Billigere og billigere å bo

Vi betaler stadig mindre for å bo.

 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligmarkedet har vært gjenstand for mye bekymring siden finanskrisen slo inn for fullt i fjor høst. Med et par beklagelige unntak, er det imidlertid ingen grunn til bekymring for folk flest. For du bruker stadig mindre på å bo, enten du eier eller leier.

EIE ELLER LEIE? Se hva som lønner seg for deg.

For deg som eier

Eier du din egen bolig, har du kanskje sendt sentralbanksjef Svein Gjedrem og resten av hovedstyret i Norges Bank en varm tanke i det siste? For det siste halvårets store og hyppige rentekutt har gitt et rekordlavt rentenivå. Selv om bankene ennå ikke har gitt kundene sine full effekt av alle sentralbankens rentekutt (det er også andre faktorer som spiller inn på rentenivået, les mer her), har renteutgiftene blitt redusert med mange tusen i året for dem med høye boliglån.

Finn ut hvor mye du har spart med vår Renteendringskalkulator.

Selv om de månedlige utgiftene har falt, er det likevel mange som har fulgt boligprisutviklingen med tungt hjerte. For til tross for de siste månedenes moderate prisvekst, er det fortsatt et stykke igjen til toppnivået i fjor. Ikke glem at dette kun er penger du har hatt på papiret. Har du ingen umiddelbare planer om å selge boligen din, eller behov for å låne deg opp med sikkerhet i boligen spiller det ikke så stor rolle om den er verdt 2,2 eller 2,8 millioner på papiret.

Hadde du solgt i fjor, hadde du kanskje fått litt mer for boligen din. Men du ville også måttet betale tilsvarende mer for din nye bolig, dersom du skulle kjøpe nytt.

Husk at du kjøper og selger i samme marked, og de fleste som har planer om å kjøpe en ny bolig vil få tilsvarende rabatt på den nye boligen - som det de taper på å selge den gamle.

Sjekk hvor mye boligen din er verdt med vår boligtakstkalkulator.

For deg som vil inn på boligmarkedet

Er du i etableringsfasen og har planer om å kjøpe din første bolig, får du langt flere kvadratmeter for pengene enn de som har etablert seg de siste årene. Ser vi på gjennomsnittlig kvadratmeterpris, har denne falt fra 29.300 i 2007 til 27.700 i 2008 - og snittprisen for en kvadratmeter bolig hittil i år er på 27.300 kroner.

For en bolig på 90 kvadratmeter vil dette si et fall fra 2,64 millioner til 2,46 millioner, altså 180.000 kroner.

I tillegg vil du kunne nyte godt av lave renter i etableringstidspunktet.

Men hvor mye kan du egentlig låne? Med vår Hvor mye kan du låne-kalkulator kan du finne ut hvor mye du kan låne. For å gjøre det enkelt for deg har vi skissert fem ulike rentescenarioer, fra 2,5 til 12,5 prosent. Selv om renten i dag er på et rekordlavt nivå, bør du ikke låne mer enn at du kan klare en renteøkning på minst fem prosent opp fra dagens nivå.

For deg som leier

Like lukrativt har det kanskje ikke vært for dem som leier. I fjor høst, rett før finanskrisen slo inn for fullt, steg leieprisene til et rekordhøyt nivå. Men selv om prisene økte markant i fjor høst, er det ikke representativt for hovedtrenden det siste halvåret. Tall fra MakroSikts leiemarkedsundersøkelse viser at den store prisøkningen tidlig i fjor høst langt på vei er spist opp av et fall i siste kvartal i fjor og første kvartal i år.

Markedsleie for private utleieboliger i Oslo ligger nå på 2.047 kroner per kvadratmeter per år, kun syv kroner mer enn samme kvartal i fjor. Til sammenligning var snittprisen per kvadratmeter per år på leiekontrakter som ble inngått i tredje kvartal 2008 på 2.217 kroner.

Har du ikke fått med deg prisfallet? Da er det kanskje på tide å gjøre noe aktivt: Nå bør du prute på husleien

Men hva skjer fremover? Det er ikke lenge siden vi formidlet at antallet leieboliger på markedet også var fallende, noe som kan tyde på at prisene igjen kan stige. En av de avgjørende indikatorene på om leieprisene skal videre oppover, er utviklingen i boligpriser. For fallet i boligprisene førte til et overskudd av boliger på leiemarkedet, fordi boligeiere valgte å vente med å selge - og heller prøve ut boligene på leiemarkedet.

Som ventet steg boligprisene i april. Men det er likevel ikke grunn til å se alt for mørkt på fremtiden for leietakere. Ikke en gang i hovedstaden, der leieprisene er høyest i landet, og leietakere er mer sårbare for husleieøkning. I første kvartal i år ble det registrert 6.300 leiligheter til leie. Dette er en økning på mer enn 50 prosent sammenlignet med samme periode året før.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!