Betaler du for mye?

Disse er billigst på strøm - akkurat nå.

Ser det slik ut hjemme hos deg også? Vi får stadig flere apprater som trekker strøm, så det er ingen grunn til å vente med å finne billigste strømleverandør.  Foto: Colourbox.com
Ser det slik ut hjemme hos deg også? Vi får stadig flere apprater som trekker strøm, så det er ingen grunn til å vente med å finne billigste strømleverandør. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er godt inne i den kalde og mørke årstiden, og strømforbruket øker for de fleste. I tillegg til at mange bruker strøm til oppvarming, er dagene kortere, og behovet for lys øker.

Hvor mye du betaler for strømmen du bruker, er til en viss grad opp til deg. Du kan selvfølgelig ikke sette prisen selv - men det er mye å spare på å bytte fra dyreste til billigste strømleverandør. Under kan du se en oversikt over de billigste og dyreste leverandørene av ulike strømprisavtaler. Vi har her bare tatt med landsdekkende leverandører. Enkelte lokale kraftselskap kan tilby langt billigere strøm, men dette gjelder kun et begrenset antall husstander.

Hvilken strømleverandør lønner seg for deg? Finn ut med vår strømkalkulator

Som lynrask flytende rente

Billigste og dyrest på spotpris (Forutsatt årlig forbruk av 25.000 kWh )
LeverandørPris i øre per kWhFastbeløpPåslag*
Skandiakraft0,481200
Kraftinor0,521290
Ustekjveikja Energi - SPOT0,541360
Hallingkraft3,262852,12
*Påslag per kWh. Kilde: DinSides spotprislister


Spotprisavtaler, også ofte kalt også kalt markedsprisavtaler, sammenlignes gjerne med lånemarkedets tilbud om flytende rente, men dette vil nok være mer dekkende for variable strømpriser. Reaksjonene er mye raskere, og spotprisene endres fra dag til dag.

Historisk sett har spotprisavtaler vist seg å gi billigst strøm, men i perioder med ekstreme svingninger er det her man merker de største endringene. Velger du en slik avtale, er sannsynligheten stor for at du totalt sett vil tjene på det, men du må være rustet til å kunne takle store svingninger i strømprisene.

Se hele prislisten for spotpriser her.

Biligst variabel fra Gudbrandsdalen

Variabel strømpris (Billigste tre - samt dyrest)
Gudbrandsal Energi LavprisPris per kWhPris for 25.000 kWh, ekskl nettleieFastbeløp
Gudbrandsdalen Energi Lavpris25,926855375
Fjordkraft Web25,666883350
Ustekveikja Energi AS Ustekveikja PRE26,206900468
Hafslund Direkte37,759437,50
Kilde: DinSides prislister


Variabel strømpris er den vanligste avtaletypen for norske forbrukere. I disse avtalene ligger prisene fast i litt lenger tid enn ved spotpris, men langt mer flytende enn ved fastprisavtalene. Strømleverandørene plikter å informere både kunder og Konkurransetilsynet om prisendringer 14 dager før de trer i kraft.

Til høyre kan du se at prisforskjellene på de landsekkende leverandørene varierer fra 25,66 til 37,75 øre per kWh. Ser vi på lokale leverandører er forskjellene enda større, her spriker prisene fra 12,13 til 44 øre per kWh.

Se hele prislisten for variable strømpriser her.

Trygt med fastpris

Fastprisavtale
LeverandørPris i øre per kWhPris 25.000 kWhFastbeløp
Rauma Energi Kraft35,909.275300
Vitel AS379.2500
Fitjar Kraftlag37,609.785,5348
Svorka Energi43,5011.175300
Kilde: DinSides fastprisliste


For deg som ønsker forutsigbarhet i utgiftene, kan fastpris være en mulighet. Dette fungerer omtrent slik som fastrentetilbud fra bankene. Du får gleden av å vite nøyaktig hvor mye du betaler i en avtalt periode fremover, men for dette betaler du en forsikring til strømselskapet.

Akkurat som hos bankene kan du binde strømprisen på riktig tid, og tjene på dette - men historisk sett har fastpris vist seg å ikke lønne seg.

Se hele fastprislisten her.

Digital hverdag koster

Elektriske apparater som komfyr, vaskemaskin, TV, datamaskiner og kaffemaskiner utgjør 41 prosent av strømforbruket i hjemmene våre, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Disse duppedittene sto i 1990 for 28 prosent av privathusholdningenes strømforbruk. I 2006 var andelen økt til 41 prosent, viser en analyse av husholdningenes strømforbruk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Les også: Her er hjemmets største strømsluk

Lavere strømpriser

Selv om du ikke gjør noe aktivt for å kutte strømregningen, vil du sannsynligvis merke at strøm tar mindre av budsjettet enn det pleier. Gjennomsnittlig strømpris for norske husholdninger, utenom avgifter og nettleie, var to prosent lavere i midten av tredje kvartal sammenlignet med andre kvartal. Og prisen er hele 15 prosent lavere sammenlignet med samme periode i fjor. Dette ifølge Statistisk sentralbyrås kvartalsvise strømprisstatistikk.

I snitt betalte vi 32,4 øre per kWh for kraft, 24,7 i nettleie og 25,3 øre i avgifter i årets tredje kvartal. Ikke uventet var det dem som har fastpriskontrakt som betalte mest. For 1-års fastpriskontrakt var prisen 37,5 øre per kWh, mens prisen for andre fastpriskontrakter var 41,2 øre per kWh. De med spotprisavtale betalte 30,8 øre per kWh i snitt, mens kunder med variabel strømpris betalte 33,7 øre per kWh.

Blir du forvirret av disse begrepene? Les mer om de ulike strømavtalene i vår miniguide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer