Blir det renere med damp?

Stadig flere hvitevarer får dampfunksjoner. Men har det noen effekt?

LGs nye TrueSteam oppvaskmaskin bruker damp for å løse opp gamle og størknete matrester, slik at du slipper å skylle av vasken - før du setter inn i oppvaskmaskinen. Foto: LG
LGs nye TrueSteam oppvaskmaskin bruker damp for å løse opp gamle og størknete matrester, slik at du slipper å skylle av vasken - før du setter inn i oppvaskmaskinen. Foto: LG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du kjøpe hvitevarer i år vil du bli møtt av en skog av nye ord og uttrykk. Ett ord som er felles for de aller fleste er damp, eller steam, i en eller annen variant.

Her ser vi nærmere på hva du kan bruke det til.

Les også vår test av Black & Decker dampmopp

Vaskemaskiner: Dampvask

Det er ikke lenge siden damp i vaskemaskin var ekstrem luksus. Nå er det ganske vanlig, men det er verdt å merke seg at damp i vaskemaskin ikke bare er damp. I hovedsak er det to ulike varianter: Damp for oppfrisking av klær, og bruk av damp i vaskeprogrammet.

Noen vaskemaskiner har egne dampvaskeprogrammer. Dampen brukes da tidlig i programmet for å åpne fibrene i tøyet, slik at de skal være mer mottakelig for såpevann senere i vaskeprosessen.

Flere produsenter bruker også damp i egne allergi-programmer. Dette er ikke bare smart i pollen-sesongen, men også effektivt på puter og dyner hos de som er allergiske mot husstøvmidd.

Hos Electrolux har de imidlertid tatt valget om å kun ha oppfriskningsdamp i sine vaskemaskiner, og ikke vanlig damp.

Slik gikk det da vi vasket vanskelige flekker på dampprogram (til venstre) og vanlig program (til høyre). Foto: Per Ervland
Slik gikk det da vi vasket vanskelige flekker på dampprogram (til venstre) og vanlig program (til høyre). Foto: Per Ervland Vis mer


– Dette er rett og slett fordi vi ikke har funnet noen god virkning av damp i vaskeprogrammer, sier Leif Eliassen Neksun i Electrolux til DinSide.

Vi har selv testet damp i vaskeprogram på en rekke vanlige flekker som gamle (og nye) rødvinsflekker, blåbærsyltetøy og tomatpure ... Her kan du se hvordan det gikk: Blir vasken renere med damp?

Vaskemaskiner og tørketromler: Oppfriskning

Andre vaskemaskiner har et rent dampprogram, der tøyet i trommelen dampes, er nok også den vanligste. Vaskemaskiner bruker damp for å klargjøre tøy for stryking (eller bare fukte det lett, så du kan henge det til tørk), eller for å friske opp tøy som egentlig ikke er skittent. Slike oppfriskingsprogrammer er vanligst i vaskemaskiner, mens noen produsenter har også valgt å ha oppfriskende dampprogram i tørketromlene sine.

Det er mer skånsomt for klærne å bli dampet opp enn å vaske dem, og det kan være en fin måte å sørge for at klærene ikke slites like fort.

Under kan du se hvordan et slikt oppfriskingsprogram uttarter seg, slik DinSide så hos Panasonic tidligere i år:

 På videoen ser du vaskemaskinen NA-140VZ4, som blant annet har et refreshprogram som skal være så effektivt at det fjerner røyklukt, pollen og andre allergener.

Noen dampprogram kan også brukes i stedet for å rense tøyet, men merk at dampen som kommer ut er varmere enn antall grader som anbefales når du vasker. Lurer du på om din silkebluse kan friskes opp i maskinen, selv om den ikke skal vaskes på mer enn 30 grader, se etter strykejerntegnet på vaskeanvisningen.

– Vi må varme opp vannet langt over 30 grader for å få damp, men det er ikke kokende vann som kjøres inn i maskinen, men damp, sier Leif Rytterbakken, hvitevareansvarlig i LG Electronics Norden til DinSide. Det blir som å stryke tøyet med et dampstrykejern. – Kan det strykes, kan det dampes, sier Rytterbakken.

Oppvaskmaskiner

Damp vil være essensielt i flere av LGs nye smarte hvitevarer, forteller Sebastian Bengtsson til DinSide. Foto: Elisabeth Dalseg
Damp vil være essensielt i flere av LGs nye smarte hvitevarer, forteller Sebastian Bengtsson til DinSide. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Damp i vaskemaskiner er for lengst kjent, men nå introduseres dampen også i oppvaskmaskiner. Årsaken er å eliminere sløsing med vann og energi, for å skylle matrester av oppvasken, slik at det ikke skal rekke å størkne før maskinen settes på. (Dette er forøvrig ikke nødvendig om du lar maskinen gå ofte, men er fortsatt nødvendig i mindre husholdninger.) I stedet for bruker maskinene damp for å løsne på matavfallet.

– I LGs nye oppvaskmaskin med TrueSteam løsner dampen opp eventuelt størknete eller fastbrente matrester, slik at du slipper å vaske, sier Sebastian Bengtsson, LGs hvitevarespesialist i Norden, til DinSide. Oppvaskmaskinen er ventet å komme på markedet i løpet av 2013.

Ønsker du dampprogram i oppvaskmaskinen akkurat , har blant annet Whirlpool en modell på markedet for privathusholdninger.

Se også smart oppvaskmaskin fra Siemens som tørker alt, også plast

Tips: ... og mens vi snakker om damp i oppvaskmaskiner: Dampen som kommer ut av oppvaskmaksinen når du åpner døren kan skade benkeplaten. Husk derfor å montere på dampsperre når du installerer oppvaskmaskinen, og gi den gjerne en sjekk en gang iblant for å se om den trenger å skiftes ut.

Visste du at ... damping av mat sparer strøm?

Dampovner

Finn Kristoffer Larsen i Samsung Norge viser frem Dual Cook-ovnen med damp. Du fyller på vann i skuffen som er trukket ut øverst til høyre. Foto: Elisabeth Dalseg
Finn Kristoffer Larsen i Samsung Norge viser frem Dual Cook-ovnen med damp. Du fyller på vann i skuffen som er trukket ut øverst til høyre. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Dampovner er også etter hvert godt kjent, men det har tatt ganske lang tid før dampovnen nådde mer enn de utvalgte få. Vi skal ikke påstå at vi har fasiten til hvorfor nordmenn som vanligvis kaster seg fort på trender, spesielt på kjøkkenet, har latt det drøye før de har gått for damp, men vi våger å påstå at høye priser nok må ta en stor del av skylden. Det er ikke mange år siden man måtte ut med 60-70.000 kroner for en dampovn for innebygging. Nå får du dem ned i under 10.000 kroner.

Det kan være smart å sjekke hvor nøyaktig temperaturinnstillingen er. Dampovner kan nemlig også brukes til sous-vide. Flere produsenter har dampovner med gode temperaturinstillinger, hos Electrolux får du i dag en som kan stilles inn på nærmeste 5 grader, og til høsten lanserer de en enda mer nøyaktig versjon, som kan stilles inn på nærmeste grad.

Noen ovner bruker også dampen til å hjelpe deg med å holde dem rene. For eksempel har Whirlpool et damprenseprogram på noen av sine ovner, som de kaller StarClean, Gorenje kaller sitt program AquaRens. Her løsnes fastbrente flekker med damp, og du skal slippe å bruke vaskemiddel. Alt du skal behøve å gjøre er å la dampen virke, og så tørke av ovnen innvendig med en klut.

Har du ikke en slik maskin, kan du prøve å sette en bolle med vann i bunnen av komfyren, og sett på 200 grader, og la stå i en halvtime. Det vil da være mye lettere å vaske ut av ovnen. Virker det ikke, kan du prøve å tilsette litt salmiakk i vannet.

Trenger du egentlig dampovn? – Nordmenn får ikke ut smakspotensialet i matlagingen, hevder mesterkokk Lars Erik Underthun ved gourmetrestauranten Feinschmecker i Oslo.

Dampovn på benk

Dampovner på benk kan være minst like effektive som ovner, konkluderte tysk forbrukermagasin. Foto: Produsenten
Dampovner på benk kan være minst like effektive som ovner, konkluderte tysk forbrukermagasin. Foto: Produsenten Vis mer


Selv om dampovner har blitt billigere de siste årene, er det likevel langt dyrere enn å kjøpe en ordinær stekeovn. Men om du ikke har planer om å dampe en hel kalkun, kan du nøye deg med en bordmodell, konkluderte det tyske forbrukermagasinet Stiftung Warentest etter at de hadde testet til sammen 20 dampovner: 11 bordmodeller og ni innbyggingsmodeller.

Les mer om Samsungs Dual Cook-ovn

Ulempen med bordmodellene er at du trenger god benkeplass eller lagringsplass. Og havner den i et skap, er sjansen alltid til stede for at den ender sine dager som ... skapfyll.

Er du glad i damp, og har minimalt med plass, kan du investere i en dampgryte (det er ekstra smart på små kjøkken med få kokeplater), eller en asiatisk damprist i bambus til bruk i ordinære gryter. Disse får du fra en 10-20 kroner.

Vi har også testet dampboks i silikon til bruk i mikro og ovn fra Lékué

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer