Betonggulv

Nye teknikker gjør at betong kan være et lekkert alternativ.

Nye slipeteknikker gir betonggulv et moderne uttrykk. Foto: Fabeko
Nye slipeteknikker gir betonggulv et moderne uttrykk. Foto: Fabeko Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Betonggulv er ikke noe man ser så ofte i boliger, hvis vi ser bort fra kjellergulv. Det er vanligvis forbundet med råbygget, ikke noe man vil ha fram i dagen i et møblert hjem.

Men det ikke være slik, et betonggulv kan være et alternativ til fliser, skifer og andre harde, gulv som er svært robuste og krever lite vedlikehold. Betong kan nemlig diamantslipes, og nye teknikker gir et svært elegant og moderne uttrykk.

Les også: Nå kan alle få åpen murvegg i boligen

Hva kreves?

Et betonggulv er ikke det letteste man kan utsette en bygningskonstruksjon for, hvis den ikke allerede er bygget i betong. Derfor må bygningen vurderes av fagfolk før man setter i gang prosessen.

Underlaget må være svært stabilt, ellers vil betongen kunne sprekke. Jo større gulvflate jo mer kreves av underlaget.

Velger man betong på bakkeplan eller i kjeller er mulighetene større, men også her bør det fagfolk til både for å vurdere konstruksjonen og for å utføre jobben.

Les også vår betong-ABC

Nystøpt betonggulv Foto: Bygginvoasjon
Nystøpt betonggulv Foto: Bygginvoasjon Vis mer


Grunnarbeide

Hvis betongen skal støpes på grunn må det først legges fiberduk (eventuelt radonduk) og pukk eller annen drenerende masse (glassopor, lecakuler og lignende) som komprimeres.

Deretter legges armeringsnett på armeringsstoler, eller man bruker fiberarmert støp som kommer ferdig armert fra betongbilen.

Man kan legge varmekabler eller rør til vannbåren varme i selve sålen, eller man kan legge dette i egen påstøp.

Hvis man skal ha et annet gulvbelegg på betongfundamentet kan man vurdere andre løsninger enn varmekabler/vannbåren varme i støpen. Det finnes både varmefolie og underlagsplater med folie og spor for varmekabler, som er utmerket under parkett, laminat og annet belegg.

Betongflater magasinerer varmen fra sollys, og kan derfor bidra til oppvarming i den kalde årstiden. Den kan også redusere behov for kjøling i den varme årstiden. Begge disse egenskapene bidrar til å redusere det totale energibehovet.

Les også: Arkitektur: Det kan være fint med betong

Betonggulv i et offentlig miljø, her i Vardåsen kirke. Foto: RAFcon Scandinavia
Betonggulv i et offentlig miljø, her i Vardåsen kirke. Foto: RAFcon Scandinavia Vis mer


Overflatebehandling

Etter faglig utført støping er betonggulvet plant, men overflaten er grå, ru og lite sjarmerende. Her kommer slipingen inn i bildet, hvor man sliper seg ned forbi selve sementoverflaten og ned i massen. Da kommer steinen i betongen opp til overflaten og vi får en langt mer spennende overflatetekstur.

Porene i betongen må fylles med spesialmidler og deretter poleres gulvet.

Da får du et stilig gulv som normalt ikke trenger vedlikehold, og er svært lett å holde rent. Selv om det skulle oppstå riper og skader hvis tunge metallgjenstander faller i gulvet, så kan slike skader som regel repareres med samme materialer og teknikk som ble brukt under sliping og polering.

Ulemper?

Den største fordelen med betong er samtidig også den største ulempen - det er svært hardt. Det meste som kan knuses vil knuse når det treffer betongen, men det gjelder også skifer og keramiske fliser.

Det føles også hardt å gå på, og kan være glatt hvis man har skotøy med glatte såler, og små barn er kanskje ikke helt tilfreds med å måtte leke på et betonggulv.

Les også: Husduell: Hva er best: Mur eller tre?

Retrettmulighet?

Men har du et betonggulv, med eller uten gulvvarme, har du uansett et utmerket underlag for alle andre typer belegg dersom du skulle ønske deg noe annet i en periode. Og fjerner du et flytende belegg som parkett eller laminat, er betonggulvet under like fint. Også limte gulvbelegg lar seg fjerne uten at betongen tar skade.

Pris?

Selve betongen er ikke spesielt dyr, avhengig av kvalitet og leveringsmåte. Det som koster er slipingen og poleringen, som ligger i samme klasse som parkett eller fliser i god kvalitet.

Men vurdert i et langt tidsperspektiv er betonggulv rimeligere enn det meste på grunn av den svært gode holdbarheten og lite vedlikeholdsbehov.

Tilbake til gulvguiden