Betaler du skatt for disse?

Sjekk hva som utgjør grunnlaget for eiendomsskatten din.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du fylt hagen din med hundehus, dukkehus, drivhus og uthus, bør du lese papirene fra skattemyndighetene nøye. Kommunen kan nemlig finne på å legge til disse byggverkene i beregningsgrunnlaget for eiendomsskatt.

Hundehus verdt 25.000 kroner

Jan Ruste i Sel kommune fortalte forrige uke til Gudbrandsdølen Dagningens nettavis at han har blitt skattlagt ut fra et beregningsgrunnlag der fem uthus er med i tillegg til bolighuset. Disse fem uthusene er et uthus, et hundehus, et drivhus av glass, en dokkestue og en garasje, som hver har fått takstverdi på 25.000 kroner!

Dessuten oppgir kommunen i takstgrunnlaget at huset er bygget i 2001, mens det faktisk er fra 1960, med påbygg fra 2001.

Ruste klager nå til kommunen, som i en kommentar til gd.no sier at drivhus er regnet som takstobjekter, selv om ikke små hobbydrivhus skal være med i taksten.

Les også: Tjen på at boligen har falt i verdi

Mange feil


- Vi har fått flere henvendelser om feil i kommunenes takseringsmateriale, sier Dag Refling, utredningssjef i Huseiernes Landsforbund til medlemsmagasinet hus&bolig.

- Bestemmer en kommune seg for å skrive ut skatt av denne typen, må de kunne håndverket sitt, sier Refling. Han mener at om takseringssystemet fungerer så tilfeldig som i eksempelet fra Sel, så blir også skattebyrden helt tilfeldig.

Klagefrist 20. mars

Kommunene har hvert år frist til 1. mars på å utskrive eiendomsskatt. Ved første gangs innføring må takseringen være avsluttet innen utgangen av juni. Første gang skal ikke skattesatsen overstige 2 promille av verdien på eiendommen, og det er forholdene på eiendommen per 1. januar i skatteåret som danner grunnlaget for eiendomsskatten.

I følge lov om eiendomsskatt skal skatten baseres på verdien som eiendommen har stått oppført med på ligningen året før dette skatteåret.

Har du fått takst på eiendomsskatt som du mener inneholder feil, må du klage innen 20. mars. Send klagen skriftlig til kommunen som har skrevet ut skatten.

Lang klagetid


Men merk: Før du får behandlet klagen, må du forholde deg til tallene og grunnlaget som er oppgitt. Etter omorganisering av skatteetaten, har behandlingstiden for klagesaker blitt lang. Skattebetalerforeningen melder at ni måneders behandlingstid har blitt helt vanlig, og er bekymret over at dette medfører et økonomisk problem for skatteytere som kan risikere å måtte legge ut urettmessig ilagt skatt i opptil ett år.

Les også: Øker boligens ligningsverdi igjen

Stadig flere betaler eiendomsskatt

Det er opp til hver enkelt kommune hvorvidt de ønsker å innføre eiendomsskatt. Seks av ti kommuner hadde eiendomsskatt i fjor, og på grunn av finanskrisen vil flere øke skattene, og flere innføre denne skattetypen i år.

Kommunene fikk 5,6 milliarder kroner i inntekter fra eiendomsskatt i 2007, en økning på 14 prosent fra året før.

Bor du i en kommune som akkurat har innført eiendomsskatt, bør du sjekke takstgrunnlaget nøye for feil.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!