En rødvinsflekk som har fått godgjøre seg over natten, blåbærsyltetøy, tomatpuré og en fersk rødvinsflekk: Tar dampen knekken på dem? Foto: Elisabeth Dalseg
En rødvinsflekk som har fått godgjøre seg over natten, blåbærsyltetøy, tomatpuré og en fersk rødvinsflekk: Tar dampen knekken på dem? Foto: Elisabeth DalsegVis mer

Blir klesvasken renere med damp?

Produsenten lover - vi tester.

"Den smarte dampvaskfunksjonen vasker raskere og dypere gjennom damp som trenger dypere inn i tøyfibrene og fjerner selv vanskelige flekker," lover produsenten av vår nye vaskemaskin, LG F1480TDS.

Vi har sjekket påstanden.

Dampvask

En rekke av produsentene har vaskemaskiner med dampprogram - og en rekke ulike funksjoner. Det skal ikke bare være mer effektivt på flekker, men også gjøre tøyet enklere å stryke i etterkant, og smarte oppfriskningsfunksjoner for tøy som ikke er så skittent at det trenger en full vask.


I denne testen har vi valgt å ta for oss bare det som er den viktigste funksjonen en vaskemaskin har: Rengjøring. Hvor godt tar den knekken på flekken? Er det noen forskjell på dampvask og vanlig vask?

Les også vår test av Black & Deckers dampmopp

Slik testet vi

Hva er det verste man kan få på tøyet? Vi fant frem noen klassiske klesdrepere: Rødvin, blåbærsyltetøy og tomatpuré. Så smusset vi til bomullsstoff. Rødvinen lot vi ligge over natten, i cirka 10 timer. Omtrent fem minutter før vi vasket stoffet, sølte vi blåbærsyltetøy, tomatpuré og en ny skvett med rødvin. Vi gnikket det godt inn i stoffet, før vi skylte det raskt (uten å vaske det ordentlig) og hev det inn i maskinen på bomullsprogrammet. Vi valgte 40 grader, da dette ofte er "smertegrensen" på hvite skjorter og topper, og vasket med Omo Ultra for hvitt og lyse farger. Vanligvis ville vi nok skylt bedre av, og brukt en flekkfjerner, men i dette tilfellet, for best å illustrere hvordan de ulike programmene fungerer, valgte vi å gi vaskemaskinen en litt ekstra vanskelig oppgave.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi vasket én maskin på vanlig måte, og valgte dampfunksjon på den andre. Resultatet? Se under og døm selv:

Damp til venstre, vanlig vask til høyre. Flekkene er merkbart svakere med damp. Foto: Per Ervland
Damp til venstre, vanlig vask til høyre. Flekkene er merkbart svakere med damp. Foto: Per Ervland Vis mer


Les også test av kjerringrådet sitronsaft på flekkene, vs flekkfjerningsmiddelet Vanish.

I tillegg lot vi en kollega med en relativt ny Electroluxvaskemaskin, uten dampprogram, ta for seg de samme flekkene. For, som en av skeptikerne i redaksjonen påpekte: Det kan jo hende at de har gjort det ordinære vaskeprogrammet dårligere med vilje for at dampfunksjonen skal virke mer effektiv?

"Kontrollvasken" fra en vanlig vaskemaskin, mot vanlig vask. Foto: Per Ervland
"Kontrollvasken" fra en vanlig vaskemaskin, mot vanlig vask. Foto: Per Ervland Vis mer


Virker det?

Det er kanskje ikke så lett å se forskjellene på alle PC-skjermer, men vi ser tydelig forskjell mellom tøyet som er vasket med damp, og det som er vasket på vanlig måte. Den nye vinflekken er helt borte; tomatflekken er nesten usynlig, og både blåbærflekken og overnattingsvinsølet ble markant svakere når vi vasket stoffet med damp.

Kontrollvasken som ble foretatt med en annen maskin var like effektiv som dampprogrammet på tomatflekken, og mer effektiv enn det vanlige programmet på LGen. Den taklet imidlertid både blåbærflekken og rødvinsflekken langt dårligere enn både damp og vanlig program.

Har du erfaring med dampvask? Del med andre lesere i debatten

Duell: Vasker billigvaskemiddelet like bra som dyrt?

Dampvask til venstre; og flekker (fra øverst, med klokken;) nysølt vin, tomatpuré, blåbærsyltetøy, overnattsrødvin. Til høyre; vanlig vask; (øverste rad): nysølt rødvin, blåbærsyltetøy, (midt) tomatpure, (nederst) overnattet rødvinsflekk.  Foto: Per Ervland
Dampvask til venstre; og flekker (fra øverst, med klokken;) nysølt vin, tomatpuré, blåbærsyltetøy, overnattsrødvin. Til høyre; vanlig vask; (øverste rad): nysølt rødvin, blåbærsyltetøy, (midt) tomatpure, (nederst) overnattet rødvinsflekk. Foto: Per Ervland Vis mer