Kaffegrut i blomsterbed og -potter både gjødsler og holder katten vekk. Foto: Colourbox
Kaffegrut i blomsterbed og -potter både gjødsler og holder katten vekk. Foto: Colourbox Vis mer

Billigere skadedyrbekjempelse

Slik bekjemper du maur, lus og katter uten kjemiske stoffer - og mye billigere.

Publisert
Sist oppdatert

Hagesentrene har mange hyllemeter med kjemiske plantevernmidler. Du får kjemisk hjelp mot ugress, insekter, sopp, maur, veps, katter, lus og mus - ja, mot det meste som kan irritere og ødelegge i en hage.

Giftfare i skogen

Men plantevernmidler koster gjerne skjorta - i tillegg til at de kan ha skadelige virkninger - de kan fremkalle allergier, eksem og astmatiske tilstander. Dersom du ikke finner andre måter å bote på problemet ditt på, og ser deg nødt til å benytte kjemiske plantevernmidler, så husk å lese pakningsvedlegget nøye og følg rådene om håndtering verneutstyr.

I tillegg er det greit å huske at sprøytemidlene ikke er veldig selektive i sin oppgave; de dreper også nyttedyr som marihøner og blomsterfluer, og kan dermed føre til økt behov for sprøyting. Og ikke minst: Sprøyting kan føre til resistens hos skadedyr, med behov for enda sterkere sprøytemidler.

TEST DEG SELV: Har du giftige stueplanter?

Her er 12 kjemisk frie hagetips:

 • Plukk: Skadedyr i hagen kan ofte med suksess plukkes vekk, særlig hvis hagen ikke er alt for stor. Syke plantedeler og dyr med spesielt levedyktige eggkapsler o.l. bør helst brennes. Leter du opp og fjerner kålsommerfugllarver og snegler, gjør du mye for å begrense skadene. Bladlus kan spyles bort med en kraftig stråle fra hageslangen. På roser sitter de gjerne tett på helt unge skudd, og er her lette å fjerne ved å stryke dem vekk.

 • Urter som gjødsel: Gjødselvann kan lages fra forskjellige urter. Brennesle og valurt er spesielt fint til dette. La friske, oppkuttede urter ligge i vann i 2-3 uker. Blandingen lukter ikke godt, men gjør godt. Husk at den må tynnes ut med 10 deler vann før bruk.

 • Tang: Tang gir allsidig tilførsel av næringsstoffer, og kan komposteres eller brukes som jorddekke. Tang må skylles før bruk for å fjerne saltet.

 • Gress: Gress fra plenen er næringsrikt og lett nedbrytbart, og kan gi næring til krevende planter når det legges som jorddekke rundt vekstene. Hvis du klipper plenen ofte kan det imidlertid være lurt å la gresset bli liggende på plenen. Da får plenen tilført næring, og det kan være med på å hindre mosen i å overta. Men dette fordrer altså at du klipper plenen ofte.

 • Kaffegrut: Kaffegrut kan gjøre godt på flere måter i hagen. Det kan brukes som gjødsel i blomsterbedet eller balkogkassen, og mot plagsomme katter som graver og legger fra seg avføring i blomsterbedene dine.

 • Hvitløk: Hvitløk er et annet middel som skal kunne holde kattene vekk fra blomsterbedet. Del opp hvitløken og strø den utover i blomsterbedet, er rådet mot kattene. Men det er også andre dyr som ikke liker lukten av hvitløk: Sneglene takker også for seg om hvitløkslukten blir for ille. Mot sneglene skal det være nok p plerre noen fedd i litt vann og helle det utover.

 • Frukt: Appelsinskall er nok et råd mot plagsomme katter, mens et eple på blomsterjorda skal få spesielt orkideene til å blomstre villig.

 • Melk: Fyll en tom melkekartong med vann og hell dette over plantene - så skal de vokse bedre.

 • Vaselin: Du holdet maurene unna blomsterpottene ved å gni inn sidene på blomsterpotten med vaselin.

 • Bakepulver: Bakepulver hjelper mot maur som har inntatt blomsterbedene eller terrassen din. Bakepulver kan også blandes sammen med matolje, grønnsåpe og vann - og brukes til bekjempelse av meldugg (0,5 dl bakepulver, 0,5 dl matolje. 0,5 dl grønnsåpe og 1 liter vann: Blandes og dusjes over de anngrepne plantene. Gjenta behandlingen).

 • Teip: Teip kan brukes til mye, men ante du at det faktisk kan være nyttig med limbånd også i hagen? Limbånd rundt trær fanger insekter som kryper opp og ned på stammen.

 • Grønnsåpe: Du har sikkert hårt bestemoren din gi dette rådet: Bland 2 dl grønnsåpe, 0,5 dl edikk 7 % og 2,5 dl vann og dusj over planter som er plaget med lus.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer