Billige designkopier som frister

Suget etter fancy designmøbler fører til en strøm av billige kopier.

Publisert
Sist oppdatert

Danske designklassikere som Svanen, Syveren og Egget fra Fritz Hansen er blant de mest kopierte. Danske myndigheter har i år beslaglagt mer enn 16 konteinere med ulovlige kopivarer, mot cirka én konteiner i hele fjor. Det er avisen Politiken som melder dette.

Kopivarene kommer fra land utenfor EU.

Kan kjøpes på nett

Selv om denne typen kopier er forbudt i Danmark, er ikke reglene de samme over hele verden. For eksempel kan man både i England og USA kopiere og selge masseproduserte møbler, om det tydelig fremgår at varen er en kopi. Mange av disse kan bestilles i nettbutikker.

Nettauksjonshuset Lauritz.com har tatt en standpunkt i forhold til kopimøbler. De lover pengene tilbake dersom du har kjøpt en vare via dem, som senere viser seg å være en kopi.

Dårligere? I alle fall billigere ...

Dansk møbelindustri går til angrep på kopistene, og hevder at kopimøblene lett avsløres på sin dårlige kvalitet. De som selger kopimøbler mener de leverer kvalitet til lavere pris, og derfor ikke tåles av originalforhandlerne.

Også norske møbeldesignere sliter med billigkopier. Ekornes har i flere år kjempet mot kopier av hvilestolen Stressless. Stokke som står bak barnestolen Tripp Trapp har i mer enn 17 år kjempet mot kopiprodusenter, og bruker årlig tosifrede millionbeløp for å beskytte produktene mot kopiering. Det skriver NRK på sine nettsider.

Du trenger ikke handle kopier for å spare penger. DinSide testet for noen år tilbake om det var noe å spare på å handle designmøbler i Danmark fremfor Norge, her er resultatetVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer