Beyerdynamic DT 990 Premium

Hifi-versjonen av en gammel klassiker viser at de eldste ikke akkurat er tunghørte i hodetelefon-bransjen. Dette låter bra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av hodetelefonene du finner på markedet i dag er videreutvikling av modeller som har vært på markedet nesten helt siden Edison fant opp platespilleren. Ok, det er en liten overdrivelse, men den første modellen av DT 990 fra Beyerdynamic ble lansert så langt tilbake som i 1985, eller altså for 25 år siden!

Komforten er fabelaktig, noe vi først og fremst kan takke de myke velurputene for (som noen av dere kanskje kjenner fra DT 770 Pro). De kjæler med ørene som en kattunge som har krøpet opp på puta di mens du sover. Klokkene klemmer heller ikke spesielt hardt rundt ørene, selv om de ikke er like forsiktige som for eksempel Denon AH-D2000.

Veldig bra lyd

DT 990 låter også bra - veldig bra. Hvis en kan tenke seg en mellomting mellom Sennheiser HD-650 og Denon-klokkene vi allerede har nevnt, er disse hodetelefonene den mellomtingen.

Der Denon er tung i bunnen (på en god måte) og ganske skarp i både mellomtonen og diskanten, og der HD-650 er beskjeden nesten gjennom hele frekvensregisteret (på en god måte), er DT-990 litt mer basstung enn sistnevnte uten å bli like dyp som førstnevnte, samtidig som Beyerdynamic fortsatt er hissig i diskanten og tydelig og presis i mellomtonen.

"Telegraph Road" av Dire Straits er åpen og dynamisk, selv om diskanten fra skarptromma og overtonene fra cymbalene av og til blir litt for voldsom. Lydbildet er dog vidåpent, og Mark Knopflers vokal tydelig snøvlende midt mellom høyre og venstre klokke.


Enda mer luft

Stereoperspektivet og dybden blir nesten tredimensjonal når trommene virvler fram og tilbake på Pink Floyds "Time" (fra "Dark Side Of The Moon"), mens "Money" fra samme plate er luftig som et vidåpent stuevindu i mai. Romklangen fra hvert et hihat-slag er enkelt å legge merke til, mens den nesten pornografiske saksofonsoloen midt i sangen aldri blir skarp og ubehagelig, men fortæres overraskende enkelt av DT 990.

Hodetelefonene virker enda litt luftigere i mellomtonen enn HD-650, mens en sang som "Come In Alone" av My Bloody Valentine gjengis like bra som på Denon AH-D2000, om enn med litt mer beskjeden bass. Snur om en på musikkstilen cirka 180 grader, er luften under vingene påtakelig når en setter på Arve Henriksens drone-aktige trompetlydkulisser på "Glacier Descent" (fra "Strjon"). Det låter mektig og majestetisk.

Vivaldis "Fire årstider" er som skapt for DT 990, og det er aggressivt når det kreves, og finstemt når det kreves. Cembaloen kan plukkes ut fra de andre instrumentene, noe som slettes ikke er en dårlig prestasjon når det kommer til et instrument som gjerne drukner blant heftige celloer og fioliner hvis ikke mellomtonen er definert nok. Trykket er påtakelig under de rytmiske partiene, og bygger opp om påstanden om at Vivaldi var verdens første rockekomponist (en påstand vi selv kan tenkes å ha kommet med i godt lag).

Litt for mye av det gode

Vår eneste egentlig innvending mot DT 990 er, når alt kommer til alt, at den lider under samme svakhet som Denon AH-D2000: Diskanten kan under visse omstendigheter bli for framtredende og for utfordrende for øregangene, noe en av våre testsanger, "Let Down" av Radiohead, demonstrerer ganske tydelig - i det minste for våre ører.

Merk forøvrig at DT 990 også kommer i en såkalt Pro-utgave rettet inn mot lydspesialistmarkedet (lydteknikere, mastring o.l.). Pro koster omtrent det samme som Premium (hvis du leter på nettet kan du derimot gjøre et kupp akkurat nå), men har en litt annen utforming og polstring av klokkene innvendig, i tillegg til en annen akustisk utforming av fronten på elementene som skal gi en mer analytisk lyd enn i hifi-utgaven fra vår test.

Les mer om de enkelte modellene ved å trykke på lenkene under:

Les hele omtalen av Beats By Dr. Dre Studio her
Les hele omtalen av Grado SR225i her
Les fyldigere omtale av AKG K702 her
Les fyldigere omtale av AKG K702 her
Les hele den fyldige omtalen av Beyerdynamic DT 990 Premium her

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!