Med nye moderne peisløsninger, får du peis, selv om du ikke har pipeløp. Foto: Produsenten
Med nye moderne peisløsninger, får du peis, selv om du ikke har pipeløp. Foto: ProdusentenVis mer

Biopeiskos til halv pris

Peisild uten ved og pipe kan fort bli en dyr affære. Se hvordan du kan få varmen og kosen til halv pris.

Levende flammer er beroligende og fascinerende, det er noe helt grunnleggende ved å sitte ved flammene. Derfor er åpne ildsteder fremdeles svært populære og finnes i nesten alle typer hjem.

Tidligere var man avhengig av pipe og ved, men i dag finner vi flere alternative løsninger. Det finnes elektriske peiser med simulert flamme, men det som kommer nærmest den tradisjonelle peisen er biopeisen. Den brenner ikke ved, men et spesialbrensel som kalles bioetanol. Og den trenger verken pipe eller brannmur.

Les også: Her finner du peiser uten pipe, her er det en spesiel utgave av arten og her finner du varianter for bordbruk

Ikke akkurat hjemmebrent

Når man støter på ordet bioetanol vil mange tenke et alternativt drivstoff til biler basert på en blanding av sprit og bensin - vanligvis rundt 85% sprit og 15% bensin - med en noe omdiskutert miljøprofil.

Det er ikke den typen bioetanol du skal brenne i bio-peisen!

Brennstoffet i en biopeis er faktisk ren 96% sprit, nesten. Men siden det ikke kan selges ren sprit andre steder enn på polet (maks 60%) og til teknisk bruk i industrien, må den være tilsatt visse stoffer som gjør den udrikkelig. Da snakker vi om denaturert sprit.

Biopeiskos til halv pris


I dette tilfellet er tilsetningsstoffene først og fremst luktfrie og skal etter sigende også medvirke til å gi en flamme som minner mer om ekte peisflammer. Bioetanol for peis gir ikke fra seg mer CO2 enn et par stearinlys, og restene av forbrenningen er ellers bare litt vanndamp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes jo andre spritprodukter som f.eks. rødsprit, men bruker du noe annet enn det godkjente brennstoffet, får du merkbare problemer med lukt. Da blir liksom ikke kosen den samme...

Biopeiskos til halv pris


Egnet til oppvarming?

Forbrenning med flamme gir nødvendigvis varme og bidrar definitivt til oppvarming av rommet. Men en biopeis er laget mer for å glede øynene enn resten av kroppen. Den er konstruert for å brenne forholdsvis lenge i forhold til forbruket og med godt synlig flamme. Den gir ikke på langt nær samme varmeeffekt som en parafinovn, og literprisen på brennstoffet er langt dyrere.

Dyr kos?

Hvor mye brennstoff en peis bruker varierer i de forskjellige modellene. Noen biopeiser er store og minner om tradisjonelle peiser. Andre modeller er langt mindre og kan til og med henge på veggen. Dessuten kan du regulere flammen selv etter behov for å få brennstoffet til å vare lenger.

Selve peisene koster fra en drøy tusenlapp for en bordmodell som knapt kan kalles peis, men fungerer på samme måte som de større modellene. Veggmonterte får du for rundt tre tusenlapper og oppover. De større peisene kan fort komme opp i ti tusen og mer.

Men prisene varierer også sterkt mellom de forskjellige leverandørene. Foreløpig er disse peisene et nisjeprodukt, og du finner ikke brennstoffet i dagligvarehandelen.

Vi har tatt en sjekk på nett og pr telefon til åtte profilerte firma som selger bioetanol til de pipeløse peisene. Prisene varierer en god del, og det lønner seg å kjøpe en god slump av gangen.

Priser Bioetanol for peis
       
 1 l flaske5 l kanneLiterprisPakke2 ganger pr uke nov - mars4 ganger pr uke nov - mars
Montér5922545Kanne18003600
Miljøpeis.no-25050Kanne20004000
Peisutenpipe59 4912-pk19603920
Decoflame--35ca pris14002800
Biopeis.no-22545Kanne18003600
Wimpel -4612-pk18403680
Heat Norge-1603224x5l kanne12802560
Varmefag-22545Kanne18003600
Priser innhentet uke 48. Vi tar forbehold om utsolgte produkter og endringer i pris.


Kjøper du en litersflaske hver dag du skal ha fyr i peisen, blir det dyrt med 59 kroner literen. Dersom du fyrer fire ganger i uken i snitt i perioden november til og med mars, vil det koste 4.720 kroner. Handler du litt smartere, og kjøper esker á 4 stk 5-literskanner til 32 kr pr liter hos den rimeligste slipper du unna med 2.560 kroner, litt over halve prisen.

Les også: Drømmepeis til halv pris