- Blåser i kvaliteten

- Produsentene av varmepumper blåser i kvaliteten, ifølge det svenske forsikringsselskapet Folksam.

- Sørg for skikkelige garantier både på utstyr og utført arbeid, råder Jack Frostad i If skadeforsikring.
- Sørg for skikkelige garantier både på utstyr og utført arbeid, råder Jack Frostad i If skadeforsikring. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsikringsselskapet Folksam i Sverige har registrert og ført statistikk over varmepumpeskader siden 1999. Ifølge denne statistikken har kvaliteten på varmepumper blitt stadig verre de siste åtte årene - og statistikken for 2008 viser at kvalitetsforverringen på nye varmepumper fortsetter.

- Det er en urimelig høy andel skader for såpass nye og dyre produkter, som skyldes av produsentene gir avkall på kvaliteten. Vi hadde håpet at bransjen skulle jobbe for å snu utviklingen, men den har snarere gått bakover enn fremover. Man kan ikke unngå å undres hvor det skal slutte, sier Jan Snaar, miljøsjef i Folksam, i en pressemelding.

Så mye kan du spare på å installere varmepumpe

Øker også i Norge


Ifølge Folksams statistikker, har andelen nyere varmepumper (fem år eller yngre) som skademeldes til forsikringsselskapet, økt fra 50 til 77 prosent mellom 2001 og 2008. Og bare det siste året, fra 2007 til 2008, har andelen økt med fire prosentenhteer.

Også i Norge har forsikringsselskapene registrert økt skadeomfang på varmepumper.

- Vi ser økende problemer med varmepumpene generelt, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If skadeforsikring til DinSide.

If har foreløpig ikke noe tallmateriale på det, men har nå igangsatt et prosjekt hvor ett skadeteam samler alle varmepumperelaterte skader.

- Vi ser en såpass økning i omfanget av varmepumpeskader, at vi må skaffe oss en større oversikt, forteller Frostad. De dårlige pumpene ser ut til å svikte før det går fem år, fortsetter han.

Han forteller at If har innført en nedskrivning av verdien på varmepumper på 10 prosent per år etter fem år, men understreker at de dårlige pumpene svikter før det er gått fem år.

Ifølge informasjonsdirektør Jack Frostad i If er ikke omfanget av problemet like stort i Norge som i Sverige, noe som ifølge informasjonsdirektøren kan skyldes at svenskene var tidligere ute med denne typen varmegjenvinning, og at det kanskje har vært større interesse for dette i Sverige enn her til lands.

Alt du må vite om varmepumper

- Sørg for skikkelige garantier

Varmepumpeskader går på den vanlige villaforsikringen hos If, du trenger altså ikke utvidet forsikring. Denne typen skader sorterer under elektriske skader.

- Typiske skader som vi ser på varmepumper, er at kretskort ryker, og så har vi hatt endel uforklarlige ting. Vi ser at de fleste skadene meldes inn når pumpene startes opp om høsten, det er ganske mange som har pumpene avslått om sommeren, forteller informasjonsdiretør Frostad til DinSide.

- De seriøse leverandørene er det ikke noe spesielt stort problem med, sier Frostad. Det er større problemer med de som har drevet egenimport, og de useriøse leverandørene. De useriøse ser en 'hype', hopper fort inn på markedet, går konkurs - og så har kunden ingen å rette krav mot, fortsetter Frostad.

- Vi har lenge vært opptatt av dette uten at jeg mener vi har tatt noen vesentlige grep. I år har imidlertid Takst vært på informasjon omkring skader på varmepumper.
Problemet er at pumpene ikke holder særlig lenge og at vi får meldt skader på disse som egentlig skal gå på reklamasjon. Det er konkluderes som oftest med totalskade og sjelden med reparasjon i de tilfellene vi får inn "rapporter" fra forhandlere/reparatører. Inntil nylig har salget av pumper gått gjennom uprofesjonelle aktører, men jeg sitter med en formening om at nye nå forhandles via elektrikere og elektrovarehus. Om kvaliteten er bedre har jeg liten formening om, men det er mitt inntrykk at det nå er noe lettere å få tak i forhandler, sier pressetalsmann i TrygVesta, Roald Stigum Olsen.

- Vårt råd til våre kunder er å sørge for skikkelige garantier både på utstyr og utført arbeid, vi ser at det er mange som har ganske store problemer med reklamasjon på varmepumper, sier Frostad til DinSide.

Kalkulator: Lønner det seg med varmepumpe hos deg?

Flest skader på nye luft/luft-pumper

Verstinglisten (Luft/luft-varmepumpene med flest meldte feil på det svenske markedet, til svenske Folksam, i 2008. )
ProdusentModell Antall skademeldinger i Sverige På det norske markedet?
IVT/SharpNordic Inverter680Ja
PanasonicE9420Ja
Nordic AirNA 4000276Ikke funnet
PanasonicE12140Ja
ToshibaRAS-10 JAVP-E64Ja
Kilde: Folksam. Med forbehold om feil.


Hele 92 prosent av luft/luft-varmepumpene som det er meldt inn skader på, er mindre enn fem år gamle, ifølge det svenske forsikringsselskapet Folksam. Når det gjelder luft/vann-varmepumpene gjelder 88 prosent av de meldte skadene pumper som er mindre enn fem år gamle. Hva gjelder tallet for bergvarmepumper er tallet 75 prosent, og for varmegjenvinningspumper er tallet 47 prosent.

Du kan se verstinglisten med fem på topp hva gjelder antall meldte skader på luft/luft-varmepumper, i boksen til høyre. Med unntak av pumpen fra Nordic Air, kan vi finne alle disse produktene også på det norske markedet.

- Spørsmålet til bransjen er om det er rimelig at en så stor andel av skademeldingene dreier seg om nye varmepumper. Det er særskilt relevant når det gjelder bergvarme, som er en stor investering for villaeiere, med en kostnad på opptil 200.000 kroner (svenske kroner og svenske priser, red. anm.) for kjøp og installasjon, sier Jan Snaar i Folksam.

- Av statistikken kan man se at flere produkter har seriefeil. Jakten på billige komponenter er en viktig grunn til at kvaliteten er blitt såpass mye dårligere. Det er på tide at bransjen tar ansvar og prioriterer kvalitet fremfor å kjøpe billige, men dårlige, komponenter, avslutter Jan Snaar i en pressemelding fra Folksam.

Fryser du? Vi har testet elektrisk varmeteppe