15 GRADER FUNKER: Dersom du ikke bryr deg om eventuelle bakterier på tøyet ditt, gjør en vask på 15 grader susen. Du sparer også strøm, noe som er bra for både økonomien og miljøet. Foto: Colourbox.com
15 GRADER FUNKER: Dersom du ikke bryr deg om eventuelle bakterier på tøyet ditt, gjør en vask på 15 grader susen. Du sparer også strøm, noe som er bra for både økonomien og miljøet. Foto: Colourbox.comVis mer

Blir klesvasken ren på 15 grader?

Svaret vil overraske deg.

Det kan være en utfordring å vaske klær. For hva betyr egentlig alle symbolene og er det egentlig så nøye å følge oppskriften?

Standardvalgene er ofte på 0°C, 30°C, 40°C, 60°C og 90°C. Men visste du at klesvasken faktisk blir ren når du vasker den på 15°C?

Dette kom frem i en test utført av det danske forbrukermagasinet Tænk.

Sjekk om husmortipset virker: Fjerner eddik stanken?

Rent, men...

Tænk testet kaldtvannsvaskemiddel sammen med Teknologisk Institutt. Før testpanelet vasket klærne på 15°C, skitnet de plaggene til med egg, farge, stivelse, kakao og fettflekker.

Pulver eller flytende vaskemiddel? Se hvilket vaskepulver som vasker best Foto: Colourbox.com
Pulver eller flytende vaskemiddel? Se hvilket vaskepulver som vasker best Foto: Colourbox.com Vis mer


Testen viste at det ikke var store forskjeller mellom en klesvask på 15°C og 40°C, men dersom du vil ta knekken på bakteriene, bør du vaske tekstilene på 60°C.

En av fordelene med å vaske klærne på kaldt vann, er at du bruker mindre strøm, noe som er bedre for miljøet.

Fulgte rådene på vaskelappen, men: Klærne stinker etter vask

90 grader - liten vits

Klærene blir imidlertid ikke renere dersom du velger å vaske dem på 70 eller 90°C, skal vi tro en konsulent ved Teknologisk Institutt:

– 60 grader er tilstrekkelig og desinfiserende. Her skjer en kraftig reduksjon av bakterier, husstøvmidd dør også ved en 60 graders vask, sier Elisabeth Morsing til Tænk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Synes du at du bruker mye tid på klesvask? Det er kanskje ikke så rart. Ifølge en fersk undersøkelse gjort for selskapet Eco Zone, bruker en gjennomsnittlig mamma opptil fem måneder av livet sitt på klesvask.

For å minske jobben med klesvasken kan det være en fordel å ha en maskin som både er effektiv og enkel i bruk. Disse vaskemaskinene bør du vurdere når du skal bytte ut den gamle.

Vet du hva tegnene på vaskelappen betyr? Test deg selv her.