Bli boligmagnat

Kjøp av en ekstra bolig kan vise seg å bli en svært god investering. Og du trenger ikke å ha penger her og nå for å tjene på det.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Turbulente tider får mange til å lure på hvordan de skal sikre seg i fremtiden - enten det gjelder pensjonssparing eller drømmen om å sitte igjen med en pose penger om noen år.

Bolig best

De siste ti årene har gjennomsnittet av alle aksjefond steget med 142 prosent. Men boligmarkedet har faktisk slått dette. For ifølge Statistisk Sentralbyrå har boligprisene i hovedstaden nemlig steget med 152 prosent fra 1991 til 2001.

Tjen på ekstra boligkjøp.
Tjen på ekstra boligkjøp. Vis mer

I begge tilfeller er det justert for inflasjon i perioden.

Kjøp leilighet

Nå er historisk avkastning for bank-, aksje- og boligmarkedet selvsagt ikke noen garanti for fremtidig avkastning.

Likevel blir boligmarkedet ofte betraktet som en sikker og bra investering, og historien viser i alle fall at boliger har gjort det bedre enn gjennomsnittet av aksjer, fond og banksparing.

Klikk her for å se Prognosesenterets tall på hvordan boligprisene i Norge har utviklet seg fra 1982 til 2002.

Tallene viser at den reelle prisveksten i denne 20-års perioden har vært 158 prosent.

Legger man en lignende utvikling til grunn for de neste tjue årene, vil en leilighet som i dag koster en million kroner koste 2,58 millioner kroner i 2022 (inflasjonen er fratrukket dette beløpet).

Nå er det selvsagt ingen garanti for at en bolig vil stige så mye, men beløpet kan likevel legges til grunn for et regnestykke for hvordan du kan finansiere en fremtidig gullgruve.

Får du lån?

Om du får lån, avhenger av din privatøkonomiske situasjon. Har du akkurat kjøpt egen bolig med lån opp til skorsteinen, er det nok tvilsomt om banken er villig til å satse flere penger på deg.

Men har du nedbetalt en god del, er det ikke umulig at banken sier seg villig til å hjelpe deg med finansiering av enda en bolig.

Det kan også tenkes at du har nær familie som er villig til å stille sikkerhet for deg overfor banken.

Kun selveier

Kjøper du en leilighet som investeringsobjekt, er det viktig at du bare ser etter selveierleiligheter.

Andels-, aksje- og obligasjonsleiligheter bør du holde deg unna. Grunnen er at disse leilighetstypene ikke gir deg fri mulighet til å leie ut mange år i trekk. Men den muligheten har du altså med en selveierleilighet.

Som utleier har du en rekke plikter i forbindelse med vedlikehold. Her kan du lese mer om hva du du må forsikre og vedlikeholde.

RELATERT ARTIKKEL:

LES ALT OM UTLEIE

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer