Festene på baksiden gjør at det skal være enkelt å henge TV-en i taket.  Foto: Produktbilder B&O
Festene på baksiden gjør at det skal være enkelt å henge TV-en i taket. Foto: Produktbilder B&OVis mer

BeoPlay V1: B&Os nye billig-TV

Ikke bare er BeoPlay V1 rimelig, den gjør også B&O til Apples nye bestevenn.

B&O har aldri vært kjent for å fri til de store publikumsmassene: Det konstante fokuset på design og materialkvalitet har ganske enkelt gjort dem alt for dyre til det.

LES OGSÅ:

Med BeoPlay V1 får vi imidlertid en kursendring som verdt å legge merke til.

BeoPlay V1: Både rimelig og Apple-vennlig

Prisene i Norge vil ligge på 18.000 for 32-tommeren og 22.000 for 40-tommeren.

Det er langt i fra billig om du sammenligner med budsjett- og mellomklassemodellene til Samsung, LG, Sharp og Philips. Prisene er likevel ikke mer enn litt over det du må betale for toppmodellene til de overnevnte konkurrentene. De er også omtrent på samme nivå som Loewe har lagt seg på, og ikke minst: De er langt lavere enn det B&O hittil har ligget på. I så måte er dette altså en helt ny trend for det danske firmaet.

Men prisnivået er ikke alt: Denne TV-en skal nemlig ikke bare selges i Bang & Olufsens egne butikker, den skal også selges via Apples butikker i løpet av mai måned. Foreløpig har vi riktignok ikke sett dem i hyllene, men via B&O-nettsider er både Eplehuset og Humac listet opp som norske utsalgssteder.

Og frieriet til Apple stopper ikke der: Bang & Olufsen lar deg nemlig integrere Apple TV i TV-kabinettet på BeoPlay V1!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men er det nok?

At de aller fleste TV-produsentene sliter med inntjening er ingen overraskelse for de som har fulgt med i timen. I praksis medfører det at designet på TV-ene stadig blir bedre, til tross for at prisene fortsatt er lave.

Ut i fra bildene er det ikke til å komme i fra at vi ikke er slått i bakken av designet på BeoPlay V1. Vi synes ganske enkelt at den ser helt grei ut, men noen ekstra plusspoeng målt mot konkurrentens alternativer i samme prisklasse får den definitivt ikke av oss. Vi har imidlertid ikke sett TV-en selv enda, så det er mulig den gjør seg bedre live. Uansett vil jo smak og behag alltid variere, så svaret på om B&O har tenkt rett vil vi først få når kundenes dom faller.

Stativet gjør at TV-en skiller seg ut, og ikke minst at den kan tippes bakover. Dette stativet følger med. Foto: Produktbilder B&O
Dette stativet løfter TV-en opp fra gulvet, og er ekstrautstyr. Foto: Produktbilder B&O
Festene på baksiden gjør at det skal være enkelt å henge TV-en i taket. Foto: Produktbilder B&O
Foto: Produktbilder B&O
Foto: Produktbilder B&O
Festene på baksiden gjør at det skal være enkelt å henge TV-en i taket. Foto: Produktbilder B&O

Heller ikke spesifikasjonene i seg selv er noe å la seg blende over: BeoPlay V1 er ganske enkelt en klassisk 100Hz LCD-TV med kant-LED-belysning.

Dette er definitivt ikke tall som som skremmer noen i 2012, men erfaringsmessig er jo det viktigste hvordan TV-en faktisk jobber med signalene - og ikke hvor store tall som står i spesifikasjonslisten.

Som vanlig fra B&O vil TV-en også justere kontrasten automatisk, avhengig av lysforholdene i rommet den befinner seg i. B&O skryter videre av at panelet skal være antirefleks-behandlet, og det er gode nyheter i vår bok. På dette punktet synes vi faktisk at alle TV-produsentene slurver. Solide unntak er imidlertid toppmodellene til Philips og Sony.

Egen plass til Apple TV

I en tid hvor Smart-TV-funksjoner er det store fyndordet i bransjen, går B&O sine egne veier. I dagens pressemelding er det nemlig ikke nevnt med et eneste ord.

Derimot presiserer de at Apple TV her faktisk kan plasseres inni BeoPlay V1-kabinettet, og det er nyhet vi faktisk har stor sans for. I praksis vil det si at du har full videobutikk og filmleie via iTunes, tilgang til nettfunksjoner, og ikke minst AirPlay for strømming av innhold fra din iPod, iPhone eller iPad. (Vi antar også at du kan styre Apple TV-en med B&Os egen fjernkontroll, men det må vi komme tilbake til.)

Vi synes også det er litt stusselig at V1 mangler trådløs tilkobling. Skal du gjøre TV-en trådløs må du altså kjøpe en Wi-Fi-adapter som ekstrautstyr.

TV-en har heldigivs DLNA-støtte som lar deg se på bilder eller lytte til musikk via kompatible enheter eller NAS-serverer.

God TV-lyd?

BeoPlay V1 er ikke like slank som sine konkurrenter, men det gir også rom for større høyttalerelementer og dermed bedre TV-lyd. Som vanlig bruker B&O sin egenutviklede klasse D ICE-power teknologi. Det som skiller de modellene er i hovedsak at 40-tommeren også har en 4-tommers senterbass innebygget.

Hvis du fortsatt har lyst på bedre TV-lyd er det også greit å vite at begge TV-ene har et integrert 5.1 surroundlydoppsett, i form av tre Power Link-utganger (RJ45-tilkoblinger) plassert på baksiden av kabinettet.

Plasseringsvennlig

Alle TV-er leveres i dag med bordstativ, og så blir det opp til den enkelte om de vil kjøpe et veggfeste i tillegg. Stålkabinettet på V1 har imidlertid innebygde fester i alle de fire hjørnene, som gjør det enda enklere plassere TV-en akkurat der du vil, og B&O lister opp fire ulike alternativer:

  • I taket. B&O har spesialdesignede takfester og ledninger som tillater justering av høyde og helling. Festene lar deg dermed henge V1 slik at den heller i nøyaktig den vinkelen du ønsker.
  • Veggmontering: Siden veggbrakken kan monteres på enten høyre eller venstre side av TV-en, kan du svinge BeoPlay V1 opptil 180 grader. Dermed kan du dra TV-en ut når den er i bruk, og skyve den tilbake når du gjør andre ting.
  • Gulvfeste: Stativet lar deg vippe skjermen 22 grader, en vinkel som passer fint for deg som har kjøpt en lav sofa.
  • Bordstativet: Ingen overraskelser her; det plasserer skjermen vinkelrett på bordet, og løfter skjermen 20 cm fra bordet til bunnen av kabinettet.
Skrytevideo av TV-en, som også viser plasseringsmulighetene, får du her:

Minifakta BeoPlay V1

  • Stålkabinettet kommer i både sort og hvitt. Stoffdekselet foran høyttalerne kan fås i rød, gul, grønn, sølv og mørkegrå.
  • Innganger: 5 HDMI, 1 USB, kablet nettverkstilgang. Som alle andre TV-er i dag er den også DNLA-kompatibel, og kan dermed spille av innhold fra andre kompatible DLNA-enheter. Kabinettet har også plass til å integrere Apple TV (versjon2).
  • Mål (H x B x D): 32-tommer: 76,6 x 56,8 x 5,5 cm, og 40-tommer: 95,3 x 70,9 x 5,2 cm.
  • Vekt: 18 kilo for 32-, og 26 kilo for 40-tommeren.