Betaler du for mye?

Lavere strømregninger er kun få tastetrykk unna.

Du kan spare mye på å velge den strømleverandøren med best pris.  Foto: Colourbox.com
Du kan spare mye på å velge den strømleverandøren med best pris. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er kanskje lett å tro at vinterens høye strømregninger er milevis unna. Spesielt i Sør-Norge, der høstferien begynte med knallvær og sensommertemperatur. Vi er imidlertid ubønnhørlig på vei inn i den kalde årstiden, og flere steder i landet har snøen allerede rukket å skape kaos.

At du må betale for varmen, er det liten tvil om, men hvor mye du betaler, kan du være med å påvirke.

Vi kommer fremover til å ta for oss ulike måter å varme opp boligen på, men uansett om du går for strøm, fjernvarme, varmepumpe, ved, pellets, olje eller gass - må du bruke strøm, så vi begynner vår serie her.

Betaler du for mye for strømmen?

Finn ut med vår strømkalkulator

Bytt strømleverandør!

Det er mange måter å krympe strømregningen på, og en av de smarteste er å velge billigste strømleverandør. Det er også kanskje den aller enkleste.

Det første du gjør, er å finne ut hvilken strømleverandør som er billigst for deg og ditt forbruk. Det kan kanskje høres komplisert ut, men vi har gjort jobben enkel for deg. Det eneste du trenger å gjøre er å taste inn relevante data i vår strømkalkulator.

Det som kanskje kan virke litt forvirrende på noen, er kontraktstypen. Vet du ikke hvillken type du har i dag, har du sannsynligvis variabel strømpris.

Når du skal finne billigste leverandør, kan du sammenligne med ulike kontraktstyper; variabel pris, spotpris, samt fastpris for ett eller tre år. Blir du forvirret av disse begrepene? Da bør du lese DinSides miniguide til de forskjellige strømalternativene: Tre veier til riktig strøm.

Så mye kan du spare

Den billigste kWh med variabel strømpris får du fra Modalen Kraftlag BA, 12,13 øre per kWh. Totalpris for 25.000 kWh pluss nettleie er 3.658,5 kroner. Aller dyrest er Malvik E-verk. her betaler du 10.432,50 for akkurat det samme. Ingen av disse strømleverandørene er imidlertid landsdekkende, så de leverer kun til lokale kunder.

Modalen Kraftlag er også et særtilfelle, så for å nyte godt av denne strømprisen må du være del av en eksklusliv liten klubb som bor i denne lille kraftkommunen. Kraftselskapet eies av rundt 350 fastboende, hytteeiere og lokale næringsdrivende.

Ser vi på landsdekkende strømleverandører er tilsvarende pris betale fra 7.000 fra Tussa Energi, til 9.075 kroner fra Hafslund Direkte. Det er penger det også.

Variabel strømpris (Fem billigste - og den dyreste - landsdekkende leverandører)
LeverandørPris 25.000 kwh
(ekskl nettleie)
FastbeløpPris per kWh (øre) 
Gudbrandsal Energi Lavpris6.98037526,42 
Tussa-24 AS7.000028 
Vitel AS - Vitel Online7.027,5028526,97 
NorgeEnergi GUL e-strøm7.222,50028,89 
Ustekveikja Energi7.377,5035028,11 
Hafslund Direkte9.075036,30 
Kilde: Konkurransetilsynet og DinSide


Her kan du se alle som leverer strøm til variabel pris
Se prisliste på strøm til spotpris
Se alle fastpristilbudene

Slik bytter du

Når du så har funnet ut hvilken strømleverandør og hvilket abonnement du ønsker, er veien kort til lavere strømregninger. I Strømkalkulatoren finner du enkelt frem til kontaktdetaljer for det selskapet du ønsker å bytte til. Ved hjelp av urlen til selskapets nettsider, klikker du deg videre, og så er det bare å fylle ut med relevante data.

Du kommer til å trenge litt informasjon, du ikke nødvendigvis husker på, så det kan være greit å finne frem dette på forhånd:

* Målerpunkt Id (dette finner du på strømregningen din)
* Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)

Har du dette klart foran deg, er operasjonen gjort på få minutter: Fyll inn alle felter, og trykk bekreft. Så ordner strømselskapet resten. Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskifte, og omtrent tre uker senere vil byttet skje. Du vil nå motta strøm fra din nye strømleverandør.

Smart strømsparing: Kutt regningen med strømstyring

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer