<b>BILLIG-PARKETT ER BEST:</b> SP Svenska Forskningsinstitut har testet åtte eikeparketter for slitasje og motstandsdyktighet mot flekker. Polske Barlinek, som er en av de billigste parkettene på markedet, vinner slitasjetesten overlegent. Foto: Brynjulf Blix
BILLIG-PARKETT ER BEST: SP Svenska Forskningsinstitut har testet åtte eikeparketter for slitasje og motstandsdyktighet mot flekker. Polske Barlinek, som er en av de billigste parkettene på markedet, vinner slitasjetesten overlegent. Foto: Brynjulf BlixVis mer

Billigparkett er best

Billigparkett har best slitestyrke, viser test.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har testet parketter for Testfakta.

Testen viser at det er store forskjeller på slitestyrke - og det beste av alt: Testens nest billigste gulv har overlegen slitestyrke, ifølge Testfakta.

Kan være møblenes skyld: Tromsø-mann fikk 20.500 i erstatning

Byggmax vinner

Forskningsinstituttet har testet til sammen åtte parketter som selges på det svenske markedet. De fleste av disse gulvene selges også i norske byggvarehus. Det er Barlinek, Junckers, Beujer, Berg & Berg, Tarkett, Kährs, Karelia og Bauhaus.

Testens beste er den polske Barlinek-parketten. Det er den eneste i testen som får full pott på slitestyrke og på motstandsdyktighet mot rødvinsflekker.

Du kan se alle resultatene av de ulike testene hos Testfakta.se

3-stavet eikeparketter

Som du kan se av testresultatene hos Testfakta, forhandles Barlinek av Byggmax i Sverige. Her i Norge finner du den hos Montér og Trend - og enkelte andre byggvareforhandlere.

Nest best er Junckers-parketten, som ikke skårer like godt på slitestyrke som Barlineken. Den er også dyrest (i Sverige). Bo Andrén Norge AS er eneimportør av Junckers til Norge.

Vi gjør oppmerksom på at prisene oppgitt i testskjemaet hos Testfakta er svenske priser - i svenske kroner. I Norge er parketten dyrere.

Med unntak av Junckers-parketten, er alle gulvene 3-stavet eikeparkett. Junckers-parketten er 2-stav, noe som også forklarer noe av prisen, da 2-stav generelt sett er dyrere enn 3-stav. Nå vil vi nemlig ikke ha 3-stavet parkett lenger. I tillegg er Junckers-gulvet i massiv eik, mens de øvrige er lamellparkett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du legge parkett? Ikke glem lyddemping - slik gjør du

Dette er testet

Forskningsinstituttet har testet lakkens motstandsdyktighet mot friksjonsslitasje. Ifølge Testfakta og SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut skal det gi en indikasjon på hvor bra lakken beskytter mot slitasje, flekker, riper og andre merker.

Slitasjestyrken er testet ved hjelp av rennende sand og to roterende lærhjul. Jo flere runder med hjulene lakken tåler, dess bedre er slitestyrken.

Barlinek-parketten tåler 4.100 omdreininger, mens Bauhaus-parketten - som kommer dårligst ut i testen - kun tåler 1.400 omdreininger.

Gulvene er også utsatt for søl med kaffe, olivenolje og rødvin - som gjerne etterlater seg flekker.

Barlinek og Junckers-gulvene er vinnere av flekk-testen, med null merker etter kaffe og vin, men olivenoljen er imidlertid en utfordring hos de fleste.

Les hele testen hos Testfakta. (Ekstern lenke)