Bli tomtemillionær

Du sitter kanskje på penger: Deler du tomta i to og selger den ene delen, kan du tjene store penger. Det hele er enklere enn mange tror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I utkantstrøk kan du få tomter for nesten ingenting. I storbyene, særlig i Oslo, kan en attraktiv boligtomt gjøre deg til mangemillionær.

Varierer

Generelle tomtespørsmål er regulert i Plan- og bygningsloven, men deling av tomt har en egen lov - nemlig Delingsloven.

image: Bli tomtemillionær

Loven gir kommunene myndighet til å foreta deling av eiendommer. Du må påregne noe papirarbeid for å skille ut deler av tomta og selge den, men i mange kommuner er det likevel relativt uproblematisk å fradele en tomt. I pressområder kan det være noe vanskeligere.

- I dag er det nok kommuner som er mer liberale enn Oslo. Vi må forholde oss til Småhusplanens ulike krav til tomta, for eksempel to - tre parkeringsplasser. Og mange tomter er for små til at de kan deles, sier seksjonsleder Berit Danielsen i Måle- og deleseksjonen i Oslo kommune.

I byene er dessuten sjansen større for at naboene stiller seg på bakbeina - rett og slett fordi folk bor så tett.

Tre faser

Praksisen varierer ellers fra kommune til kommune, men deles gjerne inn i tre deler: Kartlegging, deling og registrering av tomta. Etter at du har sendt søknad om deling, gjør kommunen stort sett resten:

DELING: Grensene stikkes opp på selve tomta og kommunen gir (eventuelt) delingstillatelse.

KARTLEGGING: Kommunen måler opp og merker tomta. Grensene fastsettes i et såkalt målebrev (kart).

REGISTRERING: Kommunen gir tomta eget bruksnummer og den registreres i den såkalte Grunnboken.

Dette gjør DU

 • Nabovarselet: Informér først naboer og gjenboere om planene (nabovarsler). Skjema fås hos de fleste kommunene.
 • Søknaden: Søk kommunen om fradeling av tomta. Skjema og krav til vedlegg fås hos kommunen.
 • Bruken: Angi i søknaden at tomta kan bebygges med et vanlig bolighus.
 • Godkjenningen: Når kommunen har behandlet saken, registreres den nye eiendommen dersom søknaden innvilges.
 • Tinglysningen:Tinglys skjøtet for eiendommen hos det statlige Tinglysningskontoret. Det kan du gjøre selv med hjelp fra kommunen eller hos en advokat/megler.
 • Rettighetene: Tinglys også rettighetene for adkomstvei, vann og avløp for begge eiendommene i kommunens grunnbok/GAB-registeret.

  Ikke gratis

  Å skille ut en del av tomta er slett ikke gratis. Kommunene skal ha sine gebyrer, men størrelsen på dem varierer veldig. Særlig kostbart er registreringen der kommunene i dag har monopol. Regn med å punge ut med mellom 5.000 og 25.000 kroner totalt for fradelingsprosessen. Selger du for tre millioner blir likevel ikke registreringsgebyret på 25.000 kroner noe å bry seg om.

  Selger du den fradelte tomta, må du dessuten betale 28 prosent skatt av gevinsten ved salget. Slik blir en salgssum på 500.000 redusert til en gevinst på under 400.000 kroner.

  Prosessen varierer etter hvilken kommune du bor i. Vi har undersøkt hvordan du fradeler en tomt i en storby (Oslo), en typisk feriekommune (Tjøme) og en utkantkommune (Karlsøy).

  Vis meg hvordan det gjøres der

  .