går.

I følge Erik Andersen, informasjonssjef i Elektronikkbransjen, var det ved utgangen av 2009 solgt 121.000 Blu-ray spillere i Norge.

Og den positive utviklingen har fortsatt:

- Alle våre prognoser viser at vi kommer til å runde 100.000 solgte Blu-ray spillere innen utgangen av 2010, sier Andersen til DinSide. Dette er gode tall, spesielt fordi dette kun omfatter rene avspillere og hjemmekinosystemer. Salg av spillkonsollen Playstation 3 er altså ikke medregnet, de har vi dessverre ikke tall på - presiserer Andersen.

Derfor trenger du Blu-ray!

Fortsatt stort TV-salg

For å få fullt utbytte av Blu-ray spilleren må også en flat-TV med høy oppløsning være på plass, og nordmenn er ikke vanskelige å be:

Har du Blu-ray spiller? (Avsluttet)
Ja(62%) 736
Nei(34%) 402
Kjøper til jul(4%) 43
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Vi kommer til å runde 600.000 solgte TV-er i år også, bekrefter Andersen; så salget er fortsatt godt.

- Det er også verdt å merke seg at full HD allerede er en innført standard. Hvem skulle trodd det, da HD-ready standarden ble innført i 2005, spør Andersen retorisk.

3DTV blir den nye standarden


- Og det stopper selvsagt ikke der heller, spår Andersen.

- Personlig tror jeg at 3DTV vil være den nye standarden allerede om fem år, og at de vil utgjøre minst 50 prosent av markedet, i hvert fall når vi ser bort fra de aller minste og billigste TV-apparatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se DinSides 3DTV-guide her!

3D-opplevelsen på årets TVer er knallgod. Dessverre har mange kunder falt av lasset allerede. Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind Paulsen
Philips toppmodell 21:9 Cinema er selvagt en 3D-TV. Test kommer! Foto: Øyvind Paulsen
Sony satser også tungt på 3D, med flere 3DTV-er, spillere, hjemmekinosystemer og ikke minst Playstation 3. PS3 vil forøvrig komme med svært mange 3D-spill framover. Foto: Øyvind Paulsen
3D-brillene som brukes i dag er av den aktive typen, og gir deg 3D i full HD. Foto: Øyvind Paulsen
Panasonic er vår foreløpige favoritt på 3D, og nyter antagelig godt av erfaringene til Cameron gjorde da han lagde Avatar. Den filmen er fortsatt eksklusiv for Panasonics kunder... Foto: Øyvind Paulsen
Avatar i 3D er fortsatt eksklusiv for Panasonics kunder... Foto: Øyvind Paulsen
Utvalget av Blu-ray filmer i 3D har vært sørgelig lite. Det regner kjøttboller er en av titlene til Sony som har vært tilgjengelig, nå er også Monster House og Open Season på vei til butikken nær deg. Foto: Øyvind Paulsen
Samsungs NYDELIGE 9000-serie har selvsagt 3D, og er fortsatt ufattelig tynn. Foto: Øyvind Paulsen


Foreløpig lar imidlertid den store 3DTV-revolusjonen vente på seg, og det er det flere grunner til:

Vil du oppgradere til 3D i stua? (Avsluttet)
Ikke før jeg slipper de brillene...(47%) 526
Ja, men venter til prisene synker(24%) 269
Nei, det har jeg ikke noe tro på(19%) 208
Ja, er allerede i gang(11%) 119
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For selv om de første 3DTV-ene kom til Norge i mai 2010, så var utvalget lite helt fram til over sommeren. Det kanskje største problemet hittil har imidlertid vært det elendige utvalget av Blu-ray filmer i 3D-format. I praksis har det kun vært et par animasjonsfilmer tilgjengelig, og storfilmen Avatar er fortsatt kun tilgjengelig for Panasonic-eiere.

DinSide tipper dette vil endre seg ganske kraftig fra og med neste år: Filmutvalget vil øke, samtidig som 3D-funksjonen også blir tilgjengelig på TV-er i lavere prisklasser.

Ser vi på prognosene til Elektronikkbransjen vil andelen 3DTV-er utgjøre cirka tre prosent av TV-markedet ved utgangen av året. Av totalt 600.000 solgte TV-modeller utgjør det et sted mellom 15- og 18.000 TV-er.

Hvem er det som allerede har kjøpt 3D-utstyr?
- Det er ingen hemmelighet. Det er guttene, hjemmekinoentusiastene, og de som skal imponere naboen. Da er det 3D som gjelder, avslutter Andersen.

- Nå er prisene på elektronikk alt for lave.