Bøk, eik, ask, lønn og rogn gir mer varme ... Foto: Colourbox
Bøk, eik, ask, lønn og rogn gir mer varme ... Foto: Colourbox Vis mer

Bjørkeved er ikke best

Andre tresorter gir mer varme.

Publisert
Sist oppdatert

- Bjørk er den store slageren i Norge, men det selges også endel furu, forteller daglig leder i Norsk Ved, Oddvar Espegard.

Kjøper du ved i sekk, favn, pall eller hva? Les denne saken og få stålkontroll på hvordan størrelsesbegrepene kan sammenliknes:

Fyrer du med ved? Favn, sekk, pall? - Les dette!

Ja, vi elsker bjørk

Espegard tror det overlegne bjørkesalget har med tilgjengelighet å gjøre.

- Vi har jo endel bjørk, både i lavlandet og opp i fjellet. Mens vi for eksempel ikke har så mye av eik og bøk, sier Espagaard til DinSide.no

Og bøk og eik er de vedsortene som gir mest varme per kubikkmeter fast masse. Vedtype og fuktighet er to parameter som er ganske avgjørende for energiinnholdet i veden. For eksempel anbefales det at fuktinnhold i tørr bjørkeved er 20 prosent ved salg.

Du skal merke deg at ovnens alder og egenskaper også har stor betydning for hvor mye varme du får ut av veden din; mens en gammel ovn har en virkningsgrad på cirka 50 prosent, har en ny, rentbrennende ovn en en virkningsgrad på 80 prosent. Peis har en utnyttelsesgrad på kun 10-15 prosent av varmen i veden, og er dermed som kostnadseffektiv varmekilde ikke særlig godt egnet.

Guide til ulike ovnstyper

Disse tresortene gir mest varme

Ifølge Enovas brennverditabell, ligger bjørk på 6. plass hva gjelder varmegevinst per fastkubikkmeter ved 20 prosent fuktighet.

PlassVedtypekWh/fm3
1.Bøk3000
2.Eik2900
3.Ask2900
4.Lønn2800
5.Rogn2700
6.Bjørk2650
7.Furu2350
8.Svartor2350
9.Selje2290
10.Osp2150
11.Gran2150
12.Gråor1900
Kilde: Enova


Mest for pengene

Varmeeffekt per fastkubikkmeter er én ting, noe annet er selvsagt hvordan regnestykket ser ut når veden er betalt og vi kan se hva du faktisk betaler per kilowattime (kWh).

Vi har tatt en stikkprøve hos fem tilfeldig valgte vedforhandlere, for å sjekke hva slags ved de solgte - og til hvilken pris. Alle disse solgte bjørkeved. I tillegg oppga én av disse fem at de også selger blandingsved, for en billigere penge enn bjørkeveden.

Du kan se mer om prisene i denne artikkelen.

Også på Finn.no er det mest bjørkeved som ligger til salgs - men der finner vi også andre vedsorter, som ask, furu og eik.

Tilskudd til vedfyring

Ovnprodusenten Jøtul på nett har en fiffig kalkulator på sine nettsider: En vedkalkulator som lar deg beregne hva du betaler per kilowattime, avhengig av vedtype og vedpris. Du fyller inn hvilken vedtype du har, hvilke størrelser veden er kjøpt i - og kalkulatoren regner ut hva du betaler per kilowattime i en rentbrennende ovn, og hva kilowattprisen blir ved fyring i en ikke-rentbremmende ovn.

Sjekk eksempelvis disse regnestykkene:

 • Bjørk: En Europall (1 fastkubikkmeter) med bjørkeved til 900 kroner gir en pris på 0,68 kroner/kWh i en rentbrennende ovn, og 1,02 kroner /kWh i et ikke-rentbrennende ildsted (priseksempel fra denne artikkelen).
 • Ask: Askved til 58 kroner sekken gir en pris på 0,67 kroner/kWh i en rentbrennende ovn og 1 krone/kWh i et ikke-rentbrennende ildsted (pris fra Finn.no).
 • Furu: En Europall furuved til 500 kroner gir en pris på 0,43 kroner/kWh i en rentbrennende ovn, og 0,64 kroner/kWh i et ikke-rentbrennende ildsted (pris fra Finn.no).
 • Eik: Storsekk (1000 liter/Europall) med eikeved til 650 kroner gir en pris på 0,45 kroner/kWh i en rentbrennende ovn, eller 0,67 kroner/kWh i et ikke-rentbrennende ildsted (pris fra Finn.no).
 • Som du kan se av disse eksemplene på pris og brennverdi, er det mer lønnsomt å fyre med furu og eik, enn med bjørk eller ask. Vi understreker at dette bygger på de priseksemplene som vi har funnet. Dette vil kunne endre seg med hvilke produkter og priser du har for hånden.

  Artikkelen ble første gang publisert 21. oktober 2009.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer