Blir frukten fortere brun med stålkniv?

Enkelt grep skal utsette oksideringsprosessen i frukt og grønt. Vi har sjekket.

<b>Ser du forskjell?</b> Eplet til venstre er kuttet med en keramisk kniv, det til høyre er kuttet med en vanlig kjøkkenkniv. Foto: ELISABETH DALSEG
Ser du forskjell? Eplet til venstre er kuttet med en keramisk kniv, det til høyre er kuttet med en vanlig kjøkkenkniv. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Det er noen ting som bare er sånn. For eksempel at hvis vi skjærer vi opp frukten går det to-tre ganger så mye som om vi setter frem et fruktfat med hele epler, bananer og appelsiner.

Det samme gjelder når frukten tas med i matpakken. Et helt eple blir det tatt et par biter av, mens oppkuttet frukt blir spist opp. Problemet er bare at noen typer frukt og grønsaker blir så udelikate om de ligger litt.

Årsaken til at de blir brune er at de reagerer med luften, det vil si oksiderer, akkurat som for eksempel sølv. Det er ikke farlig, men det er ikke spesielt hyggelig heller.

DinSide, På privaten: Her er kjøkkenknivene vi ikke klarer oss uten

Metall kan fremskynde oksideringsprosessen

Regine Dethloff i R8 agenturer anbefaler å bruke kniver i annet materiale enn stål på frukt og grønt som lettest oksiderer. Foto: ELISABETH DALSEG
Regine Dethloff i R8 agenturer anbefaler å bruke kniver i annet materiale enn stål på frukt og grønt som lettest oksiderer. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Heldigvis skal det være enkelt å unngå: Det gjelder å holde metallkniver unna matvarer som fort blir brune, som epler, pærer, banan, avokado og enkelte salattyper, sier Regine Dethloff hos knivimportøren R8.

– Stål setter oksideringsprosessen i gang, så bruker du keramiske kniver vil du ikke få oksidasjon på samme måte, sier Dethloff til DinSide.

Det er ikke første gang vi hører denne påstanden, og vi har hørt og lest om det såpass mange ganger at det har blitt en slags sannhet. Spesielt når det kommer til salat som vi lager i stand en god stund i forkant pleier vi å rive den med fingrene, til tross for at vi er klar over at rive-salat-myten er knust av flere (men vi foretrekker salaten vår litt røff i kantene, ikke finsnittet), og vi bruker stort sett keramiske kniver til små grønnsaker. Men er det egentlig nødvendig?

Vi bestemte oss for å sette vår keramiske kniv og japanske kokkekniv på eple-prøven, og her kan du se hvordan det gikk:

To helt vanlige epler av typen Pink Lady. Foto: ELISABETH DALSEG
Ferdig kuttet: Rett etter at vi kuttet eplene så de slik ut. Det til venstre er kuttet med keramisk kniv, det til høyre med stålkniven. Foto: ELISABETH DALSEG
Etter et drøyt kvarter er ingen av eplene merkbart misfarget, men det er noe mer brunt på eplebitene til høyre. Foto: ELISABETH DALSEG
En time senere er forskjellen mer markant. Foto: ELISABETH DALSEG
To timer senere: er det enda tydeligere hvilken kniv som er brukt hvor. Foto: ELISABETH DALSEG


Forskjellen er som du ser ikke grensesprengende stor, men det er tydelig forskjell på de to eplene. Dette er langt fra et vitenskapelig eksperiment, men vi hører gjerne fra dere om dere har lignende erfaringer - eller har opplevd det mostatte. Del i debatten, eller send oss en mail.

Tips: Strø litt kanel over eplene, det skjuler noen oksideringsspor om de skal ligge en stund. I tillegg smaker det godt! (Men merk at dette ikke er noe du bør gjøre hver eneste dag, Mattilsynet advarer mot overforbruk av kanel.)

Sløv kniv? Slik skjerper du den. Rusten kniv? Det er enkelt å bli kvitt

Prøv avokado-triksene

Syre kan bidra til å utsette oksideringsprossen, for eksempel på avokadoer. Foto: ELISABETH DALSEG
Syre kan bidra til å utsette oksideringsprossen, for eksempel på avokadoer. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


En av de fruktene som blir fortest udelikat når fruktkjøttet eksponeres i friluft er avokadoen. Det fine lysegrønne fruktkjøttet blir fort brunt og ekkelt. Også her vil det være gunstig å bruke noe annet enn en ordinær stålkniv, for eksempel keramiske kniver, eller vår nye kjøkkenfavoritt i plas fra Oxo.

Vi har også noen smarte triks i ermet, som hjelper deg å holde både guacamolen og den halve avocadoen grønn og frisk i kjøleskapet: Smarte avokadotriks. Sitrontrikset kan også med hell brukes på andre frukter, som epler og banan.