Blankt sølv på én - to - tre

Er du smart, trenger du ikke pusse eller gnikke, men du kan se på at sølvet pusser seg selv.

<b>KJEMISK REAKSJON:</b> Aluminium, varmt vann og salt eller bakepulver gir blankt sølv, uten at du trenger å gnikke. Foto: LISA DAHLBAK JACOBSEN
KJEMISK REAKSJON: Aluminium, varmt vann og salt eller bakepulver gir blankt sølv, uten at du trenger å gnikke. Foto: LISA DAHLBAK JACOBSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke helt i rute med sølvtøyet i år heller? Det er ingen grunn til å la det bli liggende i skuffen, med disse smarte triksene blir sølvet skinnende blankt mens du stryker skjorten og ser på Tre nøtter til Askepott.

Er det mulig å vaske huset på en halvtime, slik reklamen lover? Vi har testet

Aluminiumsfolie og bakepulver

Et gammelt husmortriks lyder som følger: Legg aluminiumsfolie i bunnen av vasken, strø over raust med med bakepulver eller natron/hornsalt og fyll på med varmt vann.

PUSSE SØLV: Har du god tid, er sølvpussen fra gullsmeden å anbefale, men i levende lys på julaften er det ingen som ser forskjell.  Foto: Lisa Dahlbak Jacobsen
PUSSE SØLV: Har du god tid, er sølvpussen fra gullsmeden å anbefale, men i levende lys på julaften er det ingen som ser forskjell. Foto: Lisa Dahlbak Jacobsen Vis mer


Nøkkelordet er varmt. Jo varmere vann, jo mer effektivt er det, er erfaringen vår. Det skal helst være så varmt at du ikke orker å ha fingrene nedi vannet.

Rør godt rundt, før du legger sølvtøyet ned i vasken, og så renser det seg selv! Du må huske på at sølvet må være borti aluminiumsfolien for at det skal virke, så har du mye sølv, kan det lønne seg å ta det i flere omganger.

Hvor lenge sølvet må ligge er avhengig av flere faktorer: Hvor mye er det, hvor anløpent er det, blandingsforhold mellom vann og bakepulver - og hvor varmt vannet er.

Finn gjerne frem en pølseklype eller bruk gummihansker for å fiske opp sølvtøyet når det er ferdig. Sølv leder varme godt, og det er lett å svi lankene.

Smart fra kjøkkenskapet: Trikset over kan også gjøres med salt eller natron, om du ikke har nok bakepulver tilgjengelig, men vi synes det fungerer best med bakepulver.

... og mens du har bakepulveret fremme, er det kanskje annet som trenger en liten vask? Bakepulver er et genialt rengjøringsmiddel, gjerne i kombinasjon med eddik, og hjelper mot (litt) tette avløp, fastbrente flekker i gryter og ovn, kalkavleiringer i dusjen og kaffebelegget i termosen.

Vask sølvtøyet i oppvaskmaskinen


Når sølvtøyet først er fremme, er det ingen grunn til å pakke det bort igjen med det første. For jo mer du bruker det, jo mindre jobb er det å holde det blankt.

Den beste måten å vaske det på, er å vaske det i oppvaskmaskinen. Det eneste du bør passe på er at det ikke står inntil stålbestikk, da kan det få svarte flekker.

Du trenger ikke vaske det i separate vasker, men bare sørge for at det ikke står sammen i bestikkurven, eller ligger inntil hverandre i bestikkskuffen.

Det eneste unntaket er gamle kniver, som er laget før 1800-tallet, der knivseggen er smidd fast i skaftet.

Les mer: Slik holder du sølvet blankt


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!