Best pris med én etasje?

Hvilken betydning har det for prisen om huset ditt har én eller to etasjer?

Hva er mest verdt? Et hus med alt i én etasje - eller to? Eller er det fullstendig likegyldig?

To av tre norske eiendomsmeglere DinSide snakket med, mener at hus med én etasje er mer verdt enn et mer vanlig to-etasjes hus.

Én etasje dyrest

- Dette er jo veldig avhengig av de som skal bo i huset, for noen ønsker seg ett plan mens andre foretrekker to. Likevel er de som ønsker seg hus på ett plan nok generelt en kjøpesterk gruppe, som er på jakt etter noe spesielt, sier partner og daglig leder i eiendomsmeglerkjeden eie, Reid Henriksen og legger til:

Hvilken hustype er tyngst på vektskålen? Illustrasjon: Per Ervland.
Hvilken hustype er tyngst på vektskålen? Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer

- Så summa summarum, om jeg skal dra noen konklusjon - så henger jeg en knapp på at eneboligene på ett plan er dyrere enn de på to plan. Ut fra en betraktning om at det nok er et mer målrettet og kjøpesterkt publikum som vil velge disse husene. I tillegg at det er mange færre ettplanshus enn toplanshus i det norske markedet, og de på ett plan er mye etterspurt, sier Henriksen.


I Danmark hevder en meglerkjede at husene på to plan er rundt 10 prosent billigere enn de husene som bare har ett plan. Er det mulig å tallfeste en eventuell norsk prisforskjell også?

- Nei, det er umulig å gi noen konkret prosentsats på dette i Norge. Men jeg vil gjerne tro at det stemmer godt i Danmark, der markedet er annerledes, avslutter lederen i eie.

Morsomt

- I prinsippet vil jeg tro at de to boligtypene er like mye verdt, for folk er jo forskjellige. Noen ønsker alt på ett plan, mens andre gjerne vil ha to, slik at de kan sove tryggere i overetasjen, sier eiendomsmegler og advokat, Thorbjørn Ek, og legger til:


- Det er imidlertid en morsom iakttakelse at noen mener at hus på et plan er mer verdt, men de fleste her i landet har jo hus på to plan. Men har vi et hus på ett plan til salgs, markedsfører vi det veldig for å finne den korrekte målgruppen - det kan eksempelvis være eldre som ikke ønsker trapper i sitt hus, avslutter Ek.

Mer enn 10 prosent?

- Det vil nok være mer potensial i huset på ett plan, vurderer salgsdirektør i Krogsveen, Karsten Onsrud.

- Mange vil se det som en fordel å ha alt på ett plan, og i tillegg vil det være større mulighet for å bygge ut en slik bolig, om man ønsker det. Kombinert med at det finnes veldig få boliger på bare ett plan i Norge, vil jeg tro at prisen absolutt vil være høyere på ettplanshuset - og kanskje enda mer enn de ti prosents prisforskjell som den danske meglerkjeden antar, avslutter salgsdirektøren.

Mest verdt?

Hvilket hus tror du er mest verdt? (Avsluttet)
Hus på ett plan(48%) 386
Hus på to plan(38%) 307
Begge deler like mye verdt(14%) 114
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Ifølge Karsen Onsrud er det hovedsakelig de kjøpesterke voksne som etterspør enklere boliger på ett plan.


Fordeler og ulemper

Ut fra egne erfaringer, og de kommentarene eiendomsmeglerne har, gir vi følgende bud på hva som er fordelene ved henholdsvis ettplans- og toplanshusene (ulempene vil da normalt være den andre hustypens fordeler):

Vær oppmerksom på at vi i denne sammenlikningen selvsagt har tatt utgangspunkt i to helt like hus - i forhold til størrelse, standard og beliggenhet.

Ett plan:

 • Eldre og små barn slipper trapper
 • Barn og voksne blir ikke "atskilt" i to etasjer, eksempelvis om nettene
 • Hva er best?

  Hva liker du best? (Avsluttet)
  To plan(46%) 403
  Ett plan(43%) 375
  Begge deler er like bra(10%) 90
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

 • Enklere å komme ut hvis det skulle oppstå brann


 • Større sannsynlighet for at man "alltid" kan bli boende, også om man blir handikappet
 • Enklere å vaske vinduer :-)

 • Huset kan kanskje virke mer representativt - litt mer eksklusivt
To plan:
 • Tryggere å sove med åpent vindu hvis man har soverom i overetasjen
 • Kan bygges på mindre (og dermed billigere) tomt, da man bygger i høyden
 • Kan bedre tilpasses tomten hvis den er skrånende
 • Når man har overnattingsgjester, kan hver part få "sin egen leilighet".
 • Gratis daglig trim i trappene :-)

Hva liker du best? Ett plan, eller to plan? Hvorfor? Og tror du at husene på ett plan er dyrere enn de på to? Si din mening i debatten under.

Mer om boligpriser: