Blader for nevenyttige

Blader er fremdeles kjekke å ha, også for de som liker å gjøre noe.

Til tross for Internett finnes det fremdeles et enormt utvalg av blader med fokus på spesielle interesser. De er praktiske å lese, du blar raskere enn selv den sprekeste PC på nettet klarer å levere, og oppløsningen på bilde og tekst er kanskje enda et hakk bedre enn på skjermen hos de fleste.

Boligmagasiner som inneholder interiørtips og reportasjer om all verdens lekre innredninger og løsninger finnes i hopetall. De er nok fortrinnsvis rettet mot den feminine delen av befolkningen, og fokuserer i liten grad på hvordan man gjør ting selv. I hvertfall når vi snakker om bruk av tyngre verktøy og maskiner enn nål og tråd, pensel og malingsspann...

For de som liker å fikse ting i egen bolig, eller tar den enda lenger ut i snekkeri eller mekanikk, finnes det også en del blader å få tak i. Her finner du idéer, byggeprosjekter som blir beskrevet i detalj og masse informasjon om nyttige verktøy og tilbehør.

På norsk er ikke utvalget spesielt stort, men på engelsk finnes det mye, på alle nivåer.

Utvalg i Norge

Her hjemme er det Narvesen som sitter på praktisk talt all distribusjon av blader og magasiner. Det finnes noen unntak, men det er som regel begrenset til at enkelte spesialforretninger tar inn noen magasiner som dekker målgruppen for butikken. Det samme gjelder internt i klubber.

Hva finner vi så hos Narvesen?
GjørDet Selv er et rendyrket blad for hjemmesnekkeren. Her finner du prosjekter som er utført av proffe fagfolk, med detaljerte beskrivelser slik at også andre nevenyttige kan gjøre det etter.

Bladet inneholder også mange artikler om nyheter på verktøyfronten, tips og råd fra leserne og ikke minst tester av aktuelle produkter.

Bladet er både nyttig og interessant, og kan leses når som helst for underholdning og inspirasjon. En klar toppkandidat for bladhylla i det lille rommet, for de som har slikt.

Et beslektet blad, men langt mer produktorientert, er Vi i Villa som deles ut gratis til alle eneboliger og lignende i landet. Dette er i første rekke et annonsepreget blad, og med større fokus på valg av løsninger enn selve utførelsen. Men gjør-det-selv stoff finnes i hvert eneste nummer.

Går vi over til engelsk finner vi tre blader som dreier seg om trebearbeiding: Practical Woodworking, The Woodworker og Woodworkers Journal. De tar for seg til dels avanserte snekreprosjekter som ofte krever at du har et godt utstyrt verksted.

Men selv for de med mer beskjedne ambisjoner er det interessant å lese om hva som er mulig å få til - drømmer kan som kjent skape stor framdrift.

Er du mer interessert i metall og har dreiebenk og fres, finner du et engelsk spesialblad som heter Model Engineers Workshop. Dette bladet dreier seg først og fremst om stell og tilpasning av verktøyparken, da kreves det både nye konstruksjoner og modifikasjoner av de eksisterende. Også restaurering av eldre maskiner blir omtalt i tillegg til modernisering og datastyring.

Proffe tidsskrifter
Fagpressekatalogen.no inneholder en oversikt over tidsskrift fortrinnsvis beregnet på profesjonelle. De fleste av disse dreier seg om bransjemessige forhold, men noen inneholder også fagstoff som er nyttig for andre.

Byggmesteren.as er nettstedet til bladet Byggmesteren. Byggaktuelt.no er nettstedet til bladet Byggaktuelt. Bladene selges i abonnement.

Amerikanske blader

Hvis du er i USA og stikker innom The Home Depot får du en opplevelse for livet. Dette er verdens største kjede for hjemmefiksere og har et enormt vareutvalg. Lokalene er tilsvarende enorme og du kan fort bruke timer bare på å hente inspirasjon.

Blader for nevenyttige


Også i bladhylla er det en omfattende samling blader som vi aldri har sett her hjemme. Søker du på nettsidene til Amazon finner du en del av dem i avdelingen for Magazine Subscriptons, til sterkt reduserte priser i forhold til løssalg. Titler som The Family Handyman og Workbench er midt i blinken.

God bladjakt, og tips gjerne både oss og andre lesere om flere interessante blader!