Beyonce på balkongen

OPPGJØR & OPPSUMMERING: Visning, avhendighetslov, takstmann og prospekt. Salget har gjort meg rik. Beyonce, gå hjem, for nå kommer jeg ut på balkongen.

Et vellykket boligsalg får en til å ville svinge stumpen slik Beyonce gjør det.

Foto: Kevin Winter/Getty Images/All Over Press Foto: Kevin Winter/All Over Press Vis mer


Mitt millionmusehull er solgt. Jeg har fått nytt hus, og føler meg som en trillion dollar. Og ikke minst som en klokere kvinne. Her er hva jeg lært:

Verdivurdering

Hent inn flere verdivurderinger. Verdivurderingen antyder kun det en megler vil tro du får for leiligheten. Høy verdivurdering betyr ikke at at du får høy pris. En høy verdivurdering kan også skremme vekk boligkjøperne. Du kan også hente inn en takstmann som kan ta en nøytral gjennomgang av eiendommens fasiliteter. Det koster cirka 3.000 - 4.000 kroner, men er ikke nødvendig for å få solgt eiendommen.

Selge sjæl?

Å selge bolig er tidkrevende, og her er mange regler og lover en skal kjenne til for at det hele får en pen gjennomføring. Her er noe av det som skal gjøres:

 • Bestille takstmann
 • Innhente ndøvendig informasjon hos Teknisk etat, kemneren og i grunnbok.
 • Fikse og style leiligheten i forkant av fotografering til prospektet
 • Utarbeide prospekt på en serie lovpålagte opplysninger
 • Annonsering
 • Visning. Tre visninger hvor en skal finne kjøper og fortelle ham hvorfor nettopp din bolig er fantastisk for ham.
 • Kjøre budrunder (budene må kontrolleres og lånesum skal dokumenteres)
 • Utarbeidelse av kontrakt og kontraktsmøte
 • Oppgjør
 • Du bør også vite at det er noe som heter avhendighetsloven som regulerer kjøp og salg av eiendom og som kan gjøre det som selger ansvarlig for feil.

  Flere gjør-det-selv-meglere selger pakker hvor du får hjelp til deler av gjennomføringen. Dog koster dette tusenlapper. Du betaler og gjør jobben selv. Ettersom jeg er skribent, fant jeg til slutt ut at jeg tjener mer på å sitte med laptop enn hva jeg ville gjort om jeg hang i telefonen, skrev kontrakter (som jeg overhodet ikke har greie på) og drev budrunder (som jeg ikke har samvittighet til).

  Jeg satte ut jobben, betalte en fastpris på 25.000 kroner, og fikk jobben gjort. Ettersom jeg ble sittende igjen med betydelig mer penger enn hva jeg hadde betalt for musehullet, til og med mer penger enn hva både tre meglere og takstmann hadde trodd jeg ville få, så ser jeg at jeg tror det var lurt.

  Annonse

  En liten annonse i Aftenposten koster 7.000 kroner. Det er en halv sofa, eller en skikkelig ferietur til Brasil. Jeg erfarte følgende: Aftenposten-annonsen ble satt på lørdag morgen. Men en uke i forkant ble boligen annonsert på Finn.no og Tinde.no, og her ble det invitert til visning torsdag før lørdagsannonsen kom på trykk. Da kom det 12 på visning. På lørdag var det i underkant av ti personer på visning. Det vil si at dyre Aftenposten ikke var den som trakk mest folk til visning.

  - Det er de som kommer på torsdagsvisningene som er mest interessert, sier megleren.

  Og jammen viste det seg ikke at den unge kvinnen som kjøpte leiligheten var på visning - nettopp på torsdag.

  Boligsminke

  Idet jeg selger musehullet, legger naboen ut sin for salg. Min blir solgt 22 timer etter siste visning, for 71 prosent mer enn hva jeg ga for den. Naboens er i skrivende stund fortsatt ikke solgt, og meg bekjent betaler hun 800 kroner for hver visning megleren kjører.

  - Åå, jeg likte den så godt, sa den unge single jenta som kjøpte leiligheten. - Den fine rosa gården og tregulvene....

  Naboens leilighet hadde sår i veggene, duftet karbonade og ertestuing og hadde til visningen tatt på seg en mosegrønn hjørnesofa i skinn. Mitt musehull derimot, hadde pyntet seg med grønnsåpe i krokene, pusset kjøkkengulvet, tatt på seg et lekkert sengeteppe og et flott fruktfat. Den var faktisk så fin at selv den sure trappeoppgangen smilte nyryddet og nyskurt, som for å fortelle interessentene, at musehullet i tredje er en vidunderlig oase i storbyenen. Og sola flørtet vilt med musehullet på visningsdagene.

  Smink leiligheten. La den fremstå som et deilig sted hvor kjøperen får inntrykk av at han kan trives. Boligstylistene mener at boligprisen kan skrus opp gjennom å style leilighetene før salg. Her er Therese Knutsen, interiørdesigner i Interiør Deals tips:

 • Rydd og vask. Det skal se ut som om noen har brydd seg om leiligheten.
 • Gi inntrykk av det er god plass
 • Fjern personlige ting. Leilighetens utseende skal treffe flest mulig.
 • Be naboene rydde opp. En god pris kan i fremtiden gi også dem salgsfordeler
 • Lukket oppbevaring gir et ryddig og rolig inntrykk
 • Skru opp skikkelige lys
 • Gå for en gjennomgangsfarge, og pynt opp med håndklær, puter og liknende i samme farge
 • Mal over eller puss ned slitte flater. Dekk over skjønnhetsfeil. Fjern taperester og tett i igjen hull
 • Vurder uteplassen. Sett litt lyng i vintertomme balkongkasser.
 • Oppgjør

  - Oj, sier bankkonsulenten som har lagt fram krav etter salg av boligen.
  - Vi innfridde visst feil lån.

  Etter opplysningen fra banken, utbetalte meglerens oppgjørsavdeling penger til å løse ut det rimelige boliglånet som løper over 20 år i stedet for den dyre mellomfinansieringen.

  Huskeregel: I banken arbeider det folk, og folk gjør feil. Gå over alle inn- og utbetalinger og se til at bankene ikke tar seg for mye betalt.

  Slik gikk det: Ny bolig er kjøpt. Jeg har penger på bok. Til tross for at bankene surrer med hvor pengene har gått inn, hvor de har gått ut, og jeg har satt av en dag til telefonering med stadig nye bankkonsulenter som for hver gang jeg ringer begynner på a.... så tar jeg meg solskinnspauser og leker Beyonce på balkongen.

  - Adjø, musehull, hei, nynaboer!

  >>> BLOGG 1: Jeg, en halvmillionær
  >>> BLOGG 2: Pynt på prisen
  >>> BLOGG 3: Før og etter styling
  >>> BLOGG 4: Solgt over takst
  >>> BLOGG 5: JUG: Hva adjektivene egentlig betyr
  >>> BLOGG 6: Rettighetshavere fra helvete
  >>> BLOGG 7: Flau tango med meglerne
  >>> BLOGG 8: Jeg - en boligmegler?
  >>> BLOGG 9: Ikke helt etter kontrakten, herr megler
  >>> BLOGG 10: Kvinnen - den egentlige sjefen?
  >>> Tilbake til innledningen