Blir grillristen ren med grønnsåpe?

Vi har testet om kjerringrådet funker.

Fast grønnsåpe skal gjøre susen for skitne grillrister. Vi ble ikke helt overbevist. Foto: Berit B. Njarga
Fast grønnsåpe skal gjøre susen for skitne grillrister. Vi ble ikke helt overbevist. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kan grønnsåpe være vidundermiddelet for å få den inngrodde grillristen skikkelig ren? Det o store internettet påstår nettopp dette.

Forrige gang vi gikk løs på en skitten grillrist, prøvde vi oss med krystall soda, og da ble resultatet så som så. Nå gjenstår det å se om grønnsåpe i fast form kan gjøre susen.

>> Hvilken kjede har den beste grillmaten?

La ligge over natten

Fordelen med å bruke fast grønnsåpe, i vårt tilfelle Krystal Fast, skal være at du slipper å skrubbe grillristen. Det man gjør er å gni inn den skitne grillristen og la den ligge over natten, og da skal det være veldig lett å få av skitten.

Er det så enkelt som det høres ut?

Mye gris med å smøre inn grillristen. Foto: Berit B. Njarga
Mye gris med å smøre inn grillristen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


For det første var det lettere sagt enn gjort å smøre inn grillristen med fast Krystal på grunn av konsistensen, som gjorde at såpen i mange tilfeller datt av. Det var heller ikke så lett å komme til i alle ristens krinkler og kroker.

Punkt to var å legge risten inni en søppelsekk, knytte igjen så det blir helt tett og la den ligge natten over. Vi brukte også plastsekken som underlag under innsmøring, som absolutt kan anbefales, da det som nevnt var en litt grisete jobb.

Men hvordan sto det til med grillristen etter en natt i grønnsåpe og plast?

Les også: Ikke gjør denne klassiske grilltabben

Grønnsåpen løste opp mye skitt, men ikke alt. Foto: Berit B. Njarga
Grønnsåpen løste opp mye skitt, men ikke alt. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Så godt virker det

Ifølge kjerringrådet skal nemlig grønnsåpen gjøre det lett å vaske av det skitne med en svamp eller klut - noe det til en viss grad var.

På delene som var minst tilgriset, som på kanten der det ikke har ligget grillmat, var det bare å tørke av de skitne restene med en klut, som falt av nærmest av seg selv. De langt mer fastbrente fettrestene måtte det langt mer skrubbing til, og her fikk vi ikke grillristen blank og fin, selv om den ble renere enn på lenge.

Noen blanke partier, noen svarte. Grønnsåpe kan etter alt å dømme funke på en mindre inngrodd grillrist.  Foto: Berit B. Njarga
Noen blanke partier, noen svarte. Grønnsåpe kan etter alt å dømme funke på en mindre inngrodd grillrist. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Til slutt gjenstår det bare å kjøre risten i oppvaskmaskinen.

Og resultatet etter endt behandling? Enkelte deler ble skinnende blanke, noe denne grillristen ikke har vært på lenge. Andre partier ble langt renere enn før, men den var fortsatt svart på midten, der den tross alt er mest brukt.

Det er verdt å nevne at dette er en godt brukt grillrist som ikke har vært rengjort skikkelig på en god stund. Er det snakk om å rengjøre en grillrist med jevne mellomrom, er dette en metode som absolutt kan fungere. For den løste utvilsomt opp skitten på de minst fastbrente partiene uten noen form for skrubbing.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!