<strong><b>BILLIG LIKE BRA SOM DYRT:</strong></b> En svensk test av veggmaling avslører at billig maling er like bra som dyrt, i alle fall når det kommer til dekkevne, slitestyrke og vaskbarhet. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press
BILLIG LIKE BRA SOM DYRT: En svensk test av veggmaling avslører at billig maling er like bra som dyrt, i alle fall når det kommer til dekkevne, slitestyrke og vaskbarhet. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press Vis mer

Billig maling like bra som dyr

Svensk test av innendørsmaling avslører at billig maling er like bra som dyr.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen forskjell på billig og dyr maling når det kommer til dekkevne, slitestyrke og vaskbarhet.

Dette er konklusjonen i en svensk test av innendørsmaling.

Testen er utført av det svenske forskningsinstituttet SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, for bladet Testfakta.se

Les også: Bruk gummistrikk når du maler - så slipper du malingssøl!

Ingen grunn til å kjøpe dyrt

Malingstesten omfatter interiørmalinger fra sju leverandører som er store på det svenske markedet: Nordsjö, Rusta, Beckers, Alcro, Flügger, ÖoB og Byggmax.

Når Rusta åpner varehus på Strømmen, i Åsane og Kristiansand i løpet av høsten, er i alle fall fem av disse produktene til salgs på det norske markedet.

Tre ganger så dyrt

Nordsjö og Flügger er de dyreste i testen, og koster nesten tre ganger så mye som de billigste.

Og selv om Nordsjö-malingen blir utropt til testvinner, er forskjellene derfra og til de mye billigere malingene så små at det knapt er noe å snakke om.

Nordsjö får samlet karakter 4,2, og både Rusta, Beckers og Alcro får en samlet karakter på 4,1.

Forskjellene når det gjelder dekkevne, motstandsdyktighet mot riper og hvor lette de er å tørke av, er så små at det ifølge testlederne ikke er noen større grunn for å velge de dyre malingene foran de billigere.

Les også: Derfor bør du teipe malingsspannet

Dårlige på flekker

I den svenske testen har de selvsagt testet populære svenske malingsprodukter. De har malt store gipsplater med hvit interiørmaling fra de ulike produsentene. I forkant har de tegnet en svart strek på platene, for å kunne sjekke dekkevnen.

De har også sjekket hvordan ulike typer flekker lot seg fjerne enten med overmaling eller vasking. Her var det heller ingen store forskjeller på hvordan billig og dyr maling oppfører seg.

Du skal være oppmerksom på at testen omfatter standard hvit veggmaling. Det finnes imidlertid også interiørmaling som er spesielt utviklet for å kunne vaskes, eksempelvis Lady Vegg Easy Clean. I en tidligere test utpeker denne malingen seg spesielt bra på nettopp områder som vaskbarhet, flekkfjerning og slitestyrke. Skal du male på kjøkkenet eller barnerommet, kan det med andre ord lønne seg å sjekke ut denne typen maling.

Om produktene

Den svenske testen tar for seg produkter fra sju ulike produsenter, som er store på det svenske markedet. I alle fall fem av disse produktene finner vi også i norske butikker.

Du skal være oppmerksom på at testen ikke omfatter den mestselgende interiørmalingen i Norge, som er Jotuns Lady.

Det er likevel svært interessant at svenskene ikke kunne finne vesentlige forskjeller på billig og dyr maling, hverken når det kommer til dekkevne, slitestyrke eller vaskbarhet. De kunne heller ikke se noen forskjell på finishen.

Hvordan oppfører malingen seg

For deg som skal pusse opp eller male nytt, er det selvsagt også vesentlig hvordan malingen er å jobbe med. Spruter den ene malingen kanskje mer enn den andre? Det er ikke gjort noen vurderinger av hvordan de ulike malingene oppfører seg i så måte.

Kanskje har du noen erfaringer på dette, når det gjelder ulike malingsprodusenter? Del gjerne dine erfaringer med andre i debatten nedenfor. Men husk å holde en saklig tone i debatten!

Les også: Slik vasker du stikkontakter og brytere

Grunnarbeid og andre maletriks

Et vellykket maleresultat er også avhengig av godt grunnarbeid. Her snakker vi selvsagt sparkle, pusse og kanskje også grunne.

En god pensel som ikke røyter er også viktig. Eller kanskje du heller er klar for å sprøyte malingen på veggen, med en sprøytepistol?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer