Blakk på badet

Det koster gjerne 80.000 kroner å pusse opp et enkelt bad i en enkel byleilighet.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Finner du den perfekte leiligheten, der den eneste ulempen er at badet er nedslitt, bør du tenke deg om to ganger før du legger inn et bud. Å pusse opp badet kan nemlig bli dyrere enn du tror.

- Skal du pusse opp et enkelt bad i en OBOS-leilighet, koster det gjerne fra 80.000 til 100.000 kroner. Da får du lagt membran og varmekabler, du får fliser på gulv og vegger og ny baderomsinnredning, sier Stein Vaagan som er faglig leder i Exact eiendom.

Klikk her for å finne ut hvorfor badet blir så dyrt.

Kosmetikk eller teknikk?

Det finnes knapt noe tak for hvor mye et bad kan koste. Vis mer

Det er slett ikke vanskelig å få et dyrere bad enn som så. Faglig leder i Gjensidige NOR Eiendom, Barbro Rasmussen, mener det ikke finnes noen øvre grense for hvor dyrt et bad kan bli.

- Bad får du i alle prisklasser, men det er nok nesten umulig å få en grundig oppussing til under 40.000 kroner, sier Rasmussen.

Hvor dyr oppussingen blir, avhenger selvsagt av hvor mye som må gjøres. Er det bare snakk om kosmetiske endringer, kan du kanskje gjøre det selv. Er det snakk om elektriske installasjoner, eller legging av forskriftsmessig gulv, bør privatpersoner holde fingrene av fatet.

Redd for fuktighet

- Skal det gjøres tekniske installasjoner på badet, bør du få fagfolk til å gjøre jobben. Ellers kan det oppstå mangler med følgeskader du ikke har kontroll over, sier Dag Torgersen, daglig leder i Byggstrategi.

Torgersen sier han som privatperson ville vært skeptisk til å kjøpe en leilighet der badet ikke var i ”forskriftsmessig stand”. Som oftest betyr ”ikke forskriftsmessig” at gulvet ikke har godt nok fuktvern (membran), og at det må legges på nytt. I slike tilfeller kan det ofte skjule seg fuktskader også.

- Mange ser for seg følgeskader når de får vite at badet ikke er forskriftsmessig. Generelt er folk svært redd for fuktskader eller råte. Å legge et nytt gulv vil gjerne koste rundt 25.000 kroner for et enkelt bad, sier Stein Vaagan i Exact eiendom.

Mange kutter håndverkerregninga ved å få jobben gjort svart. Det er ikke sikkert det lønner seg på lang sikt. Klikk her for å finne ut hvorfor svart arbeid kan bli dyrt.

Ikke bli lurt

Vi har tidligere skrevet at det ikke er så lønnsomt å kjøpe oppussingsobjekt som mange tror. Faktisk er det ofte direkte ulønnsomt. Klikk her for å lese hvorfor oppussingsobjektene blir så dyre.

Pusser du opp badet, er det slett ikke sikkert at du får igjen for oppussingen. Klikk her for å lese hvilken type oppussing som lønner seg.

Bestemmer du deg for å pusse opp på tross av høye kostnader? Klikk her for å finne ut hvordan du unngår å bli lurt av håndverkeren.