Best på balkongen

Gjør balkongen sommerfin!

Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er på vei - og hva passer vel bedre enn å gå den i møte på en nyoppusset balkong?

Balkong øker boligens verdi

Balkongene er små - men likefullt viktige - rom. Spesielt for dem som bor i tettbygde strøk.

Dersom du bor i blokk eller gård der flere enheter har balkong bør du sjekke med de andre eierne, eller et eventuelt styre, før du setter i gang. Det er ofte gitte regler om hvor mye man får lov til å endre på, både når det gjelder struktur, fargevalg, et cetera.

Fem ting å tenke på:

<strong>Quick-fix, for øyeblikkelig sommer på balkongen:</strong> Legg et teppe, gjerne i plast eller strå, finn frem små og nette <a href="/376769/hot-i-hagen">møbler</A>, og sett frem planter i bøtter, spann og verandakasser. <i>Et voila... </i><i>Foto: Ikea</i><br />
<br />
Quick-fix, for øyeblikkelig sommer på balkongen: Legg et teppe, gjerne i plast eller strå, finn frem små og nette møbler, og sett frem planter i bøtter, spann og verandakasser. Et voila... Foto: Ikea

Vis mer

Balkong, veranda, altan eller terrasse?

 • Balkong: utbygg på yttervegg som danner utendørs oppholdssted
 • Altan: balkong som hviler på søyler eller stolper
 • Veranda: (fundamentert) utbygg på bolighus
 • Terrasse: plan forhøyning foran bygning
 • Takterrasse: hageanlegg på flatt tak
  Kilde: Språkråd.no, ordnett.no(Forenklet.)

 • Når det gjelder de små uterommene er det mange hensyn som skal tas, litt avhengig av type balkong du har. Som alltid er planlegging viktig før du går i gang - spesielt dersom du ønsker å gjøre litt mer ut av vårpussen enn å gi balkongen en kattevask.

 • Lys og skygge
  Hvordan er lysforholdene på din balkong? De fleste ønsker så mye sol som mulig, men det kan også være verdt å tenke på solskjerming og ta dette med i planleggingen. Det finnes små parasoller for balkongbruk, eller du kan velge markiser.

  Omvendt, kan det være verdt å ta med opplysning i planleggingen. Selv om de norske sommernettene er lyse, setter mange pris på litt ekstra belysning. Det finnes mange flotte lykter for levende lys, men skal du gjøre en litt større jobb, kan det være verdt å investere noen kroner i å få en elektriker til å legge opp en stikkontakt eller to.

 • Varme
  ... og mens vi er inne på det elektriske: Ønsker du å forlenge sesongen på uterommet, er varmelamper eller terrassevarmere smart. Dersom du ikke allerede har installert kontaktpunkt utendørs, er det viktig å sørge for at det elektriske er tilpasset utendørs bruk.

  Tips: Det går an å legge varmekabler på balkongen. Dette er ofte vanlig å gjøre i forbindelse med å legge fliser. Det finnes enkle og greie løsninger - men pass på at du også her kjøper produkter som er ment for utendørs bruk.

 • Gikk du glipp av DinSides terrasseguide?

  Er du hendig, syr du balkongtrekket selv, av markisestoff. Bruk maljer for å forsterke hullene. <i>Foto og styling: Tone Solheim / ifi.no</i><br />
  Er du hendig, syr du balkongtrekket selv, av markisestoff. Bruk maljer for å forsterke hullene. Foto og styling: Tone Solheim / ifi.no
  Vis mer


 • Ly
  Blåser det på balkongen? Har du sprinkelbalkong, kommer du langt med å investere i et såkalt balkongtrekk. Dette sørger for ly for vinden - i tillegg til å skjule for innsyn. Balkongtrekk må målsys, og kan bestilles fra de fleste markiseleverandører. Pris på forespørsel.

  Er du hendig, syr du trekket selv.

  Tips: Sørg for at balkongtrekket er enkelt å ta av. Dersom du vasker det med jevne mellomrom og tar det inn i de kaldeste, våteste månedene vinterhalvåret vil det holde i mange år.

 • Holdbarhet
  En liten vårpuss og vask på balkongen er greit å gjøre hvert år - men dersom du går i gang med større prosjekter er det viktig å sørge for at du gjør det ordentlig. Så slipper du unna med litt såpevann til neste år.

  Når det gjelder maling, kan du følge fremgangsmåtene for tre og metall som beskrevet i vår guide til oppussing og vedlikehold av hagemøbler.

  Tenk på: Det er ekstra viktig å gjøre arbeidet ekstra grundig på balkongen. Den kan du jo ikke ta med inn eller "sette under tak" dersom det skulle komme en regnskur.

  Planter: Smart og lettstelt til balkongen

  Bergoflooring - gulvbelegg for utendørs bruk, som drenerer bort vannet. <i>Foto: Bergoflooring</i>
  Bergoflooring - gulvbelegg for utendørs bruk, som drenerer bort vannet. Foto: Bergoflooring Vis mer

 • Renhold

  Kjedelig, men sant. Uterommet blir mye fortere skittent og støvete enn inne. Jo glattere og blankere overflater du velger, jo mindre (by)støv og skitt fester seg, og dess lettere er det å holde rent.

  Maler du, anbefales det å bruke blank maling. Det finnes også en rekke smarte nye gulvprodukter på markedet i ulike kvaliteter. Går du for denne løsningen anbefaler vi å velge en av dem som skal være enkle å rengjøre - det finnes ikke noe særlig tristere enn inngrodde gulvbelegg.

  I tillegg til det rent estetiske, nevnes renhold ofte som en av grunnene til at det er populært å legge fliser på balkongen. Dersom du legger fliser bør du passe på at du kjøper fliser som er ment for utendørs bruk. De må være frostsikre, og ha et vannoppsug på under 0,5 prosent. EU-normen sier 3 prosent, men dette er for mye for norske forhold.

  Skal du gjøre jobben selv, pass på at underlaget er rett og stødig, at flisene festes tett på, så du unngår vann under flisene, og at du bruker ekspansjonsfugemasse i hjørnene. Dette minimerer faren for at flisene skal sprekke.

  Les mer iom fliselegging på www.ifi.no

  Kilde: Maxbo, Byggmakker, Flügger og ifi.no


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer