Billedkvalitet og responstid

Dårlig sort- og detaljnivå, samt hakking i bildet ved raske bevegelser er irriterende.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Jo større TV-skjerm, jo enklere blir det å avsløre svakheter i billedkvaliteten. Generelt anbefaler vi derfor alle flatTV-eiere å få TV-signalene via en digital tuner. Spesielt når det gjelder hakking i bildet, vil forbedringen her være merkbar.

Forskjeller LCD og plasma

 • Etterslep: Selv med en digital TV-tuner kan du oppleve hakking i bildet på de heftigste actionscenene. Også når det gjelder responstiden har plasmaTVene en fordel. I følge en artikkel på Hifiklubben.no er det ikke uvanlig med en responstid (etterglød i pikslene) rundt 1,5 mikrosekunder på plasma-TVer. Til sammenligning har gode LCD-TVer normalt en responstid på 12 millisekunder. De billigste LCD-TVene kan ha så mye som opp mot 30 millisekunder, og dette vil gi hakkete bilder og sløreeffekter ved raske bevegelser.

  Vi er enig i dette utgangspunktet, men vår erfaring tilsier at også de billigste plasmamodellene sliter med dette problemet.

 • LGs 26" LCD-TV
  LGs 26" LCD-TV Vis mer
  Vanlig 32" billedrørs-TV
  Vanlig 32" billedrørs-TV Vis mer


 • Kontrastnivå: På plasma-TVer er det ikke uvanlig med et kontrastforhold på 3000:1, Panasonic oppgir faktisk 4000:1 på enkelte modeller. På LCD-TVer er det imidlertid ikke uvanlig med et kontrastnivå på rundt 500:1.

  Kontrastnivået har betydning for detaljnivået i mørke partier. Ser du på en programleder med mørk dress, vil du få med deg langt flere detaljer på selve dressen om kontrastforholdet er høyt. Motsatt: På en TV med lav kontrastgrad, vil det ofte bare se ut som en sort masse. Denne problemstillingen er spesielt vanlig på LCD-TVer i den billige enden av prisskalaen, noe bildet til høyre illustrerer.

Oppgitte spesifikasjoner


Det kan være nyttig å studere TVens oppgitte spesifikasjoner, men en advarsel er likevel på sin plass: Ikke ta alt for god fisk. Det er nemlig ikke sikkert at målingene er utført på samme måte. Vi har hatt flere plasmaer inne til test med et oppgitt kontrastnivå på 3000:1, uten å ha blitt spesielt imponert av den grunn.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Motsatt varter Philips LCD-TV med Ambilight opp med et godt sortnivå og fine detaljer i mørke partier, selv om kontrastforholdet ”ikke er mer enn” 800:1.

Bruk derfor de oppgitte spesifikasjonene som et utgangspunkt, og ikke som en fasit.