Ber bankene stramme inn

Skogstad Aamo ber bankene om å stramme inn utlånspraksisen, men bankene tror ikke det vil bli vanskeligere for deg å få lån.

Skogstad Aamo i Finanstilsynet vil at bankene skal stramme inn utlånspraksisen.  Foto: Finanstilsynet
Skogstad Aamo i Finanstilsynet vil at bankene skal stramme inn utlånspraksisen. Foto: Finanstilsynet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hensynet til forbrukerne og den finansielle stabilitet gjør det viktig å bidra til en mer robust boligfinansiering og større stabilitet i boligmarkedet, sier Bjørn Skogstad Aamo, direktør i Finanstilsynet i en pressemelding.

Tilsynet la frem et rundskriv til norske banker på en pressekonferanse i går, der de ba bankene stramme inn på utlånspraksisen. Hovedkravene går på en grundig prosess, særlig for vurdering av betalingsevne og at lånet normalt ikke skal overstige 90 prosent av boligens verdi.

Her kan du se hele skrivet. (Ekstern lenke).

De bankene DinSide var i kontakt med i går, tror tror imidlertid ikke skrivet vil føre til store endringer.

Hvor mye kan du låne?

Finn ut med vår kalkulator

Ikke engstelig

Postbanken kommer ikke til å endre på sine rutiner, sier informasjonssjef Kristin Paus. Foto: Postbanken
Postbanken kommer ikke til å endre på sine rutiner, sier informasjonssjef Kristin Paus. Foto: Postbanken Vis mer


Informasjonssjef Kristin Paus i Postbanken tror ikke skrivet fra Finanstilsynet vil få store konsekvenser for deres utlånspraksis.

- Vi mener at vi har en god utlånspraksis, så vi er ikke engstelige for at vi tar for stor risiko. Vi har en god kredittpolicy, som alle kundene må igjennom før de får lån, sier Paus til DinSide.

Dette er en kombinasjon av at det må være god sikkerhet for lånet, og kundene må tåle en rente på 7-8 prosent. - Og så ser vi selvfølgelig på historikk: Har de betjent lånene sine før, har de betalingsanmerkninger, i tillegg til likviditeten både i dag, og frem i tid, sier Paus.

Postbanken gir kun unntaksvis 100 prosent finansiering av boliger, så heller ikke dette vil få noen store konsekvenser for Postbankens kunder.

- Det er ikke mange som får dette. Her er det nye tider fra den perioden for noen år siden da vi var nærmest sikre på at en bolig ville øke i verdi fremover. Da visste vi jo også at sikkerheten økte, men nå er bildet mer usikkert, og det gjør oss strengere, selv om det er den samme kredittpolicyen som ligger til grunn, avslutter Paus.

Beste lånerenter: lån 1 mill | lån 2 mill | førstehjemslån

Ingen betydning

I Fokus Bank er det lignende stemning.

- Nå har vi bare såvidt fått gått raskt igjennom de kravene som stilles, men sånn som det ser ut, så er de kravene som stilles allerede innarbeidet i vår kredittpolicy, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Langli til DinSide.

- Det eneste som er noe nytt er i forhold til rapportering, og det vil vi selvfølgelig følge, legger han til.

Dette er imidlertid ikke noe som vil få betydning for kundene.

Skandiabanken

Johnny Anderssen i Skandiabanken oppfordrer alle unge til å spare opp egenkapital før de søker om lån.  Foto: Oskar Andersen
Johnny Anderssen i Skandiabanken oppfordrer alle unge til å spare opp egenkapital før de søker om lån. Foto: Oskar Andersen Vis mer


Heller ikke Skandiabanken tror dette vil få noen konsekvenser for deres utlånspraksis.

- Vi har hatt en veldig forsiktig utlånspolicy fra dag én, sier informasjonssjef Johnny Andersson til DinSide.

For eksempel tilbyr banken kun lån innenfor 80 prosent sikkerhet.

- Dette har vært en helhetsvurdering fra vår side, både for egen sikkerhet og også fordi vi ønsker at kundene skal ha en viss porsjon egenkapital når de går inn og søker om lån, sier Andersson.

Når Skandiabanken vurderer låntakere ser de først og fremst på betalingsevnen, at man kan betjene lånet i dag - og med høyde for renteøkninger inntil 10 prosent.

- Vi har lagt inn en god buffer der. Det handler om hvorvidt man har en sunn økonomi, at man ikke lever over evne, og at man har en personlig buffer - det er viktig, presiserer Andersson.

Dyrt å være singel: Se hvor mye mer de må betale

Frykter for førstegangskjøperne

Finansnæringens fellesorganisasjon (FNH) frykter at dette vil få negative konsekvenser for førstegangskjøperne.

– Vi tror bankene nokså greit skal kunne leve med tilsynets anbefalinger. På den annen side vil anbefalingene blant annet ramme unge i etableringsfasen som skal inn på boligmarkedet, sier administrerende direktør Arne Hyttnes i en pressemelding.

- Ja det er denne gruppen som eventuelt vil rammes av en innstramming, sier Andersson i Skandiabanken. - Dessverre har det vært slik at vi ikke har kunnet tilby lån til denne gruppen, med mindre de har hatt egenkapital, sier han.

Han tror utfordringen fremover vil være å se på gode ordninger for denne gruppen, og har et klart råd:

- Det som er viktig at allerede før man trenger å ta opp lån, er at ungdommen selv sparer i BSU (Boligsparing for Ungdom, red. anm.) og bygger opp egenkapital. Kanskje man burde se på igjen å utvide beløpsgrensen for sparing i BSU - eventuelt andre muligheter for å tilrettelegge sparing?

Les også: Advarer foreldre mot å stille som kausjonister