Billigere og enklere å selge bolig selv

Gjør-det-selv-meglerne får bedre tilgang til Finn Eiendom.

Gjørdetselvmeglerne får rabatter på Finn.no; men ordner du alt privat, må du betale fullpris. Foto: Finn.no
Gjørdetselvmeglerne får rabatter på Finn.no; men ordner du alt privat, må du betale fullpris. Foto: Finn.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir stadig enklere og billigere å selge boligen selv. Uansett om du bruker megler eller ikke, er det mye jobb i forbindelse med boligsalg, og er du villig til å gjøre litt mer selv, kan du spare mange titusen kroner. Ulike gjør det selv-meglertjenester selger pakkeløsninger fra noen tusenlapper og oppover som gjør jobben lettere, og da en lovendring påla Finn.no og tilsvarende annonsekanaler å åpne for at privatpersoner kunne legge ut annonser fra 1. januar 2010, ble det enda lettere.

I kjølvannet av dette har det kommet en rekke gjør-det-selv-meglere på banen. Meglere som tilrettelegger en pakke med hjelp i prosessen, men du må selv gjøre alt arbeidet.

Trenger du å bruke Finn? Kenneth Juul gikk sin egen vei, og solgte leiligheten på Facebook

Dyrere å annonsere


I januar i fjor annonserte Konkurransetilsynet at de ville se videre på prisforskjellene på annonser på Finn. For der meglerhus kan nyte godt av stordriftsfordeler og rabatt på annonsene, betaler privatpersoner fullpris, opptil 4.710 kroner mer enn megleren. Gjør-det-selv-meglerne har hittil ikke fått de største rabattene, og klaget dette inn for tilsynet. Og etter dialog med Finn Eiendom er en ny løsning på bordet, som gir disse meglerne enklere tilgang til annonseportalen, og muligheter for å inkludere boligannonse i selge boligen selv-pakkene de formidler.

– De nye aktørene utgjør en ny mellomkategori som er forskjellig både fra meglere og privatpersoner. Løsningen innebærer ulike vilkår alt etter hvilken kategori en tilhører, forklarer seksjonsleder Eivind Stage i Konkurransetilsynet.

– De nye aktørene gis nå mulighet til å ta opp konkurransen med meglerne. Så vil det bli opp til markedet å avgjøre hvilke tjenester som vokser frem.

De nye aktørene får bedre vilkår enn privatpersoner, men noe dårligere enn meglerne.

Slik unngår du den grønne advarselsboksen i annonsen

De fleste får prisantydning - eller mer


DinSide har tidligere omtalt flere private boligsalg, blant annet Venke Gjervan som solgte boligen sin for 350.000 kroner over takst - uten hjelp av megler. Det samme gjorde Linda Svennson, hun solgte til 200.000 over takst.

Og ifølge en undersøkelse fra Forbrukerrådet tidligere i år, solgte 11 av 27 til over prisantydning, fem solgte på prisantydning og sju solgte under prisantydning (det er mangelfull informasjon på de resterende fire salgene).

Forbrukerrådet har vært en sterk pådriver for å få åpnet markedet slik at boligeiere selv kan selge boligene sine. Og ifølge Forbrukerrådet er det trygt å selge boligen privat. Men er det trygt å kjøpe?