Bildekvalitet på TV & DVD

LG er tydelig fornøyd med sitt nye plasma-panel, og hevder at det manglende frontglasset gir langt færre reflekser i skjermen: Resultatet skal være bedre skarphet og kontrast.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

TVen har LGs nye bildebehandlings-motor, XD Engine versjon 2. Den har blant annet 10 bits prosessor med fire ganger så mange fargenyanser som et vanlig 8 bits system, og LG opererer nå med over 1 milliard fargenyanser. Et høyt tall naturligvis, men ser vi på nevnte Panasonic har den 11 bits prosessor og skryter av hele 8,6 milliarder fargenyanser. Når det gjelder kontrasten ser imidlertid LGen ut til å være helt overlegen med sine 10.000:1, mot Panasonics 4000:1.

For alle som pugger spesifikasjoner til øynene blir tørre er ikke valget lett: Skal man gå for høy kontrast eller høyest mulig fargedybde?

Vi konstaterer kort og godt at man ikke skal la seg blende av spesifikasjoner alene. Når vi monterte opp LGen hjemme i stua ble vi egentlig ikke særlig imponert, og det første vi måtte gjøre var å justere kontrasten ned, ettersom den sto helt på maks-nivå. Det er kanskje greit i butikkvinduet, men i en vanlig TV-stue ble det noe stusselig.

Resultatet var merkbart: Det var fortsatt mørkt i sorte partier, men detaljnivået kom nå langt tydeligere fram. Vi justerte faktisk ned fargene også, noe som ga langt mindre utflytende farger. Resultatet ble uansett et langt mer beroligende TV-bilde.

Som en slags deloppsummering er kontrastnivået meget bra på begge TVene, rett fra esken klinker imidlertid Panasonicen til med et meget fristende bilde. På LGen måtte vi jobbe litt mer med innstillingene før vi ble like fornøyd. Takket være at LGens bildemenyer er såpass enkle å betjene er det likevel ingen vits i å trekke for dette.

Litt mer kresen på signalkvaliteten

BIB-funksjonene er gode på LGen. Til venstre ser NRK2-via vår eksterne kabelTV-tuner, til høyre ser du vanlig TV-bilde. Vis mer


Selv rett fra kabeluttaket gled bildet relativt jevnt ved raske bevegelser, men som så ofte ellers blir dårlig kvalitet på TV-signalene ubønnhørlig avslørt jo større TV du har. Vi noterer derfor at LGen er litt mer kresen på signalet fra vårt analoge kabelanlegg enn konkurrenten fra Panasonic. Når vi koblet til vår kabelTV-tuner fra Force ble som vanlig bildet langt bedre, blant annet forsvant de fleste antydningene til utflyting av fargene.

Meget god på DVD

DVD: Depeche Mode i Paris Vis mer


LGen har en hel bråte med innganger, her får du 1* HDMI som er HDCP-kompatibel, og 1* VGA til PC-bruk, samt 1* komponent, 3* scart (RGB) 2* S-Video,og 1* Video.

Selv om skjermen er lavoppløselig støtter den altså HDTV-signal via komponent og HDMI-inngangen (480i/p, 576i/p,720p,1080i). Det betyr altså at TVen takler signalene, selv om bildet vil bli nedskalert.

I tillegg til PCen koblet vi til Samsungs HD 945 og Philips DVP9000S (som begge har HDMI-utgang og innebygget skalerer). På dette punktet gjør TVen en god jobb, og selv om vi sa oss fornøyd med bildet fra komponentinngangen, er det ikke til å legge skjul på at bildeoverføring via HDMI fra Philipsen var en hakket hvassere opplevelse.

LGen er mer avansert


I tillegg til automatisk avslag gir timerfunksjonen deg mulighet til å våkne til favorittkanalen. Med sine to TV-tunere har LGen for øvrig langt bedre BIB-muligheter enn Panasonicen. Her får du opp til fire TV-bilder samtidig, riktignok er kun to av dem med levende bilde, men det fungerer godt.

Vi noterer også at hurtigtastene til BIB-finessene er gode, noe som gjør at finessen faktisk vil bli brukt i praksis. Dette er med andre ord bra.

TekstTV-minnet er på 1500 sider, og gjør også sofa-zappingen til en grei affære, men vi savner splitscreen – her får du kun den såkalte mix-løsningen.

Begge de to konkurrentene savner en egen minnekortinngang, men i motsetning til Panasonicen har altså LGen både VGA og HDMI-inngang. Er dette viktig for deg, blir altså valget mellom de to alternativene enkelt.

Sjekk hvordan LGen duger på PC, PS2 og Xbox