Betaler gjerne tre årslønner for et stereoanlegg

I München finner du ikke billige Bluetooth-høyttalere.

<B>DYR MUSIKKGLEDE:</B> Disse høyttalerne fra tyske Elac har en prislapp på 60.000 euro, om lag 560.000 kroner. Og så trenger du endel utstyr til store lapper i tillegg... Foto: TORE NESET
DYR MUSIKKGLEDE: Disse høyttalerne fra tyske Elac har en prislapp på 60.000 euro, om lag 560.000 kroner. Og så trenger du endel utstyr til store lapper i tillegg... Foto: TORE NESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk flest forstår det ikke. Men det finnes altså de som bruker like mange penger på å gjengi musikk i stua som andre ville brukt på en bil. I noen tilfeller nærmer vi oss huspriser også.

Beveger du deg en dag på High End-messen for lydutstyr i München, får du inntrykk av alt verden rundt deg oversvømmes av folk med mer penger enn vett.

LES OGSÅ: Du kan sitte på en gullgruve

Går på dynga i norske hjem

Her finnes ledningstumper til mange tusen. Euro, ikke kroner. Det finnes høyttalere som rager flere hoder over en gjennomsnittstysker, og som koster mer enn en norsk direktørlønn.

CD-LYKKE: Skal det være et drivverk til 229.000 kroner? Foto: TORE NESET
CD-LYKKE: Skal det være et drivverk til 229.000 kroner? Foto: TORE NESET Vis mer


Og ikke minst finnes det CD-spillere, en gjenstand mange norske husstander forlengst har kastet ut sammen med kassettspillere og minidisc-spillere.

CD-spillerne koster nå titusener av kroner. Mange ligger til og med over hundretusenkronersmerket.

Og platene følger etter. Mens mange nordmenn i våroppryddingen kaster eller gir bort samlingen til nærmeste loppemarked, selges rock-klassikere med Rolling Stones og The Who til over 350 kroner CD-en her i München.

LUKSUS-COMEBACK:: CD-plater er søppel for mange, men nå ser det ut til at CD går samme veien som vinyl. De er i ferd med å bli eksklusive luksusprodukter for de få og betalignsvillige. Foto: TORE NESET
LUKSUS-COMEBACK:: CD-plater er søppel for mange, men nå ser det ut til at CD går samme veien som vinyl. De er i ferd med å bli eksklusive luksusprodukter for de få og betalignsvillige. Foto: TORE NESET Vis mer


LES OGSÅ: Se bildene fra fjorårets High End i München

En halv million der og en halv million der...

Både Bang & Olufsen, tyske Elac og andre kunne vise fram nye høyttalere til godt over en halv million kroner.

Men høyttalere alene gjør jo ikke susen. I tillegg må du ha en forsterker. Her foretrekker lydfolket ofte en forforsterker og to monotrinn.

VINYL: Cintinuum Audio Labsdrivverk med tilhørende Viper-arm. Samlet pris: 362.000. Foto: TORE NESET
VINYL: Cintinuum Audio Labsdrivverk med tilhørende Viper-arm. Samlet pris: 362.000. Foto: TORE NESET Vis mer


Du må selvsagt også ha en signalkilde, analog eller digital. Vinylplatespillere med høye prislapper er det mange av, for eksempel et drivverk fra Constellation Audio Labs til 282.000 med tilhørende arm til 80.000. Og da har du ennå ikke valgt deg ut en passende pickup, som kan koste noen raske titusener. i tillegg

Men også digitalutstyr kan koste flest. Noe av det råeste vi så var et fullt oppsett fra den britiske digitalspesialisten dCS.

Vi fikk ingen eksakt pris der og da. Men med en rask summering basert på det vi leser på nettsidene til den norske importøren Høium Hifi passerer vi glatt halvmillionen.

GROMT: Med digitalt rigg fra dCS, høyttalere fra Wilson, forsterkere fra D'Agostino og kabler fra Transparent Audio nærmer prisen seg 1,5 millioner kroner. Foto: TORE NESET
GROMT: Med digitalt rigg fra dCS, høyttalere fra Wilson, forsterkere fra D'Agostino og kabler fra Transparent Audio nærmer prisen seg 1,5 millioner kroner. Foto: TORE NESET Vis mer


LES OGSÅ: Norske Electrocompaniet med Sonos-konkurrent

Lillebror til 2.4-millionershøyttaler

Og da har vi ikke en gang begynt å regne på resten av anlegget. For høyttalerne er av typen Wilson, et amerikansk merke det står respekt av hos gyldne ører med bulende lommebøker.

TOPPMODELL: Wilson Alexandria XLF koster over 2,4 millioner i Norge. Foto: WILSON AUDIO/OSLO HIFICENTER
TOPPMODELL: Wilson Alexandria XLF koster over 2,4 millioner i Norge. Foto: WILSON AUDIO/OSLO HIFICENTER Vis mer


Modellen det er snakk om er Alexia, som har en parpris på 48,500 dollar i USA, altså 396.000 kroner pluss moms. Den er riktignok ikke i nærheten av storebroren Alexandria, som selges i Norge til langt mer hårete 2,4 millioner.

For øvrig ble høyttalerne drevet av et par D’Agostino Momentum monoblokker som samlet koster 55.000 dollar i USA (om lag 449.000 kroner).

LES OGSÅ: Denne dingsen kan gjøre underverker for lyden din

1.4 millioner - og da glemte vi kablene...

Så langt viser kalkulatoren 1,4 millioner, pluss minus.

ENDA DYRERE: Kablenes invirkning på lyden er udiskutabel blant de innvidde. Foto: TORE NESET
ENDA DYRERE: Kablenes invirkning på lyden er udiskutabel blant de innvidde. Foto: TORE NESET Vis mer


Men ojsann! Vi glemte kablene fra Transparent Audio. Digre, tjukke hageslangelignende saker med en diger klump på midten.

Sprø du en hifi-selger om kabelpriser, kan du komme til å oppleve at det fører til kremting, panikksøk på nettet, telefoner i øst og vest for til slutt å ende opp i uforståelig mumling.

Og det kan være grunn til å holde kjeft, for Ifølge ei prisliste fra 2014 fra britiske Guildford Audio koster et par Transparent Opus høyttalerkabler 41670 britiske pund, altså 493.649 (firehundreognittitretusensekshundreogførtini) kroner med dagens kurs.

LES OGSÅ: CD-spilleren er slett ikke død

Du kan også være med

LYD FOR ALLE PENGA: Vi var der på bransjedagen, men i helga er de fire hallene fulle av folk som står klare til å dra kredittkortene. Foto: TORE NESET
LYD FOR ALLE PENGA: Vi var der på bransjedagen, men i helga er de fire hallene fulle av folk som står klare til å dra kredittkortene. Foto: TORE NESET Vis mer


Anlegget vi omtaler ovenfor har jo faktisk en lyd som det i hvert fall etter vår oppfatning nesten er verd å pantsette huset for.

Samtidig er det jo slik at München-messa også er full av godlyd i langt mer beskjedne prisklasser.

For under 50.000 kan du ta steget fra «jeg liker den sangen» til gåsehud-opplevelser med nyanser og detaljer du aldri har hørt før.

Likevel er nok den tida over da stereoanlegg var en selvsagt investering for enhver gjennomsnittsfamilie.

Skal vi dømme ut fra menge av produktene vi fant i München, tilhører feltet nå i økende grad en ekslusiv og pengesterk gruppe, fra russiske oligark-spirer til tannleger som fortsatt bor hjemme hos mor.

De fleste andre ser i dag ut til å nøye seg med mobilen, og kanskje en liten Bluetooth-høyttaler til 799 når det er fest.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!