Beskjæring? Her er verktøyene du trenger.

Forskjellige vekster krever forskjellige verktøy. Her er et utvalg av nyttige og smarte løsninger.

<B>VELG RIKTIG:</B> Riktig redskap til beskjæring er viktig. Foto: PRODUSENTEN
VELG RIKTIG: Riktig redskap til beskjæring er viktig. Foto: PRODUSENTEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste av oss liker å ha dimensjonene på vekstene under kontroll. Da må det beskjæres. Hva trenger du?tor

Noen har store trær i hagen, andre har satt grensen til busker i håndterbar klippehøyde. Uansett må de beskjæres fra tid til annen, ellers er det fare for at man må gå mer drastisk til verks og fjerne uhumskhetene.

Riktig redskap er viktig, for å unngå unødvendige skader på vekster og mindre belastning på den som bruker redskapen. Kravene er svært forskjellige, fra små håndverktøy for rosene til kraftig elektrisk verktøy for trær og store hekker.

De små verktøyene

Beskjæringssaks, eller «sekatør» som det heter på fagspråket, er den minste saksa du trenger i hagen. Den har kraftige, korte blader og en krum profil på bladet. På grunn av denne vil den skjære og klippe samtidig, og er svært effektiv.

Det er to hovedtyper: Sideskjær som fungerer som en vanlig saks hvor bladene glir inntil og forbi hverandre, eller motskjær, hvor det bare er ett skjærende blad og det andre bare ligger an mot grenen.

De enkle utgavene har en fjær som åpner saksa, men det finnes også sakser med utveksling for mer kraft, samt flertrinns utgaver. Med disse kan du klippe over større eller hardere grener i flere operasjoner, hvor du får utnyttet saksens vektarmer i alle trinnene.

BRUKER MINDRE KREFTER: Tre-trinns grensaks sparer hånden. Foto: PRODUSENTEN
BRUKER MINDRE KREFTER: Tre-trinns grensaks sparer hånden. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Det finnes også elektriske grensakser, les vår test av Bosch Ciso her.

Har du mindre busker finnes det også små maskiner som fungerer på samme måte som hekksakser. De er bare mye kortere og lettere og passer utmerket til å forme mindre busker.

ELEKTRISK: Grensaks og klipper fra Ryobi. Foto: PRODUSENTEN
ELEKTRISK: Grensaks og klipper fra Ryobi. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


De kraftige verktøyene

Grener med større diameter enn en finger krever kraftigere verktøy. Det betyr lengre armer og kraftigere kjever. Prinsippet er det samme som på de mindre saksene, men du får overført kraften fra armene dine i stedet for fra hendene. Det hjelper godt, og de fleste større grensaksene klarer opptil 40 millimeter tykke grener. Trenger du ekstra kraft finnes det også grensakser med teleskopiske armer.

KRAFTIG: Grensaks fra Fiskars. Foto: PRODUSENTEN
KRAFTIG: Grensaks fra Fiskars. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Er det hekk eller større busker som skal beskjæres er det hekksaksa som gjør jobben. Den mest effektive er elektrisk, og den mest praktiske går på batteri. Hvis du velger en som krever skjøteledning kan du regne med at du før eller siden klipper over ledningen. Du dør sjelden av det, men sikringer kan gå og som regel er butikken stengt slik at du ikke får kjøpt ny skjøteledning før over helga.

Den vanlige hekksaksa har et sverd med lengde på knappe halvmeteren. Da kommer du til og kan klippe litt høyere enn din egen høyde.

Den elektriske hekkesaksen ligger godt i hånden, men rekker ikke stort høyere enn den som bruker den. Foto: Elisabeth Dalseg
Den elektriske hekkesaksen ligger godt i hånden, men rekker ikke stort høyere enn den som bruker den. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Er det høyere må du opp på gardintrapp, eller velge enda mer praktisk redskap:

Redskaper som når høyt

Høye hekker samt busker og små trær må også beskjæres, og i noen tilfeller også tynnes ut. Snakker vi om hekker finnes det hekksakser på skaft, som kan være opptil flere meter lange. Da rekker du opp til nær sagt hva som helst av hekker og busker.

LANG REKKEVIDDE: Når du skal klippe høye busker og trær nytter det ikke med vanlig hekksaks. Vi har testet lange varianter. Foto: BRYNJULF BLIX
LANG REKKEVIDDE: Når du skal klippe høye busker og trær nytter det ikke med vanlig hekksaks. Vi har testet lange varianter. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Vi har testet flere hekksakser av forskjellig lengde, du finner testen her.

SMART: Grensaks fra Gardena som jobber i høyden. Foto: PRODUSENTEN
SMART: Grensaks fra Gardena som jobber i høyden. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Skal du klippe eller sage grener i høyden finnes det både manuelt redskap og elektrisk. Grensakser på forlengerstag finnes i mange varianter og lengder, og du klipper ganske enkelt ved å dra i en solid snor eller et tilsvarende bånd. Selve saksa har utveksling slik at du får mer kraft i kjeftene.

For tykkere grener er kjedesag på stang en svært praktisk løsning. Du rekker flere meter opp og kan sage trygt uten å vakle på toppen av en gardintrapp.

Vi har testet flere slike, både batteridrevne og for strømnettet. Begge varianter fungerer utmerket. Testen finner du her.

Husk verneutstyr!

Når du jobber med verktøy som klipper eller skjærer er det ganske dumt å ikke bruke verneutstyr. Dette finner du mer om i denne artikkelen.