Belegg skal hindre at avføring fester seg i skåla

Et svært glatt belegg i toalettskåla kan bidra til å spare enorme mengder vann i verden, hevder forskerne som har utviklet belegget.

BELEGG: Forskere har oppfunnet et belegg som skal hindre avføring i å feste seg til toalettet. Slik skal man kunne redusere vannforbruket ved skylling, og det skal forhindre lukt og bakterier. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
BELEGG: Forskere har oppfunnet et belegg som skal hindre avføring i å feste seg til toalettet. Slik skal man kunne redusere vannforbruket ved skylling, og det skal forhindre lukt og bakterier. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Det er forskere ved Penn State University som har utviklet en spray som gir det glatte toalettbelegget. De hevder det trengs 90 prosent mindre vann til å skylle ned avføringen ved bruk av det nyutviklede belegget.

Forskerne viser også til at belegget hindrer bakterier i å danne seg i toalettskåla, og det reduserer i tillegg lukt, skriver BBC.

- Avføring som fester seg i toalettet er ikke bare ubehagelig for brukerne, men det gir også alvorlige helseproblemer, sa Tak-Sing Wong, tidlige karriereprofessor i ingeniørfag og førsteamanuensis i maskinteknikk og bioingeniør ved Wormley, til avisen Penn State news.

Sprayen skal være glattere enn teflon, men det slites bort ved bruk og må dermed påføres på nytt etter om lag 50 skyllinger.

Selvrensende

- Vårt team har utviklet et robust bioinspirert, flytende, avføring- og bakterieavvisende belegg som i hovedsak kan gjøre et toalett selvrensende, sa Wong.

Forskerne, som har publisert funnene i tidsskriftet Nature Sustainability , skriver at verdens toaletter bruker seks ganger så mye vann daglig som Afrikas samlede vannforbruk.

Onsdag markerer FN Verdens toalettdag ved å rette oppmerksomheten mot viktigheten av hygieniske sanitæranlegg. Ifølge FN mangler en tredel av alle mennesker tilgang til tilfredsstillende sanitære forhold og toaletter.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!