Bli en vinner på leiemarkedet

På jakt etter ny bolig? Hvorfor ikke la de som sitter på de beste leieboligene jakte på deg, i stedet? Her er våre beste råd:

Bli en vinner på leiemarkedet

  1. Effektfulle ord og uttrykk


Let eller bli funnet

Leter du etter en ny bolig, er det i hovedsak to måter å gjøre det på. Du kan tråle aviser, nettsteder, oppslagstavler og ryktebørsen for å finne en perfekt bolig - eller du kan la utleierne jakte på deg.

De kommer imidlertid ikke løpende helt av seg selv. Du må fortelle, både på det formelle, og det uformelle, leiemarkedet, at nettopp du er den perfekte leietakeren de leter etter.

Kristen, røykfri lærerstudent søker ...

På det formelle leiemarkedet er første skritt er å legge ut en annonse, i relevante medier, som gjør deg mest mulig attraktiv på leiemarkedet.

Dette kan du gjøre på nett, på oppslagstavler i nærmiljøet der du vil bo, eller i lokalaviser.

På det uformelle leiemarkedet gjelder det å spre ordet til flest mulig. Fortell alle du kjenner at du trenger et sted å bo, ulike krav og spesifikasjoner - og be dem ha øyne og ører åpne.

Noen ord gir mer positive assosiasjoner enn andre. Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per4 Ervland
Noen ord gir mer positive assosiasjoner enn andre. Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per4 Ervland Vis mer


Det finnes ingen klar fasit på hva du bør skrive eller ikke skrive. De fleste annonser vil sannsynligvis treffe en eller annen spiker på hodet, men noen ord og vendinger trigger flere svar enn andre.

Vi har samlet våre beste tips til hva du bør skrive - og hva du bør unngå. Listen er utarbeidet av DinSide Bolig, med innspill fra Vemund Holmen, faglig og daglig leder i Utleiemeglerens avdeling på Sinsen i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trykk her for å se hvilke ord og uttrykk du bør - og ikke bør - bruke.

Fine ord teller ikke, om de ikke stemmer

Før du kvesser pennen og finner frem alle de fine ordene, bør du spørre deg selv, på ære, samvittighet, kors på halsen og ti kniver i hjertet:

Kan du leve opp til din egen annonse?

For eksempel, "stille og rolig", kan trigge potensielle utleiere til å kontakte deg. Det kan imidlertid trigge helt andre ting, dersom du plutselig "vokser av deg" roen.

- Det viser seg ofte at det går noen måneder, så tar de "stille og rolige leieboerne" seg en fest eller flere. En må kunne stå inne for det en sier, sier Holmen.

DinSide: Men om ellers stille og rolige mennesker har lyst til å slå ut håret sitt for én gangs skyld?

- Så lenge en er ryddig og følger de ordensreglene som gjelder, er det jo ikke noe i veien for å ha en fest, sier Holmen. - Man skal kunne leve. Men det er viktig å for eksempel orientere naboene i forkant.

Du bør imidlertid huske på at en rekke krav, for eksempel til en røykfri leilighet, forbud mot husdyr, etc. ofte er kontraktsfestet. Det er derfor viktig at du er ærlig om - og overholder det som står i kontrakten. Ellers kan du fort bli både husløs igjen - og, ikke minst, erstatningspliktig.

Husk: - Ærlighet varer lengst, og da gjør kanskje leieforholdet det samme, avslutter Holmen.

Annonsehjelp

Er det positivt å være trønder? Kristen? Familiefar? Singel? Alenemor? Jurist? Les mer om hva du bør ta med i en boligannonse, hva som bør utelukkes hva som bør pyntes på, og hva du bør bruke for å reklamere for deg selv: Effektfulle ord og uttrykk

Alt om leie og utleie fra DinSide Bolig

Eksterne lenker:
Leieboerforeningen