Billig å bygge nå

Husleverandører og byggmestere anbefaler at du bygger nå.

– Vårt inntrykk er at folk som har gått med tanker om å bygge ser gode muligheter mens tidene ellers er dårlige. Det vil bli vesentlig dyrere å bygge om et år eller to, kanskje opp mot 20 prosent. Derfor anbefaler vi folk å gå i gang nå hvis de går med planer om å bygge, sier kjedeleder Raymond Myrland i Mesterhus, i en melding fra det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Se også: Her er årets nye ferdighus

Billigere trelast

Prisen på byggevarer som trelast og armeringsstål, har falt det siste året, viser tall fra SSB.

– Prisene vil trolig gå ytterligere noe ned i 2009. Samtidig har bedriftene som tilbyr byggtjenester slanket organisasjonene og kuttet kostnader, sier daglig leder Frank Ivar Andersen i Norges Byggmesterforbund.

Det vil komme husbyggerne til gode, mener han.

Tall fra SSB viser at byggekostnadene for eneboliger steg med 0,5 prosent fra september til oktober i år, mens materialkostnadene steg med 0,8 prosent.

Les også: Her får du gunstige lån

Flere hender ledig

Også de praktiske sidene ved byggeprosjektet taler for å sette i gang nå, mener administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening til Newswire.

– Det er lettere å få tak i gode fagfolk, og man slipper å vente på dem. Bestilleren kan nok i større grad enn før stole på at tidsplanen for prosjektet vil holde, sier Jæger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Disse jobbene ryker nå

Forskriftene endres neste år

Veien gjennom det kommunale byråkratiet går også raskere nå enn da byggeaktiviteten var på topp, mener Jæger.

Dessuten er det varslet forskriftsendringer, som kan gjøre byggingen mer komplisert. Hvis oppføringen begynner senere enn august neste år, må boligen oppfylle de tekniske kravene i den nye energiforskriften, som betyr tilpasning til lavenergistandard. Det er også varslet nye og skjerpede regler til nyoppførte hus i plan- og bygningsloven.

Les også: Nå kommer miljøhusene

Færre kvadrat, flere soverom

I tillegg til at det blir billigere å bygge, velger kjøpere av kataloghus nå mindre boliger enn før, og de vil gjerne ha en utleiedel for å klare kostnadene, ifølge husleverandøren.

– Finanskrisen ser ut til å ha ført til større interesse for de litt mindre eneboligene. Det er også flere enn før som vil sikre seg ved å bygge hus med utleiedel, sier Myrland.

Og om det ikke blir utleiedel, prioriterer mange husbyggere flere soverom fremfor flere stuer.

- Det er også en del som må ha flere enn tre eller fire soverom. Dette er gjerne familier der begge har et forhold bak seg, og skal ha plass til mine og dine og våre barn, sa Terje Romsaas, salgsarkitekt hos Nor-Hus til DinSide tidligere i høst.

Les også: Dette endrer vi på ferdighuset