Billig snøfreser - duger den?

Hvor går grensen for et lurt kjøp? Kan det bli for billig?

Svært rimelig snøfreser - er den brukbar? Foto: Brynjulf Blix
Svært rimelig snøfreser - er den brukbar? Foto: Brynjulf BlixVis mer

Om det er lurt å kjøpe dyrt eller billig er ikke alltid lett å svare på. Det er ikke nødvendigvis slik at du får hva du betaler for, og selv om du faktisk får det kan det være overflødig og bortkastede penger.

Kvalitet er et positivt begrep, men hvor mye du trenger av dette godet er ikke så enkelt å fastslå. Bruker du for mye penger på ett produkt, må du kanskje ta til takke med færre ressurser til andre ting.

La oss se på snøfresere

Det er ikke så forferdelig mange år siden snøfresere både var svært dyre og dessuten ganske lunefulle. Derfor var det ikke vanlig at alle hadde sin egen, man skuffet og måket heller snøen med håndkraft.

Billig snøfreser - duger den?


Som med svært mye annet har dette endret seg, og i løpet av det siste tiåret har prisene på mange snøfresere kommet ned på et nivå som gjør anskaffelsen overkommelig for de fleste huseiere. I dag er det fullt mulig å kjøpe en relativt kraftig freser med elektrisk start for under seks tusen kroner (hos Biltema) og under fire tusen hvis du klarer deg med manuell start (hos Clas Ohlson og Jula).

Billig snøfreser - duger den?


Men du kan også kjøpe en Kärcher eller Toro snøfreser hos Maxbo og betale mellom femten og atten tusen. Eller rundt førti tusen hvis du skal ha deg en Honda.

Billig snøfreser - duger den?


Bortkastede penger?

Å kjøpe dyrt kan være bortkastede penger, men det kan det også være å kjøpe billig. Er kvalitetsnivået tilsvarende prisforskjellen i begge tilfellene? Er det billige bra nok, eller må det kasseres etter kort tid?

Dyrere maskiner er laget for mer enn sporadisk bruk. Både konstruksjon og materialer er laget for at de skal kunne fungere i nærmest daglig bruk over lengre perioder. De enkle og rimelige maskinene er ikke dimensjonert for slik bruk, de er beregnet på huseiere som har behov for en maskin en gang i blant på et begrenset areal.

Er du vaktmester i et borettslag med mange stikkveier blir valget av snøfreser et annet enn om du har en gangvei mellom hus og garasje pluss en liten oppkjørsel.

Stell og vedlikehold

Et viktig moment er hvordan man behandler maskinen. Snøfresere har flere roterende deler og kraftoverføringen til hjul, skovler og utkaster skjer via remmer og friksjonshjul. Vi snakker om slitedeler, og slitasje er avhengig av bruk og stell. De fleste enklere snøfresere har ikke noen egentlige gir, selv om de er utstyrt med girspak som lar deg velge opptil 6 hastigheter forover og 2 bakover. Girspaken flytter rett og slett et friksjonshjul lenger ut fra sentrum på et drivhjul, slik at hastigheten øker jo lenger ut mot kanten du kommer.

Hvis du presser maskinen for hardt vil denne friksjonskoblingen slites unødig, samtidig som drivreima også blir hardt belastet. Ved å slakke av når drivverket i maskinen begynner å slure, blir levetiden vesentlig lengre på slitedelene.

Men på dyrere snøfresere, som Honda sine, brukes hydrostatisk drift, som ikke er utsatt for slik slitasje, og har trinnløst variabel hastighet på framdriften. Her ligger mye av prisforskjellen.

Les også: Slik vedlikeholder du snøfreseren

Ser man nøyere på de rimeligere snøfreserne, viser det seg at mange detaljer er enklere og mindre forseggjort enn på de dyrere. Noen bryr seg om slikt, andre ikke, bare det gjør jobben.

Svært enkel betjening. Foto: Brynjulf Blix
Svært enkel betjening. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Noe som uansett er viktig er at leverandøren har reservedeler og garantiordninger. De store kjedene som Biltema, Clas Ohlson og Jula gir etter vår erfaring god oppfølging på sine produkter. Leverandører av merkevarer gir også god service, og vi har uansett kjøpsloven i ryggen.

Brukererfaringer

I dag er det svært raskt å få tak i brukererfaringer. Et raskt søk på nettet på firmanavn og snøfreser lister opp mange innlegg fra diskusjonsfora som omhandler bruk av slike produkter.

Etter det vi har funnet er det ikke noen grunn til å være overdrevent skeptisk til de rimelige snøfreserne. Brukerne ser ut til å være fornøyd både med bruken av maskinene og oppfølging fra utsalgsstedet når det gjelder slitedeler og annen hjelp.

Men jo flere som deler sine erfaringer, jo bedre. Har du erfaring med rimelige snøfresere fra Biltema, Clas Ohlson, Jula eller andre, del dem med oss i debatten!