Billige badestamper

Stemningsfullt og lunt. Sosialt og koselig. Hvor da? Ute - midt på vinteren. I en badestamp, selvfølgelig - som er både rimelig i anskaffelse og billig i bruk.


Det er vinter, det er drittvær i store deler av landet, det er typisk sitte-inne-og-drikke-kakao vær. Vi drømmer om syden, om varme, om svømmebasseng og paraplydrinker. Men hva med å snu på flisa? Være en ekte viking - og kose seg ute?

Vi har tidligere latt oss inspirere og fascinere av den nederlandske Dutchtub. Nå har vi funnet frem til de gode, gamle, tradisjonelle norske badestampene. Med disse får du mye for pengene!

De norske badestampene finnes i mange forskjellige utforminger, noe en titt på bildespesialen vår kan bekrefte. De fleste er laget i tre, som regel gran eller eik, mens noen til og med er laget av sibirsk lerk. Det vanligste er at de er vedfyrte, men det finnes noen som bruker gass eller strøm.

Vil du hoppe rett til bildespesialen? Trykk her!

De fleste badestampene vi har funnet frem til får du for rundt 15.000 kroner. Mye rimeligere enn den nederlandske designvarianten, med andre ord. En vanlig størrelse er på 200 cm i diameter. I en slik stamp er det god plass til åtte personer.

Stemningsfullt nattbad i badestamp.Foto: Norswim. Foto: Norswim
Stemningsfullt nattbad i badestamp.Foto: Norswim. Foto: Norswim Vis mer


Enkel å bruke

De fleste badestampene blir levert ferdig montert. Noen må du montere selv, men da kan det være fare for at du får lekkasje hvis du gjør noe feil. Trykk her for å lese mer om hvordan du monterer en badestamp, nyttig hvis du overveier om du skal kjøpe byggesett eller ikke.

Du trenger ikke rørlegger for å sette opp en enkel, vedfyrt badestamp. Man kan koble de fleste badestampene til et avløp om man ønsker det, men det vanligste er bare å ha et drenerende underlag. Derfor er det viktig å montere stampen på et plant underlag med grus eller plukk. Vannet tappes ut, som fra et badekar.

Du fyller stampen med vann fra en hageslange. Det er viktig å fylle stampen med vann helt opp til ca 20 cm under toppen.

Mengden ved man trenger er avhengig av hva slags type ved man bruker, samt utetemperatur og ønsket vanntemperatur. Kurt Andreassen fra Aimport forklarer at ved en utetemperatur på minus seks grader bruker han omtrent 200 liter ved for å varme vannet fra seks til 40 grader. Da holder vannet denne temperaturen i to til tre timer.

Det anbefales å bruke småved. - Jeg bruker kun avkapp av plankebiter, det gir mest effekt og mindre sot, sier Asbjørn Vibstad fra Asbjørns Grill og Hagehus.

Foto: Norswim. Foto: Norswim
Foto: Norswim. Foto: Norswim Vis mer


Kos året rundt

Vi stammer da ikke fra vikingene for ingenting. I en badestamp kan du nemlig bade ute hele året.
- Du kan stampe deg i all slags vær og temperatur, sier Andreassen.
De fleste vi har vært i kontakt med poengterer at det faktisk er når det er kaldt og guffent, eller når det regner, at det er spesielt hyggelig å samles i badestampen. Hos Norswim bruker de som regel stampen i regn- og snøvær. - Deilig å sitte i stampen mens det er 20 minus på utsiden!, er meldingen fra Norswim.

- Man kan bade i stampen i masse kuldegrader, men maks kuldegrader... det kommer an på hvor hardfør personen som bader er!, sier Vibstad.

Hvis du har mer lyst til å sitte under tak og se på snøen som laver ned foran nesen din, er dette også mulig. Hvis du setter stampen under tak må du passe på at piperøret stikker ut.

Men er det ikke fare for å få flis i rompa da? Ifølge Norswim spørs det hva man gjør oppi stampen... Men de er raske til å si at neida, det er ikke lett å få flis av stampene deres. Om du allikevel har litt ekstra flisfobi, kan du kjøpe en badestamp som er helstøpt i glassfiber, som for eksempel Velsvikstampen.

Helårsstamp

Om du lurer på om stampen kan stå ute hele året, så er svaret ja. Ha lokk på stampen når du ikke bruker den. Dette er viktig ikke bare for å holde stampen ren, men også fordi man er lovpålagt å ha lokk på brønner, svømmebasseng, badestamper og lignende, slik at folk ikke kan falle oppi.

Det er delte meninger om hvorvidt det skal være vann i stampen når den ikke er i bruk. Ifølge Asbjørn Vibstad bør man ha minst 5-10 cm vann i stampen hele året, slik at den ikke tørker ut. Kurt Andreassen derimot, sier at man ikke trenger å ha vann i badestampen, og spesielt ikke ved fare for frost. Det beste rådet vi kan gi er å spørre der du kjøper badestampen, for å være sikker på at du behandler akkurat din stamp på riktig måte.

Moro for unga. Badestamp fra Velsvikstampen.
Foto: Velsvikstampen. Foto: Velsvikstampen
Moro for unga. Badestamp fra Velsvikstampen.
Foto: Velsvikstampen. Foto: Velsvikstampen Vis merEnkelt vedlikehold

Badestampen kan stå ute hele året - i vær og vind, snø, sludd, regn eller sol. Treverket blir selvfølgelig påvirket av været, men passer du på å behandle utsiden av stampen med linolje holder den seg like fin år etter år. På innsiden holder det å vaske med grønnsåpe en gang i blant, ifølge Andreassen. Dessuten må man påse at treverket ikke kommer i direkte kontakt med jord. Vibstad forklarer at stampene hans kan rengjøres med klor og spyles med høyttrykksspyler.

Dette må du tenke på

Når du skal investere i en badestamp, er det en del ting du bør tenke på.

  • Hvor skal stampen stå? Er underlaget plant, er det plass til avløpsrør eller går det greit å tappe ut vannet der?
  • Vil du montere stampen selv, eller kjøpe en som er ferdig montert?
  • Skal du kjøpe vedfyrt eller elektrisk/gassdrevet?
  • Størrelsen på stampen. Hvor mange skal bade samtidig?
  • Husk å sjekke om stampen kommer med lokk eller om dette er tilleggsutstyr
  • Trenger du noe annet tilleggsutstyr? De fleste leverandører tilbyr ekstra stæsj
  • Skal stampen din stå for seg selv, eller senkes ned i terrenget?

Pris

Som alltid: det kan lønne seg å shoppe litt rundt. Noen av produsentene har tilbudskampanjer hvor de selger ut eldre modeller, så her kan det være penger å spare. Ellers må man også tenke på fraktkostnader. Alle vi har vært i kontakt med leverer til hele landet, men tar forskjellige fraktpriser.

Vi har samlet inn noen priser på badestamper. De finner du her.
Her kan du se noen priser på ved vi samlet inn i februar.
Her kan du lese om den nederlandske designstampen Dutchtub.

Kilder: Aimport, Asbjørns Grill og Hagehus, Grimstadstampen, Norswim, Velsvikstampen

Bilder på forsiden: Norswim.