I vinterhalvåret bruker de fleste langt mer strøm enn vanlig, og det er spesielt viktig å ha en god avtale.  Foto: Colourbox.com
I vinterhalvåret bruker de fleste langt mer strøm enn vanlig, og det er spesielt viktig å ha en god avtale. Foto: Colourbox.comVis mer

Betaler du for mye for varmen?

I snitt går 40 prosent av strømforbruket vårt til oppvarming. Betaler du mer enn du må?

Kulde eller ikke kulde - i vinterhalvåret bruker vi langt mer strøm enn i den lyse årstiden. Mest bruker dem som bruker strøm til oppvarming, men også de som har valgt alternative oppvarmingskilder, vil merke at strømforbruket øker fordi vi blant annet bruker flere lyskilder.

Hvor mye du betaler for strømmen du bruker, er til en viss grad opp til deg. Du kan selvfølgelig ikke sette prisen selv - men det er mye å spare på å bytte fra dyreste til billigste strømleverandør. Under kan du se en oversikt over de billigste og dyreste leverandørene av ulike strømprisavtaler. Vi har her bare tatt med landsdekkende leverandører. Enkelte lokale kraftselskap kan tilby langt billigere strøm, men dette gjelder kun et begrenset antall husstander.

Hvilken strømleverandør lønner seg for deg? Finn ut med vår strømkalkulator

Spotpris, variabel pris eller fastpris?


Når du skal ta stilling til hvilken strømleverandør som lønner seg, må du også bestemme deg for hvilken betalingsmodell du vil velge. De fleste strømleverandører lar deg velge mellom tre ulike typer avtaler: Spotpris, variabel pris eller fastpris.

Kort fortalt fungerer de som følger: Velger du fastpris, betaler du like mye for strømmen du bruker gjennom hele avtaleperioden, du kan gjerne sammenligne med fastrente. Disse avtalene er gjerne på ett eller tre år. Variabel strømpris er litt som flytende renter. Hvor mye du betaler for strømmen vil variere i løpet av året, men du vil betale lik pris i ulike perioder. Spotprisen er enda mer nøyaktig - her fastsettes strømprisene dag for dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Akkurat som hos bankene kan du binde strømprisen på riktig tid, og tjene på dette - men historisk sett har spotprisavtaler vist å lønne seg.

Fortsatt forvirret? Les mer om de ulike strømavtalene i vår miniguide.

Slik bytter du

Når du så har funnet ut hvilken strømleverandør og hvilket abonnement du ønsker, er veien kort til lavere strømregninger. I Strømkalkulatoren finner du enkelt frem til kontaktdetaljer for det selskapet du ønsker å bytte til. Ved hjelp av urlen til selskapets nettsider, klikker du deg videre, og så er det bare å fylle ut med relevante data.

Du kommer til å trenge litt informasjon, du ikke nødvendigvis husker på, så det kan være greit å finne frem dette på forhånd:

  • Målerpunkt Id (dette finner du på strømregningen din)
  • Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)
Har du dette klart foran deg, er operasjonen gjort på få minutter: Fyll inn alle felter, og trykk bekreft. Så ordner strømselskapet resten. Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskifte, og omtrent tre uker senere vil byttet skje. Du vil nå motta strøm fra din nye strømleverandør.

Smart strømsparing: Kutt regningen med strømstyring

Digital hverdag koster

Elektriske apparater som komfyr, vaskemaskin, TV, datamaskiner og kaffemaskiner utgjør 41 prosent av strømforbruket i hjemmene våre, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Disse duppedittene sto i 1990 for 28 prosent av privathusholdningenes strømforbruk. I 2006 var andelen økt til 41 prosent, viser en analyse av husholdningenes strømforbruk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Les også: Her er hjemmets største strømsluk